пʼятниця, 18 листопада 2011 07:45

Місце в списку коштує сім-вісім мільйонів доларів

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

За рік відбудуться вибори Верховної Ради. Теперішні нардепи почали кампанію — активно їздять регіонами й зустрічаються з виборцями. Очікують, що вибори проводитимуть за змішаною системою — у мажоритарних округах та за партійними списками.

— За інформацією з багатьох областей, голови облдержадміністрацій оголосили "конкурс" кандидатів від влади на мажоритарні округи, — каже 46-річний Микола Томенко, віце-спікер парламенту "бютівець". — Ніби ще не прийняли остаточне рішення про суму "внесків". Губернатори збирають із кандидатів-мільйонерів від 2 до 7 мільйонів доларів залежно від області. Багато бізнесменів відмовляються, бо не розуміють, хто прийматиме остаточне рішення про їхню участь у виборах — голова облдержадміністрації, керівники уряду чи чиновники Адміністрації президента.

Політтехнологи розповідають, що за $1 млн можна провести кандидата в сільському мажоритарному окрузі. Але зараз рейтинг претендента на окрузі має бути не менш як 30%. Крім того, необхідно домовитися про підтримку з владою.

— Над скупкою місць з півроку працюють і депутати-"тушки", і "свої" (опозиційні. — "ГПУ"), — додає нардеп-"нунсівець" Юрій Кармазін, 54 роки. — Обраховували, що на середній округ витрачатимуть від 2 до 8 мільйонів доларів. Це якщо не буде конкурента-мільярдера. Інакше суми виростуть у кілька разів.

Приблизно такі самі суми збирає зі своїх кандидатів і влада, додає позафракційний нардеп 63-річний Леонід Грач:

— Треба віднести 7–8 мільйонів доларів, якщо балотуватимешся за списком, і 3–4 — по мажоритарці. Більше шансів і менш затратно для нервів потрапити у парламент за списком. Але кандидат має поклястися на крові, що їхній. Чужих не приймають. Усім цим займається найближче оточення Януковича — верхівка партії, фракції та Адміністрації президента.

Грач каже, що Партія регіонів обіцяє кандидатам у депутати забезпечити адміністративну підтримку, формування всіх виборчих структур, позитивні результати під час підрахунку голосів, судовий супровід. Окрім цього, деякі чиновники заклали кошти на підтримку виборчої програми потрібних людей у місцевих бюджетах — до 20 млн грн на кожного.

Зараз ви читаєте новину «Місце в списку коштує сім-вісім мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути