пʼятниця, 15 лютого 2019 06:50

Мінські домовленості є приводом для продовження санкцій

Автор: REUTERS
  Канцлерка Німеччини Анґела Меркель і тодішній президент Франції Франсуа Олланд 11 лютого 2015 року прилетіли в столицю Білорусі. У Мінську їх зустріли з короваєм. Щоб змусити президента Росії Володимира Путіна припинити активні бойові дії на Донбасі, європейські лідери та президент України Петро Порошенко дискутували 16 годин. Після того підписали документ із 13 пунктів
Канцлерка Німеччини Анґела Меркель і тодішній президент Франції Франсуа Олланд 11 лютого 2015 року прилетіли в столицю Білорусі. У Мінську їх зустріли з короваєм. Щоб змусити президента Росії Володимира Путіна припинити активні бойові дії на Донбасі, європейські лідери та президент України Петро Порошенко дискутували 16 годин. Після того підписали документ із 13 пунктів

12 лютого 2015 року протягом 16 год. президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Анґела Меркель та тодішній глава Франції Франсуа Олланд вимагали в російського лідера Володимира Путіна припинити вогонь і вивести війська з України.

Переговори тривали в Мінському палаці незалежності за зачиненими дверима. Пізно вночі лідерам трьох країн вдалося змусити Володимира Путіна зупинити активні бойові дії на Донбасі.

— Багато разів Порошенко й Путін підвищували голос один на одного, — написав у своїй книжці "Уроки влади" 64-річний Франсуа Олланд. — Останній раптово рознервував і пригрозив повністю розчавити війська свого співрозмовника. Це було визнанням наявності російських військ.

Між собою лідери країн підписали документ із 13 пунктів. Першою вимогою стало припинення бойових дій і створити зону безпеки на лінії розмежування. Обидві сторони відвели артилерію й танки на 50 км один від одного. Контролювати це запросили Організацію з безпеки і співробітництва в Європі.

— Порошенко залишався непохитним щодо суверенітету своєї країни. У той час як Путін захищав необхідну автономію двох регіонів і намагався відкласти закінчення боїв на три тижні, — пише Олланд. — Він був такий негнучкий, що заперечував прямий контакт із лідерами сепаратистів, і під приводом того, що не може вирішувати за них, домагався, щоб із ними попередньо проконсультувалися.

— Мінські домовленості не працюють так, як вони написані. Але деяка користь від них є, — каже політичний аналітик Володимир Горбач, 48 років. — Вони працюють як формальний привід для продовження економічних і персональних санкцій проти Росії та її окремих посадовців. Наші дипломати постійно говорять про цей аспект і не дають західним партнерам послаб­лювати тиск на РФ.

— Розмови про альтернативу "Мінську" тривають ледь не з моменту його підписання. Але ніхто не може запропонувати щось інше. Аби була реальна альтернатива, має бути воля двох сторін. Росія абсолютно незацікавлена у новому форматі переговорів чи альтернативних домовленостях.

Москва не хоче мирного врегулювання. Тому будь-який формат буде зводитися до того, що вони триматимуть нас у напруженні по лінії розмежування. Це їхня мета в очікуванні виборів. До моменту зміни цієї російської стратегії будь-яка альтернатива не матиме ніяких позитивних наслідків. Це буде просто втрата часу.

— Мінські домовленості призводять до падіння бойового духу української армії та звільнення професійних військових, — каже 27-річний Іраклій Джанашія, експерт з українського Інституту майбутнього. — Майбутнє з такими домовленостями — поступове руйнування армії й багаторічна окопна війна в скотських умовах.

— Потрібно створити таку агресивну риторику: за кожного вбитого українського бійця в результаті порушення домовленостей ми будемо на один кілометр пересувати лінію фронту вперед, відтісняти ворогів.

28 січня спеціальний представник ОБСЄ в Україні Мартін Сайдик запропонував своє бачення врегулювання військового конфлікту.

— Як може бути вигідний документ, який фактично легітимізує збройні сили бойовиків та їхні вибори? — говорить Джанашія. — План перекладає весь фінансовий тягар відновлення захоплених територій на Україну.

Він передбачає реалізацію майже всіх ключових ідей Москви. І як тільки Україна почне йому опонувати, члени ОБСЄ заявлять, що Україна відмовляється робити кроки до примирення і губить перші плоди Мінського формату.

Зараз ви читаєте новину «Мінські домовленості є приводом для продовження санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути