четвер, 11 грудня 2008 16:47

"Мільярдери з Партії регіонів перелякані за свій бізнес"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Сергій Соболєв категорично проти того, щоб зараз змінювати Конституцію
Сергій Соболєв категорично проти того, щоб зараз змінювати Конституцію

У cереду ввечері народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко 47-річний Сергій Соболєв поспішав на телевізійне шоу. "Рознарядка" прийшла від прес-служби БЮТу.

— Вони відстежують, щоб деяких депутатів не було забагато в ефірі. Тому мушу їхати і маю обмаль часу, — каже.

Заходимо в невеличку кімнату офісу партії "Реформи і порядок" у центрі Києва. Соболєв пояснює, що це кабінет їхнього лідера Віктора Пинзеника. Нині він міністр фінансів.

У кутку ввімкнений маленький телевізор. Соболєв стишує звук. Каже, що чекає телезвернення прем"єрки Юлії Тимошенко, боїться пропустити щось важливе.

— Зараз така ситуація, що в будь-який момент може щось статися, — пояснює.

Розмовляємо в середу. Днем раніше головою Верховної Ради обрали Володимира Литвина, який відразу ж оголосив про створення нової коаліції.

Обрання Литвина є гарантією того, що дострокових виборів не буде?

— Я би так не казав. Такою гарантією може бути лише критична маса народних депутатів, які виступають за вихід з кризи економічними методами, а не політичними. А Литвин в даній ситуації є уособленням людей, які готові піти на радикальні економічні перетворення.

Раніше він заявляв, що ніколи не ввійде в коаліцію із БЮТ і НУ-НС — мовляв, це ж ніби багаті вже пообідали й запрошують інших. Виходить, йому все ж ласі шматочки залишили?

— Не вірте політикам, коли вони кажуть "ніколи". У політиці часто буває, що навіть найнеймовірніші речі стають реальністю. Це ж стосується і коаліції між БЮТ, "Нашою Україною" і Блоком Литвина. Та й того, що за Литвина в повному складі проголосували комуністи. Усі прогнози були перекреслені.

Виходить, що тепер утворилася коаліція не трьох, а чотирьох — за участю Компартії?

— Комуністи весь час виступали проти дострокових парламентських виборів. От вони таким чином і висловилися проти них. Однак комуністи відмовилися підписувати коаліційну угоду.

Без комуністів проголошена коаліція має тільки 214 голосів...

— Я би хотів подивитися, як ті, хто вчора перелякано виймали карточки "Нашої України" і тікали із зали відомо по чиїй команді, голосуватимуть проти економічних рішень. Тому вважаю, що в нас є 240–250 голосів.

А як формально створюватимете коаліцію?

— Це визначив Конституційний суд. Треба не особисті рішення народних депутатів, а рішення фракцій. Більшість НУ-НС проголосувала за коаліцію. Отож якщо скласти кількість депутатів у трьох фракціях, то вона є. Якщо ж ідеться про більшість у парламенті, то в певних випадках із нами буде голосувати навіть Партія регіонів. Їхні мільярдери перелякані за свій бізнес і розуміють: якщо зараз не почати приймати термінові рішення, то це закінчиться для них трагічно.

Що буде із коаліційною угодою?

— Є рішення депутатів про створення коаліції. Зараз терміново розробляється програма її дій. Наша пропозиція така: давайте за основу візьмемо коаліційну угоду БЮТ і "Нашої України". Якщо треба, доповнимо якимись вкрай важливими питаннями. Але НУ-НС і Блок Литвина хочуть додати кілька суттєвих речей, які вимагають доопрацювання.

Яких?

— Коли цю програму розробляли рік тому, було фінансово-економічне піднесення. Тепер потрібні деякі корективи, і БЮТ не заперечує...

У Соболєва дзвонить мобільний. Він кілька разів збиває виклик. Потім бере трубку і швидко говорить, що передзвонить.

— ...Тому логічно, що на кілька днів взяли паузу, щоб доопрацювати ключові положення, — продовжує.

Але "нашоукраїнка" Лілія Григорович заявила, що роздали проект коаліційної угоди, розробленої БЮТ і Партією регіонів.

— Два місяці тому Юлія Тимошенко закликала всі фракції розпочати переговори про створення широкої більшості для подолання фінансово-економічної кризи. На це відгукнулися, почалися переговори: між БЮТ, НУ-НС та Блоком Литвина, між НУ-НС і Партією регіонів та між БЮТ і Партією регіонів. Ключовим питанням було розробка механізму виходу із цієї кризи. Тому нічого дивного немає.

Ніяких планів щодо зміни Конституції в проекті угоди між БЮТ і Партією регіонів не було?

— Мені нічого про це не відомо. Особисто я категорично проти будь-яких змін у Конституцію зараз. Це можна робити лише в набагато спокійнішій ситуації, ніж сьогоднішня.

Мета в "регіоналів" — довести ситуацію до точки кипіння і провести дострокові вибори

Соболєв знову збиває кілька дзвінків. Зрештою бере трубку. Каже комусь, що звернення Тимошенко слухатиме в машині або вже на телестудії перед ефіром.

Чому БЮТ все ж не створив коаліцію із Партією регіонів?

— Переговори закінчилися нічим, бо мета в "регіоналів" інша — довести ситуацію до точки кипіння і все одно провести через два-три місяці дострокові вибори у вигідніших для них умовах.

Але вже вдруге за останні три місяці ви були близькі до коаліції із "Регіонами"...

— Жодного разу такого не було, — перебиває Соболєв. — Точок дотику із "Нашою Україною" і, останнім часом, із Блоком Литвина було значно більше.

Але поки що в цієї коаліції є лише спікер...

— Є рішення більшості фракції "Нашої України — Народної самооборони" про коаліцію.

А якщо коаліційну угоду не буде підписано?

— Вона не є умовою існування коаліції. Головним є проголошення її. Зрештою, 30 антикризових законопроектів і можуть бути коаліційною угодою. Отож в цій ситуації ключовою є воля більшості депутатів трьох фракцій. Коли голосували за Литвина, в Києві не було ні Балоги, ні Ющенка, ні Януковича, і депутати були вільними у своїх рішеннях. Надалі ж я впевнений, що президент блокуватиме роботу коаліції, висмикуючи із неї людей.

Якщо президент переконає більшість фракції не створювати коаліцію, то запропонуєте співпрацю Партії регіонів?

— Є чітке рішення фракції "Нашої України — Народної самооборони". Переконаний, що прихильників коаліції в них більшатиме. На сьогоднішній день парламент працездатний, і в нього є голова. Найбільше від попередньої і теперішньої спікеріади програла команда Ющенка. Вона втратила Яценюка. Відчують втрати вони зараз і в уряді. Бо всі ті, хто активно працював проти нього й коаліції, досі в Кабміні. Ці люди мали б самі піти у відставку.

Хто саме?

— Не хочу називати прізвищ. Але не може бути так, щоб ті, хто розвалював коаліцію, виступав проти прем"єра, залишалися в уряді.

Ви ж нібито створюєте коаліцію із "Нашою Україною", але водночас збираєтеся міняти міністрів за її квотою?

— Це не її міністри. Їм кажеш: назвіть міністрів, яких справді ви запропонували. Виявляється, фракція із цього приводу не збиралася, ніяких пропозицій стосовно міністрів, які зараз працюють, не подавала.

То звідки взялися Куйбіда, Князевич, Вакарчук, Кучеренко, Шандра й інші?

— Це треба запитати в президента. Усі прізвища називав він і ще пару осіб. Тому зараз уперше у фракції "Наша Україна — Народна самооборона" з"явиться можливість запропонувати свої кандидатури в уряд.

Але ж так само в БЮТ Тимошенко й кілька людей визначали кандидатури від блоку.

— Ні. По всіх кандидатурах у нас було обговорення на фракції, голосування.

Кажуть, що можуть звільнити з посади лідера вашої партії Віктора Пинзеника — "литвинівці" ж претендують на економічний блок уряду.

— Таке питання не стоїть. Мінфін виконав усі поставлені перед ним завдання за цей рік. Разом із податковою та митницею вони зробили все можливе, щоб збільшити збирання податків. Жодних конкретних претензій немає.

Соболєв накидає чорну куртку і вибігає на вулицю. Сідає в чорний "Опель Вектра".

1961, 5 вересня — Сергій Соболєв народився в Запоріжжі

1983 — закінчив місцевий державний педагогічний інститут

1986 — викладач історії Запорізького педучилища N1

1990, 1994 — обраний народним депутатом

1999 — радник прем"єр-міністра Віктора Ющенка

2003 — обраний народним депутатом від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"

2005 — постійний представник президента у Верховній Раді

2007 — обраний народним депутатом від Блоку Юлії Тимошенко

Одружений. Має двох доньок і сина

Зараз ви читаєте новину «"Мільярдери з Партії регіонів перелякані за свій бізнес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути