четвер, 11 жовтня 2012 07:30

Микола Талах помер напередодні мітингу чорнобильців під Кабміном

Автор: фото: Ольга Москалюк
  10 жовтня під стінами Кабміну мітингують чорнобильці. Вимагають збільшення пенсій
10 жовтня під стінами Кабміну мітингують чорнобильці. Вимагають збільшення пенсій

Чорнобилець, інвалід другої групи Юрій Черв'як із Харкова стоїть біля паркана під будівлею уряду в середу. Тримає портрет ліквідатора аварії на Чорнобильській атомній електростанції Миколи Талаха у дерев'яній рамі з чорною стрічкою. Той помер у вівторок увечері від раку легенів.

Біля Юрія Черв'яка у середу вранці збираються близько 200 мітингувальників із прапорами Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля. У декого транспаранти: "Нам нельзя выбирать между покупкой лекарств и хлеба", "Ликвидация эвакуированного населения". На паркан вішають плакат: "Требуем выполнять статьи 50 и 54 чернобыльского закона!". Поряд по периметру стоять 18 міліціонерів. Мовчки спостерігають.

— Микола Талах планував із нами їхати сьогодні на Київ, але його не стало, — розказує російською про померлого 47-річний Юрій Черв'як. — Останній рік він хворів. Лікарі йому ставили діагноз запалення легенів. Останню стадію раку виявили за кілька місяців до його смерті. Лікарі чи через халатність, чи з інших причин довго не могли це встановити. Якби у нього в кишенях було багато грошей, то його нормально обстежили б. Але він отримував мінімальну пенсію — до 1000 гривень, бо був інвалідом третьої групи. Рак — це перша. Тому в нього пенсія мала бути десь 8 тисяч.

Поміж людей ходить голова правління Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля 48-річний Володимир Проскурін. У нього — зелена тека із паперами.

— Зараз уряд платить пенсії чорнобильцям, як хоче, — говорить російською. — Але в законі сказано: "Від шести до восьми мінімальних пенсій за віком залежно від групи інвалідності". 21 вересня Азаров був у Полтаві, де поспілкувався з нашими активістами. Сказав, що готовий до конструктивного діалогу. Ми чекали, коли той почнеться, але нічого не відбулося. Уряд контактує лише з однією організацією — "Союз Чорнобиль України". Із Андрєєвим (президент організації. — "ГПУ") зручно контактувати. Ті працювали на станції, отримували великі оклади, тому мають відповідні пенсії. Зараз пролобіювали прийняття постанови, яка їх повністю задовольняє. Але є люди, яким вона не підходить, бо серед них солдати й ті, хто одержував невеликі зарплати.

У приміщенні уряду на шостий поверх до журналістів піднімається  президент "Союзу Чорнобиль України" 62-річний Юрій Андрєєв:

— Незадоволені тільки чорнобильці, які на час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС працювали "в тилу". Вони хочуть жити за наш рахунок. Такого не буде. Усі ці протестні виступи добре проплачені опозиційними партіями, насамперед Об'єднаною опозицією, і їх лідери давно перебувають на утриманні всіх опозиціонерів.

До мітингувальників виходить представник Кабміну. Пропонує написати прізвища тих, хто піде на переговори. За годину виносять список із 16 осіб. Вони стають неподалік головного входу до будівлі. Фотографуються. Заходять досередини.

Чорнобильці виходять за 4 год. Їм пообіцяли зустріч із прем'єр-міністром Миколою Азаровим наступного тижня.

Зараз ви читаєте новину «Микола Талах помер напередодні мітингу чорнобильців під Кабміном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути