четвер, 17 червня 2010 03:43

"Ми здивовані успіхом політичного флеш-мобу"

Автор: фото з сайта www.truth.in.ua
  Володимир Чемерис: ”Кожен розуміє, що єдиний засіб захистити свої права — вийти на вулицю”
Володимир Чемерис: ”Кожен розуміє, що єдиний засіб захистити свої права — вийти на вулицю”

Верховна Рада відклала прийняття закону про порядок організації і проведення мирних заходів. Депутати кажуть, на це вплинули понеділкові акції протесту в 22 містах України. Вони були незвично короткими. Також незвичними за формою проведення — люди живим ланцюгом утворили слово "НІ", лягали на асфальт, злагоджено вигукували слогани.

— Цей закон обмежував би право на зібрання громадян. Його відкладення — це єдина реальна перемога громадянського суспільства за останній час, — переконаний учасник акції в столиці, член правління інституту "Республіка" Володимир Чемерис, 47 років. — Більше того, коротенька акція протесту стала такою влучною, що про неї вже тиждень говорять в інформаційному просторі. Це ми провели так званий флеш-моб (спланована масова акція, в якій група людей несподівано з"являються в громадському місці й протягом кількох хвилин виконують заздалегідь обговорені дії, потім швидко розходяться. — "ГПУ").

Як виникла ідея проведення цього флеш-мобу?

— В Інтернеті є кілька розсилок, що об"єднують людей із різних міст. Одна присвячена закону про порядок проведення заходів, інша — "Тоталітаризм", "Ліва справа", "Проти всіх". Читачі певні ідеї обговорюють в Інтернеті, потім пропонують, як діяти. Якщо треба, то учасники акції протесту додатково зустрічаються. Така форма організації протесту позичена з-за кордону.

Для України це нова форма організації протесту?

— Раніше були такі флеш-моби, але не настільки дієві. А цей — привернув увагу преси, став сюрпризом для влади. Ми самі здивовані результатом.

Це стало сюрпризом для влади

У чому секрет успіху?

— Суспільство почало активно реагувати на спроби порушити їхні права, зокрема на свободу зібрань. Кожен розуміє, що єдиний засіб захистити свої права — вийти на вулицю.

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов запропонував проводити акції протесту в полі за містом

— Людина не завжди розуміє, що говорить. У Конституції немає обмежень щодо місця зібрання громадян.

Зараз ви читаєте новину «"Ми здивовані успіхом політичного флеш-мобу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути