Ексклюзиви
середа, 23 червня 2010 07:15

"Ми сплачуємо по п"ять мільярдів гривень боргів щомісяця"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  22 червня. Водій автобуса протирає його ганчіркою на столичній вулиці Інститутській біля клубу Кабміну. За годину в ньому має проїхатися прем’єр-міністр Микола Азаров із урядовцями. Такі автобуси закупили до Євро-2012
22 червня. Водій автобуса протирає його ганчіркою на столичній вулиці Інститутській біля клубу Кабміну. За годину в ньому має проїхатися прем’єр-міністр Микола Азаров із урядовцями. Такі автобуси закупили до Євро-2012

"У цілому моя оцінка як керівника уряду — "задовільно", — заявив прем"єр-міністр Микола Азаров, 62 роки. У вівторок він зібрав журналістів у клубі Кабміну обговорити 100 днів свого прем"єрства.

На вулиці стоять сім автобусів Львівського заводу. Це зразки машин, які мають закупити для українських міст, що прийматимуть футбольний чемпіонат Європи. Загалом розраховують придбати півтори тисячі автобусів.

Через внутрішній двір Кабміну до будівлі клубу йде Азаров та віце-прем"єри Андрій Клюєв, Борис Колесніков, Сергій Тігіпко, Володимир Семиноженко. Сідають на сцені. Азаров оголошує хвилину мовчання у пам"ять жертв війни. Потім українською читає звіт про 100 днів роботи уряду й пропонує ставити запитання.

Якими будуть наступні 100 днів уряду? — лунає перше.

— Жодна сфера не залишиться без реформування. Ось уявіть собі ремонт у вашій квартирі. Це складно зробити, правда? А ми плануємо серйозний капітальний ремонт у державі, — відказує російською.

Що буде з українською газотранспортною системою?

— Україна готова надати потужності своєї газотранспортної системи для прокачки російського газу в Європу в обхід Білорусі. Можемо прокачувати додатково 15, 20, 30 мільярдів кубометрів. Якщо виникне необхідність, українська газотранспортна система реалізує передусім домовленість щодо поставок газу до Європи.

Чи доцільно перевіряти уряд Тимошенко? Чи не боїтеся, що потім так само перевірятимуть і вас?

— Ми сплачуємо по 5 мільярдів гривень боргів щомісяця, — підвищує голос. — Чому брали кредити під 30 відсотків річних? Ми прийшли і наступного дня почали брати під 15 відсотків. Хтось має відповісти, в чиї кишені йшла різниця.

Кожен українець заборгував понад 800 доларів

Журналістам роздають жовто-блакитні папки "100 днів уряду. Стабільність і реформи". Перший розділ — "Вони залишили руїну: провал економіки". Йдеться про те, що через уряд Тимошенко "кожен українець 2009 року заборгував понад 800 доларів". Тексти супроводжуються картинками зруйнованих підприємств, зображеннями руки, простягнутої по милостиню.

На чотирьох наступних сторінках перелічуються здобутки команди Януковича: дієздатна парламентська коаліція, зниження ціни на імпортований газ на $100, мінімальну зарплату підвищено до 922 грн. Це ілюструють фото завалених харчами полиць, комбайнів, що їдуть ланами зі стиглою пшеницею.

Після годинної прес-конференції урядовці йдуть до автобусів. Азаров сідає на пасажирське місце і береться руками знизу за сидіння — приміряється, чи зручно.

Решта урядовців стоять і тримаються за поручні. Журналістів до них не підпускають. Наказують сідати в інший автобус. Перша машина з урядовцями об"їжджає квартал — їде до центрального входу Кабміну. Журналістів везуть за ними. Дорогою водій та представник ЛАЗу перемовляються.

— 680 гривень впаяли за превышение скорости, — каже водій зі Львова. — Пока ехали ночью со Львова в Киев, не заметили, как гайцы притаились.

— А сколько вы шли? — уточнює співрозмовник.

— 85 километров в час. А тот, который на "гармошке", — 100. Его и остановили. Теперь, я надеюсь, ему отдадут деньги на заводе.

Доки довозять журналістів, урядовці встигають вийти з автобуса й зникнути за прохідною Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «"Ми сплачуємо по п"ять мільярдів гривень боргів щомісяця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути