середа, 06 квітня 2011 05:45

Мера Чернівців відправили у відставку

Міська рада Чернівців достроково припинила повноваження міського голови Миколи Федорука, 57 років. За це віддали голоси 42 депутати з 46, що взяли участь у голосуванні.

Ініціатором став член "Батьківщини" Анатолій Чесанов. Його доповідь тривала півгодини. Мерові закидав порушення законів та Конституції.

Мер подякував усім за роботу та вийшов із зали. Рішення депутатів він не коментує.

Протистояння між головою та більшістю міськради — "Батьківщина", Партії регіонів, "Наша Україна" — почалося чотири місяці тому. Депутати ухвалили регламент, за яким вони на всій розсуд можуть признати членів виконкому та заступників мера. Це не відповідає законам України та Конституції, відповів Микола Федорук. Він звернувся до Комітету Верховної Ради з питань будівництва та місцевого самоврядування розібратися в ситуації. Створена комісія дала висновок, що регламент слід привести у відповідність до законів.

Депутати меншості вважають, що зміщення Федорука пов'язане з бажанням "олігархів" отримати доступ до об'єктів комунальної власності.

— Мова йде про Калинівський ринок (один із найбільших оптово-роздрібних ринків України. — "ГПУ"), водоканал та Міжнародний аеропорт, — каже 34-річний Олексій Каспрук, керівник фракції "Фронт змін" у міськраді. — Для цього депутати створили тимчасові контрольні комісії, мовляв, у них багато питань по роботі цих підприємств.

— Депутати так званої більшості у міській раді — це маріонетки, ними керують ззовні, — додає політолог із Чернівців Ігор Буркут, 40 років. — Їм просто сказали "з'їсти" мера любою ціною — вони це і роблять.

Обов'язки міського голови Чернівців виконує секретар міськради "регіонал" Віталій Михайлишин. Далі Верховна Рада має призначити перевибори мера.

— Коли це буде — важко спрогнозувати, — говорить експерт із виборчого права Борис Руснак. — Вибори мера можуть і не відбутися. Його обов'язки виконуватиме секретар ради, а це найзручніший для влади варіант.

Микола Федорук керував Чернівцями 17 років. Торік його обрали міським головою вп'яте. Агітаційної кампанії він не проводив. Балотувався від партії "Єдність". Отримав 67% голосів виборців, які прийшли на дільниці. Явка становила близько 36%.

У міськраді 60 депутатів. Після минулих виборів мандати розподілилися так: "Батьківщина" — 17, Партія регіонів і "Фронт змін" – по 16, "Наша Україна" — 6, "Свобода" — 3, "Третя сила" і Республіканська партія – по 1. Через голосування за відставку мера 11 депутатів Чернівецької міськради виключили з партії "Батьківщина".

Зараз ви читаєте новину «Мера Чернівців відправили у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути