Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2007 17:39

Медведчук не порозумівся з Ахметовим

Автор: фото: phl
  На з’їзді Партії регіонів минулої суботи представили першу п’ятірку виборчого списку. Перший — прем’єр Віктор Янукович (праворуч). Друге та третє місця отримали нардепи від ”Регіонів” Раїса Богатирьова й Тарас Чорновіл. А четверте й п’яте — Інна Богословс
На з’їзді Партії регіонів минулої суботи представили першу п’ятірку виборчого списку. Перший — прем’єр Віктор Янукович (праворуч). Друге та третє місця отримали нардепи від ”Регіонів” Раїса Богатирьова й Тарас Чорновіл. А четверте й п’яте — Інна Богословс

Десятий з"їзд Партії регіонів відбувся минулої суботи. Перша його частина пройшла в Національному палаці "Україна". Від центрального входу і до самої дороги простелена широка блакитна доріжка. Біля входу збираються депутати обласних та міських рад. Нардепи починають сходитися після десятої.

У холі прогулюється "регіонал" Василь Хара, 59 років. Каже, що розмови про можливу відставку з посади голови партії Віктора Януковича — повна нісенітниця.

— Лидер является нашим знаменем на выборах в Верховную Раду. И даже по практическим соображениям это делать невозможно, нереально, — говорить Хара. — Эти разговоры специально нагнетаются, чтобы как-то расшатать единство Партии регионов, настроить лидеров друг против друга.

Нардеп додає, що він тільки-но з політради, де обговорювали порядок денний з"їзду та виборчий список.

— Я не помню всю десятку, но пятерку помню. Віктор Янукович первый, вторая — Раиса Богатырева, третий — Тарас Чорновил, четвертая — Инна Богословская, пятый — Нестор Шуфрич.

Василь Хара уточнює, що колишній перший заступник голови СДПУ(о) Шуфрич уже став членом Партії регіонів.

До зали досі нікого не пускають. Там продовжують готувати сцену та апаратуру. Делегатам тим часом видають пластикові коробки з їжею. Об одинадцятій усі юрбою йдуть до зали.

Біля входу до партеру Рината Ахметова, 40 років, оточили люди. Просять, щоб він поставив їм автограф. Мільярдер з усмішкою розписується на папках та блокнотах. Потім просить, щоб його відпустили.

— Меня за дисциплину накажут, ребята, — каже Ахметов.

Його супроводжує керівник передвиборного штабу "регіоналів" Борис Колесніков. До них підходить посол США Вільям Тейлор. Спілкуються з Ахметовим через перекладача.

— Читал ваше интервью, — каже мільярдер. — Много чего интересного.

У вас це зміцнює державу, а в нас — навпаки

Прем"єр-міністр Віктор Янукович, 57 років, заходить до зали з бокових дверей. Відкриває з"їзд. Починає грати державний гімн. Янукович підспівує. Потім виходить до трибуни. По боках стоять два суфлери. Це прозорі пластини на підставках. Якщо дивитися на них з боку сцени, там зображений текст промови.

— Я багато їжджу за кордон. Мене часто запитують: що у вас в країні робиться? Я відповідаю: те, що й у вас, боротьба за владу. Тільки у вас це зміцнює державу, а в нас — навпаки, — говорить лідер "регіоналів".

Каже, що партія повинна перемогти на виборах "з іще кращим результатом". За його словами, треба вдосконалювати Конституцію, але в рамках парламентсько-президентської республіки. Далі Янукович говорить про програму "Добробут і стабільність". Згідно з нею, при народженні другої дитини буде виплачуватися 25 тис. грн, третьої — 50 тис.

— При цьому кожна така дитина при досягненні нею трьох років і до 13 років буде забезпечена постійною щомісячною виплатою у розмірі 100 гривень, а після 13 років і до досягнення повноліття — у розмірі 200 гривень, — додає Янукович.

Далі він пропонує збільшити вдвічі кількість бюджетних місць у вищих навчальних закладах, а молодим сім"ям давати в оренду терміном на 10 років муніципальне житло.

— Коли хтось стискає кулак, ми подаємо руку, — додає вкінці.

Під час промови зал кілька разів вибухає оплесками.

Янукович повертається на своє місце. До нього підходить Колесніков. Щось говорить на вухо. Прем"єр усміхається, потім серйозно киває головою.

Після виступів інших делегатів оголошують першу десятку. Шосте місце дісталося першому віце-прем"єрові Миколі Азарову, сьоме — Ринату Ахметову, восьме і дев"яте — нардепам Олександру Єфремову та Юхимові Звягільському, десяте — Борису Колеснікову.

Перша частина з"їзду закінчується. Журналісти обступають Ахметова. Запитують про стосунки з Януковичем.

— У нас конфликта никакого нет. Мы — одна профессиональная команда и у нас четкая и ясная позиция, — відповідає власник ФК "Шахтар".

Біля виходу із зали з мобільником ходить 40-річний Нестор Шуфрич. Кореспондент "ГПУ" запитує, чому в списках кандидатів у народні депутати немає його колишнього патрона в СДПУ(о) Віктора Медведчука?

— Поверьте мне, Виктор Владимирович сам решил не участвовать в списках Партии регионов. Естественно, что он не будет ни в каких других списках, — відповідає Шуфрич.

Делегати між собою говорять, що головним противником включення Медведчука у списки ПР був Ахметов. Він вважає, що колишній голова адміністрації Кучми може негативно вплинути на рейтинг партії.

Окрім Богословської та Шуфрича, у списках, з якими Партія регіонів іде на вибори 30 вересня, є ще кілька нових імен. Зокрема, віце-прем"єр Олександр Кузьмук на 41-му місці, міністр економіки Анатолій Кінах — на 53-му, екс-голова "Трудової України" Валерій Коновалюк — 84-й, колишній "нашоукраїнець" Сергій Головатий — 93-й.

О 15.00 у Палаці спорту починається друга, неформальна частина з"їзду. По одному на сцену викликають представників першої п"ятірки. Янукович знову виступає. Говорить те саме, що й у палаці "Україна", але у скороченому варіанті.

Далі на сцені з"являються артисти та співаки. Під слова "Танцевать я хотела с тобой..." Наталія Могилевська закрутилася в танці з прем"єром. Андрій Кузьма із гурту "Скрябін" прикладає руку до серця, а потім простягає її до Януковича. Після виступу Таїсії Повалій з"їзд закінчується.

Ахметова знову обступають люди і просять поставити автограф та розписатися на пам"ять. Тримають його в облозі близько 20 хв. На запитання, чи може Борис Колесніков очолити уряд, Ахметов каже:

— Нет. Премьер один — Виктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук не порозумівся з Ахметовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути