середа, 27 червня 2012 05:30

"Мажоритарник витратить від півмільйона доларів до п'яти"

На подарунки виборцям кандидати в депутати витрачатимуть від 50 до 300 грн. Найпопулярніші товари — олія та шпроти, каже голова Комітету виборців 36-річний Олександр Черненко.

— Десь кандидати активно працюють уже півроку-рік. Є округи, де ще ніхто серйозно не заявився, — розповідає про перебіг парламентської виборчої кампанії. — Улітку ще будуть узгоджувати кандидатури, вивчати ситуацію, думати чи йти. Після 30 липня і до середини серпня почнеться справжня робота. Пік активності партій і мажоритарників припаде на вересень і жовтень.

Який розрахунок бюджету виборчої кампанії?

— У місті голос коштуватиме до 300 гривень, тому що люди свідоміші й матеріально забезпеченіші. А от у селі мало що бачать, ведуть натуральне господарство. Людина візьме 50 гривень, піде, проголосує і одразу відсвяткує.

Що вже пропонують виборцям?

— Ще 2002 року поштарям роздавали велосипеди, засоби для зниження тиску, тести на інсулін. Кожен кандидат шляхом соцопитування вирішує, яка проблема актуальна в його окрузі, відповідно до цього планує свою кампанію і що роздавати. Колись у посівну давали насіння та розсаду. У селі, наприклад, дарувати гречку нема сенсу, бо там гречкою платять зарплату. У місті для пенсіонерів гречка важливіша. Найпоширеніші подарунки — олія, шпроти, гречка, рис, цукор. Такий підкуп спрацьовує на тих, хто і так голосував би за кандидата-жертводавця. Виборцю просто про кандидата нагадують.

Які з'явилися нові схеми підкупу?

— Навіщо щось придумувати нове, коли добре працює старе? Схема традиційна, а шляхи контролю й розрахунку будуть удосконалені відповідно до прогресу. Роздаватимуть гроші через інтернет і веб-мані чи поповнюватимуть рахунок мобільного.

Скільки коштує перемога в мажоритарному окрузі?

— У кожного буде своя сума. Хтось поставить на агітацію, хтось — на адмінресурс. А ті, хто будуть займатися прямим підкупом, у середньому можуть витратити, якщо це серйозний мажоритарник, від мільйона доларів до двох. Будуть такі, що не пожаліють і 5. Залежить від популярності кандидата, конкурентів, місто чи село. Якщо на окрузі є чіткий лідер і нема фаворитів, обійдеться десь у 500 тисяч доларів.

Де буде найзапекліша боротьба?

— У Києві на один округ підуть чимало і відомих, і небідних людей. У Вінницькій області на округ претендують сім'я міністра економіки Петра Порошенка та Григорія Калетніка (нардеп-"регіонал", батько голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка. — "ГПУ"). У Петра Порошенка округ нормальний, але проти його батька (Олексій Порошенко — гендиректор концерну "Укрпромінвест". — "ГПУ" ) буде йти Калєтнік.

Зараз ви читаєте новину «"Мажоритарник витратить від півмільйона доларів до п'яти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути