середа, 06 липня 2011 05:45

Макаренка та Шепітька відпустили

Апеляційний суд Києва звільнив із-під варти колишнього голову Держмитниці Анатолія Макаренка та екс-начальника відділу Київської регіональної митниці Тараса Шепітька.

Суд задовольнив клопотання захисників про зміну запобіжного заходу. І направив їхню кримінальну справу на розгляд у Печерський суд до іншого складу суддів.

5 липня затриманих відпустили на підписку про невиїзд. Через поганий стан здоров'я Макаренка та через неповнолітніх дітей, які є в Шепітька. У слідчому ізоляторі останній просидів із березня 2009 року, а Макаренко — з червня 2010-го. Обоє — фігуранти справи з розмитнення газу компанії "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа на користь України.

За ґратами залишили колишнього першого заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка. Пояснили це тим, що він має дозвіл на проживання в Іспанії, тому на волі може вплинути на слідство. Діденка звинувачують у привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах. Ніби він відібрав 11 млрд куб. м газу в компанії "РосУкрЕнерго" й підписав документи про продаж його російському "Газпрому".

— Звільнення Макаренка і Шепітька має створити враження, що слідство і судовий процес щодо Юлії Тимошенко йде неупереджено, — каже 55-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій. — Це використають, щоб аргументувати більш строге ведення процесу по Тимошенко. Зрозуміло, що не випустять усіх. Не звільнять Луценка. Не можна випускати і Діденка, бо це означатиме, що влада злякалася. Звільнили тих, хто не має прямого відношення до газових контрактів. Макаренко і Шепітько — митники, вони виконували роботу, яку й мали. А Діденко брав участь у підготовці контрактів, підписанні. Тому він, як одна з ключових осіб справи Тимошенко, сидітиме.

Генпрокуратура розуміє, що мають використовувати юридичні, а не політичні процедури, пояснює директор соціологічної служби "Український барометр" 58-річний Віктор Небоженко:

— Головна — справа Тимошенко. Хоча незрозуміло, як використовуватимуть у ній Макаренка й Шепітька. Можливо, із них узяли зобов'язання, які ускладнять життя Тимошенко.

— Перша перемога над режимом — вдалося добитися звільнення політв'язнів Макаренка та Шепітька, над якими рік знущалася мафія в законі. Вітаю! — прокоментувала екс-прем'єр 50-річна Юлія Тимошенко на своїй інтернет-сторінці.

За 40 хв. приїхала до Апеляцiйного суду Києва. Привезла букет троянд, щоб привiтати звільнених.

Зараз ви читаєте новину «Макаренка та Шепітька відпустили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути