пʼятниця, 07 грудня 2012 06:00

Майже половина депутатів хочуть готельні номери

До 12 грудня 216 іногородніх новообраних народних депутатів розселять у готелях столиці. Через дорогу за 80 м від Ради у готелі "Київ" мешкатимуть обранці від Об'єднаної опозиції "Батьківщина", Партії регіонів та УДАРу. "Свободівців" поселять окремо — у готелі "Україна" на майдані Незалежності. До парламенту звідти 1,8 км.

— У "Свободі" молоді хлопці, вони пішки на роботу можуть ходити, — усміхається  голова регламентного комітету, "регіонал" 47-річний Володимир Макеєнко. — У готелі — один ліфт. Ви уявляєте, як після засідання всі в ньому зустрінуться?

Нардепам-списочникам дісталися номери по 500 грн на добу. Їх покриють із держбюджету. Мажоритарникам та самовисуванцям доведеться доплачувати по 100 грн за добу. Вони житимуть у "Національному", де номери дорожчі. Цей готель — за 380 м від парламенту.

— У першу чергу заселяємо жінок. Решту — за жеребом, — продовжує Макеєнко. — Беремо шапку, папірці, і хто що витягне, те й отримає.

Нардепи, які провели кілька років у готелі "Київ", скаржаться на умови.

— Більшість номерів — без ремонту, — розповідає "нунсівець" 58-річний Володимир Карпук. — Маленькі, незручні і для роботи, і для того, щоб ночувати. Та й меблі — старі.

У вівторок, 4 грудня, на 17-му поверсі готелю "Київ" складені на купу старі поламані меблі — стільці та столи, червоні дивани з порваною обшивкою. По коридору ліворуч — номер "нунсівця" 41-річного Андрія Парубія. До Ради він пройшов за списком Об'єднаної опозиції.

У його кімнаті ще не закінчили ремонт. Стіни поштукатурені. На вікнах немає штор. Видно засніжений Маріїнський палац та Дніпро. На килимі — плями білої фарби, сміття.

— Раніше мешкав на восьмому поверсі, — говорить Парубій. — Переселили сюди тимчасово. Кажуть, ремонт скоро закінчать. Як тільки переїхав — прорвало воду. Купив собі електричний чайник, п'ю чай із печивом. А що мені треба? Найголовніше, готель близько до Ради.

На столику з потрісканим лаком стоїть телевізор "Філіпс" старої моделі. Поряд у рожево-жовтій рамці фото дружини Уляни та доньки Ярини. У ванній на кахлях та зливі — коричневі розводи.

— За вихідні тут трохи поробили порядки, — усміхається Парубій. — Жити можна.

Стіни коридору на восьмому поверсі пофарбовані у бежевий та червоний кольори. Навпроти ліфтів — скляний столик, диван та два м'які крісла.

— Цей поверх відремонтували рік тому. На інших і досі совдепівські стіни, — каже "нунсівець" 49-річний Володимир В'язівський. Відчиняє кімнату №813. Тут він мешкав упродовж двох років під час сесій. До парламенту сьомого скликання не потрапив.

Біля дверей стоїть столик із світлого дерева. З-під нього стирчать довгі носаки чорних черевиків. Керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук надіслав листи депутатам, які не пройшли в парламент, щоб звільнили номери до 6 грудня.

— Уже майже всі речі зібрав, — каже В'язівський. Знімає чорну куртку на запихає до шафи. Там висять три костюми в чохлах. На одному — етикетка "Михаїл Воронін". На дні — півметровий металевий сейф.

— Кілька місяців тому поставили, — намагається відчинити. — Я жодного разу не дивився, що всередині. Напевне, це для депутатів, які за голосування гроші беруть. Хоча такі в готелі не живуть.

У кімнаті на 13 кв. м двоє односпальних ліжок, застелених темно-синім покривалом із грецьким орнаментом. На столику біля вікна зелений чай "Ахмат" у пакетиках, цукор і три чашки. На стіні висить церковний календар. У кутку — шафа з прозорим склом. На її полицях розкидані копійки та цигарки "Парламент", жетон на метро й кілька використаних автобусних білетів.

В'язівський бере сірий пульт, вмикає кондиціонер.

— Батареї так і не працюють, — пояснює. — Але кондиціонер добре гріє. Правда, йому треба трохи часу, щоб розкочегаритися.

За 5 хв. у кімнаті з'являється ледь відчутний запах паленого й теплішає.

Відчиняє маленький холодильник. Там півпляшки горілки, масло, відкрита банка шпротів і гірчиця.

— Мій помічник порядкував, — пояснює. — Тут за ці роки багато людей побували. Що хто привіз, те і лежить.

Схиляється й показує нижнє відділення: наповнена на три чверті пляшка коньяку "Закарпатський" та пиво "Чернігівське світле".

— Залишу своєму наступнику, щоб було чим зігрітися, — жартує й підходить до вікна. Із нього видно дахи навколишніх будівель. За сіруватою шторою — двері на невеличкий балкон. — Жив тут, може, з тиждень. Раніше мав номер на 16-му поверсі. Краєвид був кращий. Є якась ностальгія, — каже В'язівський. — Хочеться, щоб у цій кімнаті жила хороша людина. Думаю, їй тут буде добре. Енергетика така. Отець Низькогуз із Червонограда колись навіть службу Божу проводив.

Сідає на ліжко, кладе руки на коліна.

— Скільки людей тут гостювали, —замислюється. — Ночували, бувало, і по шестеро. То кімната-рукавичка. Андрій Парубій часто заходив, Степан Курпіль. Товаришую з Володимиром Карпуком. Може він уже приїхав? — виходить із номера і стукає у двері кімнати №810. — Володимире! — кличе. Ніхто не відчиняє. Він сплескує руками. — А, він же з Волині бусіком їде. Депутати ще не з'їхалися. Та й живуть тут небагато людей. За п'ять років я до 40 нардепів нарахував. Біля мене мав жити якийсь "регіонал". Я його жодного разу не бачив.

У коридорі готелю тихо. Прибиральниця миє підлогу.

— Шуруй, не шуруй, — каже вона. — Сьогодні в депутатів засєданіє. То вже наносять болота.

Цього року на проживання 140 нардепів у готелях із бюджету витратили 21 млн  грн.

Офіційно в готелі "Київ" живуть 134 депутати і ще шестеро — в "Україні". Наступного року потрібно буде сплатити щонайменше 33 млн, бо там захотіли жити 216 народних обранців.

"Регіонали" подали 86 заявок: 84 — у готель "Київ" та дві в "Україну". Об'єднана опозиція "Батьківщина" — 43 заявки: у "Київ" — 42 і в "Україну" — один. 19 комуністів хочуть мешкати у "Києві", один — в "Україні". УДАР просить розселити 19 своїх нардепів у готелі "Київ". 27 "свободівців" вирішили заселитися до готелю "Україна".

— Подали заявки на проживання в готельних номерах навіть депутати, які торік купили квартири або отримали на це кошти, — розповідає на засіданні підгрупи з питань розселення її голова, комуніст 69-річний Валентин Матвєєв.

Багато депутатів поселяють у безкоштовні готельні апартаменти своїх помічників.

Зараз ви читаєте новину «Майже половина депутатів хочуть готельні номери ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути