пʼятниця, 17 листопада 2017 00:40

"Люди їдуть на заробітки за кордон. Добре, бо привозять гроші"

Автор: Костянтин Гончар
  Олег Карапінка вітається з жительками села Галичани Городоцького району Львівської області 10 листопада. Він очолює місцеву сільську раду. Переміг на виборах у червні цьогоріч. Його підтримали 60 відсот­ків виборців
Олег Карапінка вітається з жительками села Галичани Городоцького району Львівської області 10 листопада. Він очолює місцеву сільську раду. Переміг на виборах у червні цьогоріч. Його підтримали 60 відсот­ків виборців

— Люди казали, я нову дорогу іномарку купив, як став головою. Оце вона і є, — 22-річний Олег Карапінка показує на бордовий "Гольф" 1987-го, припаркований біля сільської ради у Галичанах Городоцького району на Львівщині. Чоловік — наймолодший сільський голова в країні.

У червні 2017 року Карапінку на позачергових виборах підтримали 494 виборці з 788. Їх проводили, бо попередня очільниця села померла. Балотувався від партії "Громадянська позиція". До того був депутатом районної ради.

Сільрада об'єднує села Галичани й Дроздовичі. Розташовані за 5 км від райцентру, до Львова — 37 км. Тут працюють цегельний завод, підприємства з виготовлення електротехніки та гумових виробів, є рибне господарство. Також — дві школи, дитячий садок.

Олег Карапінка у темно-синьому костюмі. На піджаку — значок тризуба. Біла сорочка в бордові смужки. Поверх — куртка.

До одноповерхового приміщення сільради веде доріжка з бруківки. Перед входом висять державний прапор і червоно-чорний. На дверях напис: "Неважливо, хто при владі — старі чи нові. Важливий порядок у твоїй голові. Країну ніхто не зробить, крім тебе". Усередині холодно.

— Політикою почав цікавитись у часи помаранчевої революції. Слухав засідання Верховної Ради. Хоча серед однокласників то нікому не було цікаво, — каже Олег Карапінка.

У кабінеті на шафі — п'ять кубків, які виграла місцева футбольна команда. Поряд дві ляльки-мотанки.

— Батьки з 2001 року в Італії працюють. Мама — домогосподарка, а тато — коваль. Я живу в Дроздовичах із бабусею та сестрою. Вона працює в американській компанії на сервіс-підтримці. Родина не схвалювала моє бажання стати головою. Ще як був депутатом районної ради, ніколи не мав часу. Але зараз змирилися.

Як вирішуєте проблеми громади?

— У нас бюджет 1,2 мільйона гривень. Багато не зробиш. Наприклад, на водопровід у Дроздовичах треба 10 мільйонів. Проблеми з дорогами допомагає вирішити обласна рада. У Галичанах уже зробили. На черзі — Дроздовичі. Дали документи на реконструкцію клубу під соціально-культурний комплекс. Там буде і фельдшерсько-акушерський пункт, і кімната прийому громадян. Треба 3 мільйони 900 тисяч.

Олег Карапінка показує в коробці відеокамеру. Такі встановлять у Галичанах. У Дроздовичах уже є система відеофіксації — на в'їздах і виїздах із села, по вулицях. Записи можна переглядати в режимі реального часу через інтернет. Так вирішують проблему з крадіжками, говорить сільський голова.

Як вас сприймають односельчани?

— Спочатку з мене сміялися трохи. Тепер на "ви" кажуть.

У кабінет заходить із документами бухгалтер. Голова ставить на них печатку. Показує на стіні портрети Степана Бандери і Романа Шухевича.

— Дідо казав, що ці портрети мають бути. Його тато був росіянином, тому на нього в селі говорили "москаль". Він страшенно того не любив. Виховував мене патріотом.

Які реформи підтримуєте?

— Добре, що медична передбачає практику сімейних лікарів. Але люди не до кінця розуміють її. Ми до фельдшерсько-акушерського пункту закупили все необхідне обладнання. А вони йдуть не до сімейного, а до знайомого лікаря.

Плануємо в Дроздовичах створити навчально-виховний комплекс, аби зберегти школу. Її там можуть закрити за освітньою реформою через малу кількість учнів.

Коли створимо об'єднану територіальну громаду, значна час­тина податків буде залишатися в сільському бюджеті. Зараз вони з нашого цегельного заводу йдуть вверх, сільський бюджет оминають.

Після години розмови вирушаємо в центр села. Дорога рівна, без вибоїн. Хати доглянуті. Багато новобудов.

— Щодня їжджу на роботу в Галичани. Улітку — на велосипеді. Так можна більше з людьми поспілкуватись, — розповідає голова.

Чим місцеві жителі заробляють на життя?

— Є робота на заводах — цегельному, з пошиття оббивки салонів авто, на рибному комбінаті. Однак більшість їдуть на заробітки за кордон. Добре, бо привозять гроші й тут витрачають. Але працюють не­офіційно, не сплачують податок, а потім хочуть пенсію.

Назустріч прямують дві жінки років 60.

— О, я думала, то діти зі школи, а це — наш голова, — каже одна. Друга тисне Олегові руку.

Звертаємо до стадіону. Тут залитий фундамент під спортивний майданчик. Незабаром встановлять тренажери. Уздовж шляху — напіврозвалені колгоспні будівлі. Далі — церква. До неї веде дорога з бруківки.

— Тут гуляють мами з дітьми. Хочу поставити ще лавочки, — додає Карапінка.

Повертаємося до сільради. Голова поспішає:

— Маю привезти пилу до сусіднього села. Зрізатимуть сухе дерево.

Зараз ви читаєте новину «"Люди їдуть на заробітки за кордон. Добре, бо привозять гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути