вівторок, 24 травня 2011 04:00

Луценко вночі ледве не помер

О 4.30 до лікарняної палати екс-міністра внутрішніх справ 46-річного Юрія Луценка заходять лікарі. Беруть кров на аналіз. За годину до столичної лікарні швидкої допомоги під'їжджає "газель", машина спецпідрозділу міліції, з мигалкою та авто з десятком бійців спецпідрозділу "Беркут" у бронежилетах. Виводять Луценка на вулицю.

У нього червоне схудле обличчя. Одягнений в чорну сорочку та чорні штани з паском. Його садовлять в авто. На передньому сидінні — троє міліціонерів. Везуть до Печерського суду, де має відбутися попереднє слухання з порушеної щодо нього кримінальної справи.

У двір суду заїжджає синій "фольксваґен" із "беркутівцями". Ті вибігають з машини. На обличчях — чорні маски. Видно лише очі. Ззаду — "газель" із Луценком. П'ятеро "беркутівців" оточують автомобіль, який під'їжджає впритул до входу. Постійно поправляють маски.

Екс-міністра заводять до зали засідань №2 на першому поверсі. На вулиці збираються близько сотні людей. Тримають прапори "Народної самооборони", головою якої є колишній посадовець. Дехто вдяг білі футболки з чорними літерами "Свободу Луценку!".

— Пшонку (генпрокурор. — "ГПУ") на тушонку! Пшонку на нари, Луценка — на Канари! — вигукують.

О 10.30 до суду заходить Ірина, дружина Луценка. За 10 хв. — їхній син Олександр.

— Юра готувався до суду і терпів болючі процедури, щоб його не привезли в інвалідному візку. Йому капали жирову емульсію, — розповідає 46-річна Ірина Луценко. — Він уже важить менше 83 кілограмів, хоч до затримання мав 108. Так схуд, що організм з'їдає сам себе. Учора Юра зізнався, що вночі ледве не помер, було так погано.

Луценко — у клітці. Заходять 11 нардепів від БЮТу та блоку НУ-НС. Ірина Луценко підходить до клітки. Юрій підводиться. Ірина хапається за ґрати. Однією рукою гладить чоловіка по грудях. Той їй киває і просить сісти.

Об 11.00 заходить суддя Сергій Вовк. Через вікна чути крики "Ганьба!", "Банду геть!", "Юра, тримайся!". Луценко сидить на лаві. Навколо вісім міліціонерів. Біля нього лежить червона тека, кілька аркушів з клопотаннями та Кримінальний кодекс. Поряд напівпорожня півлітрова пляшка мінералки "Моршинська". У залі задуха. Кондиціонер не встигає охолоджувати повітря.

Луценко просить відводу судді Вовка. Той іде до нарадчої кімнати.

— Почуваюся нормально для того, щоб говорити з вами і судом, — каже екс-міністр.

У цей час нардеп-"нунсівець" Володимир Ар'єв відчиняє вікно. Туди намагаються пролізти фотографи, щоби зняти Луценка у клітці. Ар'єв бере фотоапарат, робить кілька знімків і віддає.

За 30 хв. суддя повертається. Не задовольняє відвід "через безпідставність клопотання". Водночас дозволяє збільшити кількість захисників іще на три. Це Олексій Баганець, Ігор Балик, Сергій Дзігоро.

Луценко підводиться. Виступає 40 хв.:

— Я не прошу відпустити мене за станом здоров'я. Я ніде не говорив, що смертельно хворий. Я не просив мене привезти сюди в інвалідному візку або занести на носилках. У мене є проблеми зі здоров'ям. Прошу змінити запобіжний захід, бо мене утримують незаконно. Я не тікав і не збираюся тікати. Не збираюся вбивати свідків та не боюся суду. Буду ходити на засідання.

Просить, щоб його справу розглядав суд присяжних. Тобто аби  комп'ютер обрав випадкових 24 людей. Суддя каже, що таке не прописано в законі.

— Це не мої проблеми, що депутати за 16 років не спромоглися це зробити. У Конституції записано, що маємо право на суд присяжних, — говорить Луценко.

О 14.00 до суду приїжджає лідер "Батьківщини" 50-річна Юлія Тимошенко. Мітингувальники починають кричати "Юля!".

— Я прийшла підтримати Луценка. Щоб Юрій і такі герої, як він, відчували підтримку. Це не суд, а судилище. Луценка замовили, тому що він — патріот України.

Суддя в нарадчій кімнаті. Має прийняти рішення — змінити чи ні запобіжний засіб зі слідчого ізолятора на підписку про невиїзд.

У цей час колишній міністр каже, що припиняє голодування:

— Я починав це, щоб довести, що в Україні немає прокуратури. Сьогоднішнім засіданням я довів, що в нас немає справедливого суду. Але далі мені потрібне моє здоров'я, щоби це зламати.

О 15.10 суддя оголошує, що Луценко залишається під вартою. Відхиляє всі клопотання. Луценка везуть у невідомому напрямку.

Іващенка поклали до палати для хворих на сухоти

У столичну клініку швидкої допомоги у п'ятницю перевезли колишнього виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка. Він був у слідчому ізоляторі із серпня минулого року. Його звинувачують у незаконній реалізації майна судномеханічного заводу у Феодосії.

Валерія Іващенка поклали у сусідню палату із колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Це приміщення для хворих на сухоти у відділенні гострих отруєнь. У СІЗО Іващенко скаржився на біль у серці та оніміння ніг.

Близько 14.00 п'ятеро охоронців виводять екс-посадовця з відділення. Ведуть на перший поверх у відділення магнітно-резонансної томографії. За 30 хв. виходить прикутий до охоронця Іващенко. Дивиться у підлогу. Він — у світлій футболці та спортивних штанях. Під очима — темні круги. На запитання про самопочуття не відповідає.

— Не хвилюйтеся, він нормально себе почуває, — каже медсестра. — Якби йому було зле, лежав би у реанімації.

— Стан його стабільний, зробили кардіограму, рентген та МРТ, — говорить один з охоронців.

 

Зараз ви читаєте новину «Луценко вночі ледве не помер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути