Ексклюзиви
неділя, 16 липня 2006 18:57

Луценко може очолити нову партію

Автор: фото: УНІАН
  Олександр Мороз та Юрій Луценко на спільній прес-конференції за два тижні до останніх парламентських виборів
Олександр Мороз та Юрій Луценко на спільній прес-конференції за два тижні до останніх парламентських виборів

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 41 рік, готується очолити нову партію. Про це неофіційно говорять усюди: у Секретаріаті президента, Кабінеті Міністрів, парламенті.

За інформацією політолога Тараса Березовця, 31 рік, з агенції  "Мартін Ґруп", партію Луценко створюватиме за згодою президента.

— Це буде очищена від корупції партія, — вважає він.

Каже, що таким чином Ющенко та його нинішнє оточення хочуть позбутися впливу "любих друзів" — Порошенка, Третьякова та інших, які були вхожі до президента на першому етапі після помаранчевої революції. Серед можливих фінансистів нового проекту називають Індустріальний союз Донбасу на чолі з Сергієм Тарутою.

— Ця партія оголосить про підтримку президента й критикуватиме всіх інших, — передбачає Березовець.

Зараз проющенківською політичною силою вважається блок "Наша Україна". Проте у президента є чимало підстав бути ним незадоволеним. По-перше, "НУ" зайняла тільки третє місце на виборах до Верховної Ради. По-друге, у ній є кілька груп, у яких дуже різні інтереси, тому рішення ухвалюються довго й важко. Нарешті, визначальний вплив у "Нашій Україні" мають напівполітики-напівбізнесмени із зіпсованою репутацією — Петро Порошенко, Олександр Третьяков, Давид Жванія, Микола Мартиненко.

Кажуть, що з відомих політиків у нову партію напевне увійдуть брат президента Петро та прем"єр Юрій Єхануров.

Ми не маємо в парламенті жодної справжньої партії

— Це буде суперпроющенківський політичний проект, — запевняє нардеп-соціаліст Євген Філіндаш, 29 років. — Останні півтора року Юрій Луценко був значно ближчий до президента, ніж до Соцпартії.

Минулого тижня Луценко з неї вийшов. Пояснив це тим, що лідер СПУ Олександр Мороз об"єднався з Віктором Януковичем і є висока ймовірність, що останній стане прем"єр-міністром. При цьому міністр внутрішніх справ критикував не лише колишніх однопартійців.

— Ми не маємо в парламенті жодної справжньої партії, — сказав він. — Лише псевдопартії, які обслуговують той чи інший грошовий мішок, ту чи іншу олігархічну силу.

Євген Філіндаш стверджує, що Порошенко збереже вплив і на нову партію. Мовляв, коли Петро Олексійович був секретарем Ради національної безпеки та оборони, вони з Луценком успішно співпрацювали. Тарас Березовець переконаний, що "любим друзям" місця у новому проекті не знайдеться.

— Якщо й будуть якісь консультації, то дуже втаємничені. І на результат вони не впливатимуть, — вважає він.

Про те, що має з"явитися нова пропрезидентська політична сила, каже і Йосип Вінський, 50 років. Донедавна "права рука" Олександра Мороза, зараз він в партійній опозиції. Але до Луценка не збирається.

— Ми не спрацюємося, бо маємо різні підходи до організації партійної роботи, — пояснює Вінський. — У Луценка піар-підходи, а я більш ідеологічно орієнтований.

Зараз ви читаєте новину «Луценко може очолити нову партію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути