вівторок, 08 лютого 2011 10:51

"Луценко мене прєсовал, коли міністром був, то це йому кара"

Автор: фото: Анастасія РЯБОКОНЬ
  Біля метро Хрещатик активісти ”Народної самооборони” збирають підписи за звільнення з-під варти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка
Біля метро Хрещатик активісти ”Народної самооборони” збирають підписи за звільнення з-під варти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка

"Спочатку треба банду розстріляти, а потім уже підписи збирати, — стиха говорить киянин 37-річний Олександр у п'ятницю біля столичного метро Хрещатик. — У мене магазини на Петрівці забирає якесь мурло з Партії регіонів. У нього криша в мерії, я нічого зробити не можу. Тягаємося по судах два місяці, а торгівля стоїть. Каже мені, що я лох, бо не пішов уклонитися помічникам мера Попова. На цій справі, мабуть, хрест поставлю, бо життя дорожче. А щоби щось нове відкрити, прийдеться нести пакунок у мерію. Тільки за зустріч із потрібною людиною треба 20 тисяч баксів віддати посереднику".

Підприємець ставить підпис за звільнення з-під варти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. До 10 лютого їх збирає група з 10 активістів "Народної самооборони". Поверх курток одягли бордові накидки з написом на спині "Свободу Луценку!". На грудях: "Стоп політичним репресіям!". Планшети з підписними листами лежать на червоному пластиковому столі.

Люди зупиняються, підписується приблизно кожен третій. У листі-анкеті зазначають прізвище та професію. У листі 40 рядків. За 1,5 год. підписи ставлять понад 200 осіб.

— Луценко мєнтам мозги вправив, при ньому бузілі набагато менше, — розповідає колишній ув'язнений 39-річний Дмитро Ганон. — Методи для вибиття признань не практикували, бо міністра боялися. Тепер усе це повертається.

— Та нехай би сидів собі хоч 10 років ваш Луценко. Тьфу на нього, — каже літній киянин. Не називається. — Він мене прєсовал, коли міністром був, то це йому кара. Мене в райвідділку Святошинському поганяли. Пристали, бо в домі хтось труби в подвалі вирізав. А начальнику відділку план треба було нагору здати. Ось і сказали, що то я вирізав.

— Учора на Майдані були. Там люди активніші — майже 600 людей за день підписалися, — говорить 21-річний Євген, старший групи, студент столичного Університету будівництва та архітектури.

Він єдиний є членом "Народної самооборони". Решта збиранням підписів заробляють, політикою не цікавляться.

— Ми тут другий день, — розказують студентки Немішаївського агротехнічного коледжу 18-річна Ольга та Олександра, 19 років. — Попросили Сашину сестру знайти нам тимчасову роботу. Заробимо 200 гривень за 8 годин. Находилися, намерзлися. Але цікаво, з людьми спілкуємося. Одні підписують за переконання, інші кажуть — вам, дівчата, допоможемо. Ми в політику не дуже ліземо.

— А якби вам запропонували позбирати підписи за нинішнього віце-прем'єра Бориса Колеснікова, якого заарештували п'ять років тому? — питаємо.

— А хто це? Ми такого не знаємо. Знаємо тільки тих, хто у президенти балотувався.

Підписи збирають також в обласних центрах. На понеділок було понад 30 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Луценко мене прєсовал, коли міністром був, то це йому кара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути