вівторок, 24 червня 2008 18:21

"Литвину пропонують посаду голови Верховної Ради"

  Андрій Парубій: ”Останній тиждень нашої пленарної роботи пройде в консультаціях і переговорах”
Андрій Парубій: ”Останній тиждень нашої пленарної роботи пройде в консультаціях і переговорах”

Росія хоче, щоб події у Криму відбулися за сценарієм дестабілізації. За основу беруть досвід, набутий в Абхазії та Придністровській республіці. Про це вчора заявив депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Андрій Парубій, 37 років. Він запевняє, що в Росії розроблений план агресивної політики щодо нашої країни. І закликає об"єднатися навколо президента для захисту української державності.

— Я про це говорив і раніше. Але сьогодні дії Росії стають більш явними, — розповідає Андрій Парубій "ГПУ". — Що це спланована акція, вже розуміє й суспільство. Лише воно може чинити опір подібним сценаріям.

Можливо, ви шукаєте ворога, проти якого хочете згуртувати людей навколо глави держави?

— Натякаєте, що це може бути якась технологія, спрямована на те, щоб президента зробити фігурою, яка здатна врятувати Україну? Тоді треба визнати, що ці політтехнологи домовилися з російською Держдумою щодо прийняття антиукраїнських заяв. Домовилися з Путіним, коли він говорив, що "Україна — це навіть не держава". Це ж абсурд! Ми опираємося на конкретні дії й конкретні слова російських політиків. І робимо висновок, що сьогодні є загроза для національної безпеки України.

Минулого тижня "регіонали" запевняли, що найближчим часом  у Верховній Раді буде нова коаліція. Чи справді між "Нашою Україною — Народною самообороною" і "Регіонами" є така домовленість?

— А хто веде ці переговори? Де робоча група? Які результати переговорів? Я можу ствердно говорити, що фракція "Наша Україна" — єдиний політичний суб"єкт, який здатен творити коаліцію, не веде жодних офіційних переговорів із Партією регіонів. Це політична технологія, поширена нашими колегами з БЮТу. Вони, ведучи переговори з "регіоналами" щодо конституційного процесу, назовні кричать: "Дивіться — "Наша Україна" вже домовляється!"

Дострокові вибори можливі. Але вони не внесуть кардинальних змін у політичний розклад

Але парламент не працює: після виходу двох депутатів зі старої коаліції в ній залишилося лише 225 голосів, а нової — немає. Коли знайдуть вихід із цієї ситуації?

— На початку осені. Останній тиждень нашої пленарної роботи триватиме 7–12 липня, він пройде в консультаціях і переговорах. Також у можливому почерговому блокуванні трибуни. Остаточне рішення буде на осінь. Воно можливе у двох форматах: через зміцнення коаліції за рахунок рішення Конституційного суду щодо імперативного мандату, або залучення Блоку Литвина. Володимирові Михайловичу пропонують посаду голови Верховної Ради. Звісно, можливий варіант дострокових виборів. Але вони не внесуть кардинальних змін у політичний розклад. Вважаю, що до цього не дійде.

Яке рішення може ухвалити Конституційний суд?

— Є подання членів партії "Батьківщина". Вони хочуть почути, чи може депутат вийти з коаліції, не вийшовши із фракції. І чи можна вважати вихід із коаліції одночасним виходом із фракції, а це відповідно до Конституції — автоматична втрата мандату.

Чи були спроби повернути в коаліцію Юрія Бута та Ігоря Рибакова (пройшли до парламенту за списками "Народної самооборони" і Блоку Юлії Тимошенко відповідно. — ГПУ)?

— Були і будуть. Застосовуються різні способи.

Зараз ви читаєте новину «"Литвину пропонують посаду голови Верховної Ради"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути