Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2012 05:00

Литвин порівняв більшість і опозицію із півнем та куркою

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Нардеп-”бютівець” Андрій Павловський (зліва направо), позафракційний Олег Ляшко  та перший віце-спікер комуніст Адам Мартинюк спілкуються під час засідання Верховної Ради 6 червня
Нардеп-”бютівець” Андрій Павловський (зліва направо), позафракційний Олег Ляшко та перший віце-спікер комуніст Адам Мартинюк спілкуються під час засідання Верховної Ради 6 червня

У сесійній залі у середу реєструються 379 депутатів. "Бютівці" та "нунсівці" сидять на своїх місцях. Хоча напередодні вони пішли з парламенту на знак протесту проти ухвалення в першому читанні мовного законопроекту. Обіцяли повернутися під стіни Ради зі своїми прихильниками.

Першим до трибуни виходить позафракційний 39-річний Олег Ляшко.

— Я вчора до останнього був у парламентській залі під час розгляду законопроекту про державні гарантії виконання рішень судів у другому читанні, — голосно каже. — На моє наполягання, були вилучені антиконституційні норми, якими намагалися фактично скасувати два десятки соціальних законів. Про жодне урізання чи скасування пільг цим законом не може бути мови. У такому вигляді він украй потрібен. Ним змусили владу гарантувати виконання рішень судів.

Депутати не слухають Ляшка. Хто гортає газети, хто говорить по телефону. "Нунсівець" Арсеній Яценюк та "бютівець" Андрій Шкіль стоять біля виходу. Про щось перешіптуються 5 хв.

Спікер 56-річний Володимир Литвин вмикає мікрофон:

— Тут звучали звинувачення, що вчора я порушив регламент. Покажіть хоча б одну норму, яку я порушив. Ви виконали взаємні домовленості, а потім для прикриття перед людьми — виборцями говорили інше. Деякі ваші дії нагадують курку, яка тікає від півня і думає: "Чи не швидко я біжу?".

Керівники фракцій не реагують.

У кулуарах розповідають, що вранці на засіданні фракції "БЮТ — "Батьківщина" поставили питання про зняття з посади голови фракції Андрія Кожем'якіна. Мовляв, під час голосування за мовний законопроект він мав дати команду опозиціонерам штурмувати президію та витягати картки з гнізд відсутніх депутатів. Таким чином хотіли не допустити ухвалення цього законопроекту. Кожем'якін сигналу не дав. Йому закидають домовленості з провладною більшістю. Ходять чутки, що через це він посварився з Юрієм Одарченком і сказав, що подасть у відставку, якщо цього захоче Юлія Тимошенко чи Олександр Турчинов. Потім запропонував проголосувати за продовження перебування його на чолі фракції. Більшість підтримали це рішення.

Литвин ставить на розгляд зміни до Конституції щодо зняття недоторканності з президента, депутатів та суддів. Автор законопроекту — віце-спікер 47-річний Микола Томенко.

— Якщо ми сьогодні не вирішимо це питання, то каста недоторканних розростеться, — говорить з місця Томенко. — У нас чиновники найнижчого рівня будуть пересуватися з охороною та мигалками, а в їхнє приміщення не допускатимуть не тільки людей, а й депутатів.

Депутати домовляються відкласти законопроект Томенка до розгляду його Комітетом із питань правової політики. За цю пропозицію голосують 404 картки. Нардепи йдуть на перерву.

— Подання законопроекту про зняття недоторканності є профанацією, яка загострюється перед виборами, — вважає лідер "регіоналів" Олександр Єфремов, 57 років. — Якби ми проголосували за нього без рішення комітету, він був би відправлений у смітник.

Щодня протестуватимуть до сотні людей

Навпроти Верховної Ради вздовж вул. Грушевського стоять близько 30 осіб. Вони зібралися, аби продовжити акцію протесту проти мовного законопроекту. Активісти тримають прапори "За Батьківщину!".

— В Україні має бути одна мова. Ми прийшли сюди її захищати. І не поступимося: скільки треба, стільки й будемо стояти, — каже киянка 58-річна Надія Бойко.

— Пікет передбачає невелику кількість учасників — до сотні. Але вони постійно будуть нагадувати про те, що відбулося, про захист України та мови, — говорить нардеп-"бютівець" 47-річний Андрій Павловський. — Пікет стоятиме щодня в режимі чергування.

 

Зараз ви читаєте новину «Литвин порівняв більшість і опозицію із півнем та куркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути