вівторок, 15 червня 2010 06:04

Литвин підійшов до мітингувальників із чотирма охоронцями

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  14 червня на майдані Незалежності в Києві пройшла акція протесту. Люди вишикувалися у слово ”ні” проти зміни порядку проведення мирних заходів
14 червня на майдані Незалежності в Києві пройшла акція протесту. Люди вишикувалися у слово ”ні” проти зміни порядку проведення мирних заходів

На столичному майдані Незалежності представники громадських організацій крейдою виводять 10-метрові літери слів "ні" й "так". Виставляють по контурах людей. "Ні" складається зі 120 осіб, "так" — зі 153. Протестують проти наміру депутатів змінити порядок проведення мирних заходів і підтримують свободу слова.

— Ми проти того, аби Верховна Рада голосувала за законопроект номер 2450, — говорить 28-річна Ганна Гопко з руху добровольців "Простір свободи". — Тоді про мирні заходи потрібно буде повідомляти місцеву владу за чотири дні, а не того ж дня, як зараз. Влада зможе перенести акцію в інше місце. Якщо кілька організацій подадуть заявку на одне й те місце, то влада зможе сама обирати, кому дозволити тут збиратися.

Люди скандують: "Ми проти!". Прямують вул. Інститутською до будівлі комітетів Верховної Ради. Там об 11.00 розпочинається парламентська погоджувальна рада.

Біля комітету пікетувальники сідають на асфальт і продовжують скандувати "Ми проти!". Семеро людей їх знімають на любительські відеокамери — кажуть, зі Служби безпеки України.

Із чотирма охоронцями підходить спікер Володимир Литвин.

— Ви хочете говорити чи кричати? — питає мітингувальників. — Я ж вас не боюся. Міг через підземний перехід піти, щоб уникнути розмови. Законопроект був внесений попереднім урядом. Буду пропонувати відкласти його та віддати на експертизу.

— Просимо провести його через публічне обговорення, — звертається керівник "Демократичного альянсу" Василь Гацько, 27 років.

— Нема питань. Цей законопроект особисто мені не пече, — відповідає спікер і йде.

Комітет пікетують близько години. Коли стає відомо, що депутати не включили законопроект до порядку денного, розходяться.

Об 11.00 близько 30 студентів збираються біля пам"ятника В"ячеславу Чорноволу у Львові. Тримають плакати. З одного боку написано "Свобода зібрань", з іншого — "2450".

Прямують до входу в облдержадміністрацію. На асфальті, поряд із припаркованими авто, розкладають синтетичні туристичні килимки у формі слова "ні". Лягають на них.

Знімають на відеокамери — кажуть, зі Служби безпеки

— Ми маєм право! — кричать.

За акцією спостерігають десяток міліціонерів.

До організатора підходить начальник відділу громадської безпеки міліції міста Ігор Гатала, 49 років.

— У заявці ви не вказали, що акція проходитиме на проїжджій частині. Якби ви це вписали, вам би її просто не дозволили. Розумію, що ви студенти і цього не знали. Тому на перший раз обмежимося усним попередженням, — говорить.

Студенти розходяться. Акція тривала 8 хв.



Закон про зібрання відправлять у Венеціанську комісію

Спікер 54-річний Володимир Литвин запізнюється на вчорашню погоджувальну раду на 10 хв.

— Подзвони хлопцям з охорони. Запитай, де Литвин, — звертається до свого охоронця заступник Литвина 59-річний Адам Мартинюк.

Той відходить убік і телефонує.

— Він уже підходить, — за кілька хвилин повідомляє Мартинюку.

Литвин іде в супроводі двох охоронців. Віддихується і швидко заходить до зали. Каже депутатам, що треба відкласти розгляд закону про мирні зібрання. Мовляв, ходив до мітингувальників під Раду і там домовився.

Депутат із його фракції 46-річний Олег Зарубінський говорить, що законопроект про свободу зібрань треба направити до Венеціанської комісії. Це консультативний орган при Раді Європи:

— Після доопрацювання спеціально створеною робочою групою законопроект кардинально відрізняється від того, що прийняли в першому читанні. Конституція передбачає, що громадяни мають завчасно подавати заявки до виконавчих органів щодо проведення акцій, однак терміни цього "завчасно" не врегульовані.

Слово бере лідер фракції БЮТу Іван Кириленко. Каже, що опозиція має свій альтернативний податковий та бюджетний кодекси, які парламент збирається розглядати у вівторок.

За півтори години депутати розходяться. Домовилися 15 червня голосувати за новий бюджетний, податковий кодекси, проекти закону про запровадження монополії держави на лотерейну діяльність, підвищити пенсії за особливі заслуги перед країною.

Зараз ви читаєте новину «Литвин підійшов до мітингувальників із чотирма охоронцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути