Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2006 16:06

"Лісник не повинен володіти бензопилкою"

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Віктор Ющенко з сином Тарасом і донькою Софійкою на відпочинку в курортному містечку Буковель
Віктор Ющенко з сином Тарасом і донькою Софійкою на відпочинку в курортному містечку Буковель

Свій 52-й день народження Віктор Ющенко зустрів серед карпатських лісів, а вже наступного дня, 24 лютого, в Івано-Франківську провів нараду з питань лісового господарства.

В актовому залі обласної адміністрації на президента чекали працівники Державної лісової охорони, в зелених одностроях з дубовим листям на погонах. Лісівники з"їхалися з кількох західних областей.

Почати нараду мав Віктор Червоний, 50 років, голова Державного комітету лісового господарства. Він уже навіть вийшов до трибуни, тримаючи в руках ґрунтовну, судячи за кількістю сторінок, доповідь. Але його перебив Ющенко, звертаючись до залу:

— Хто гордиться сьогодні політикою, яка проводиться в галузі лісового господарства, підніміть руки. Лісу рук нема!

Не зрозумівши каламбуру президента, люди в залі почали перешіптуватися. Ющенко знову повторив своє прохання, і кілька сміливців таки підняли руки, а за ними потяглися й інші. Решта, включно з президентом, засміялися.

— Бачу, у вас висока самооцінка, — сказав Ющенко й узявся критикувати лісове господарство: — Коли ви до будь-якого вуйця підійдете і спитаєте, чи він щасливий від того, що робить влада в цьому секторі, я думаю, ми отримаємо дуже багато проклять.

Політику Держкомлісгоспу президент назвав неефективною і слабкою, але визнав, що поки що не бачить альтернативи цій структурі.

Віктор Червоний, отримавши нарешті слово, по-військовому бадьоро відрапортував про плани Держкомлісгоспу довести лісистість по Україні з нинішніх 16% до 20%, залучити нових інвесторів, створити багато робочих місць і реформувати лісопереробне господарство. Він подякував урядові за виділені у 2006 році 25 млн грн. Хоч, зазначив, їх усе одно замало.

Я сьогодні-завтра вийду з машини, зайду побалакаю з тими хлопцями

Ющенка такий підхід дещо роздратував:

— Якщо все можна робити за рахунок державного бюджету — це політика в нікуди, — сказав він. — Політика урядовця мудра тоді, коли вона приваблює бізнес.

Президент закликав залучати бізнес до деревообробки на конкурсній основі, а не за принципом кумівства. Сказав, що деревину необхідно більше переробляти в Україні, а не лише її експортувати. Особливо "пройшовся" по приватних лісопилках, які працюють у багатьох карпатських садибах.

— Кожен раз, заїжджаючи в Гуту, бачу — з лівої сторони стоїть пилорама, з правої сторони стоїть пилорама. Я сьогодні-завтра вийду з машини, зайду побалакаю з тими хлопцями. Це вже так на поверхні, так під носом, ця проблема пустила такі метастази, що її не приховують уже навіть біля державної резиденції, — сказав Ющенко.

Під кінець засідання, яке тривало близько трьох годин, вирішили скласти програму лісового господарства на 2006 рік. Протягом двох тижнів її має виписати новостворена комісія на чолі з Віктором Червоним, до якої увійдуть також журналісти. Президент порадив брати насамперед тих, хто найбільше критикує діяльність влади у цій сфері.

На думку Ющенка, одне з головних завдань реформи лісового господарства — як відділити лісника від вирубування дерев:

— Лісник не повинен володіти бензопилкою. Лісник повинен займатися насадженнями, ветеринарними, протипожежними заходами і продажем "на корню", як це робиться в будь-якій державі, з якої ми хочемо брати приклад. А решта — як пиляти, вивозити, трелювати той ліс — це все вимоги держави.

Ще одне завдання програми — боротьба з незаконним вирубуванням. До неї, за дорученням президента, будуть підключені СБУ та МВС, оскільки самі лісники скаржаться, що в них замало прав, аби боротися з браконьєрами.

Зараз ви читаєте новину «"Лісник не повинен володіти бензопилкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути