середа, 01 вересня 2010 04:28

"Кучма 1994 року говорив приблизно те, що Янукович каже зараз"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Василь Куйбіда: ”Сумніваюся, що ”регіонали” люблять цю державу”
Василь Куйбіда: ”Сумніваюся, що ”регіонали” люблять цю державу”

Служба безпеки порушила кримінальну справу проти колишнього міністра регіонального розвитку попереднього уряду 52-річного Василя Куйбіди. Нібито він без конкурсу призначив начальника архітектурно-будівельного контролю в Рівненській області.

— Припускаю, усе це пов"язане з виборами, — каже Василь Куйбіда. — Шановані люди зі Львова запропонували мені брати участь у виборах міського голови. — Я поїхав туди, провів консультації, а коли повернувся до Києва в офісі Народного руху мене вже чекав працівник СБУ. Запросив до себе.

Балотуватиметеся на мера Львова?

— Ні. У Львові зустрічався з лідерами партій національно-демократичного спрямування, громадськими діячами, директорами підприємств. Хотів зрозуміти, яка ситуація в місті, які тенденції. У мене не склалося враження, що зараз там відбувається консолідація політичних сил. Але люди не перший день у політиці і, сподіваюся, розуміють вагу програшу 31 жовтня. Цим може бути створений плацдарм для легкого виграшу Партією регіонів виборів до парламенту. Тоді прощавайте на довгі роки демократія та розвиток українства. Створяться умови для формування маріонеткового авторитарного режиму.

Куди рухається Україна?

— До відкритого громадянського протистояння. У нас згортаються демократичні процеси. Почалися переслідування політичних опонентів за допомогою правоохоронних органів.

Чому влада щоразу йде на конфлікти, які створюють напруження в суспільстві?

— Вони над людьми. Україна для них — територія для заробляння грошей. А ми всі — необхідна робоча сила, яку завтра можна поміняти на іншу.

Сумніваюся, що "регіонали" люблять цю державу. Підписали харківські угоди, віддали Крим Росії. Є речі, які не можна продавати й купляти. Завжди вважалося ганьбою торгувати матір"ю й Батьківщиною.

Люди можуть вийти на вулиці?

— Якщо ті, хто при владі, далі нехтуватимуть законами, нав"язуватимуть свою силу, тоді події будуть пришвидшуватися.

Влада говорить, що прийшла на 10 років.

— Із точки зору своїх інтересів вони планують залишитися надовго, адже значущі проекти можна реалізувати в довгострокових перспективах.

У Партії регіонів є великі проекти для добра України?

— Найсуттєвіші речі мали б робитися на початку каденції, коли в президента максимальна підтримка. Минуло шість місяців — ніяких реформ не відбувається.

Починати слід було з адміністративно-територіальної реформи. Вона дуже непопулярна, але дає можливість ефективно працювати органам державної влади й місцевого самоврядування. Дала би поштовх іншим реформам, зокрема податковій, бюджетній. Бо коли ми кажемо про передачу частини повноважень і фінансових ресурсів на рівень місцевого самоврядування, то маємо порахувати, які податки і з якої території мали би збирати, щоб самоврядування було дієздатним.

Коли могли би здійснити адміністративно-територіальну реформу?

— Шанс мали 1999 року (після другого обрання Леоніда Кучми президентом. — "ГПУ"). Тоді відкрилося "вікно" для реформ. Адміністративну могли б зробити за рік, а далі — решту. Зараз жили б у зовсім іншій державі.

Була ще спроба 2005 року. Навіть створили посаду віце-прем"єра з адміністративно-територіальної реформи. І знову нічого. Почалися парламентські вибори 2006-го, потім 2007-го. Провести реформи в попередні два роки було неможливо.

Через кризу?

— Навпаки, це треба було робити під час кризи, бо гірше вже не стало б. Для реформування потрібні спільні зусилля парламенту, президента й уряду, чого не було. А далі почалася президентська кампанія.

Мене вже чекав працівник СБУ

Зараз, перед місцевими виборами, логічно було би провести реформу й зробити дієздатними територіальні громади, зафіксувати їхні нові території. А тоді вже обирати депутатів.

Найімовірніші реформи — після наступних виборів глави держави. Щоб наблизити їх, Янукович може скласти повноваження і піти на нові вибори. Сказати, що збираюся провести реформи, але підтримки в мене бракує. Після виборів за два-три роки навести лад.

Янукович відбувся як президент?

— Якась еволюція відбувається. Перші його виступи були російською. Потім сказав, що українська буде державною, і зобов"язав міністрів її вивчити. Але як швидко ця людина стане українським президентом — невідомо.

Кучма 1994 року говорив приблизно те, що й Янукович зараз. Я тоді їздив і агітував проти нього. Але Кучма став президентом і не зруйнував державність. То чому такий шанс маємо відбирати в Януковича?

Чому зараз опозиція малодієва, непереконлива?

— Можливо, через утому в суспільстві. Оті протистояння всередині колишньої влади зіграли свою роль. Люди перестали автоматично довіряти й відгукуватися на заклики. Щоб виборці зрозуміли опозиційні сили й пішли за ними, ті вже не можуть сидіти в Києві. Треба зустрічатися з людьми, відповідати на гострі запитання, погляди, звинувачення.

Зараз ви читаєте новину «"Кучма 1994 року говорив приблизно те, що Янукович каже зараз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути