пʼятниця, 09 січня 2009 18:58

Кравчукові виповнюється 75 років

  Перший лідер незалежної України Леонід Кравчук нині є почесним президентом товариства ”Україна—Китай”
Перший лідер незалежної України Леонід Кравчук нині є почесним президентом товариства ”Україна—Китай”

У суботу у столичному Українському домі відкриють фотовиставку, присвячену 75-річчю першого президента України Леоніда Кравчука.

— Вона триватиме три дні, — розповідає ювіляр. — Там будуть фото з дитинства. Щоправда, воно пройшло в селі й без фотоапарата, тому знімків небагато.

75 років Кравчукові виповнюється 10 січня. Після відкриття виставки екс-президент відзначить день народження вдома з родиною. Попередню круглу дату — 70 років — Кравчук святкував на невеликому фуршеті в банкетному залі на стадіоні "Динамо".

Екс-президент згадує, що в дитинстві на день народження його саджали на велику подушку.

— Родичі брали її за кінці й підкидали мене догори стільки разів, скільки мені виповнилося років. Здавалося, що я так високо підлітаю! А коли виріс і приїздив після навчання до своєї хати, то побачив, що стеля — нижча за 2 метри.

Найбільше запам"ятався колишньому президентові подарунок від дідуся: на 7 років той змайстрував онукові дерев"яні ковзани, підбиті дротом.

— Я їх прив"язував до ноги конопляними шнурками. Щоб не впасти, брав паличку із цвяхом. Мені всі заздрили, коли виходив на ковзанку — 3 метри на 5, — усміхається екс-президент.

За півстоліття Кравчук пройшов шлях від викладача Чернівецького фінансового технікуму та заввідділу пропаганди Чернівецького обкому Компартії до голови парламенту та президента України.

Уже третій рік поспіль він поза політикою. 2006-го очолював виборчий список блоку "Не так!", який не пройшов до Верховної Ради. Нині Кравчук почесний президент товариства "Україна—Китай". Торік створив з колишніми лідерами країни громадську організацію "Рада старійшин".

Візки-"кравчучки" з"явилися на початку 1990-х

Леонід Кравчук був президентом України з 1991 по 1994 роки. Тоді погодився на одночасні дострокові парламентські і президентські вибори і програв Леонідові Кучмі.

Про політичну гнучкість Кравчука навіть складали анекдоти. Ось один. Після підписання Біловезьких угод виходять із резиденції Єльцин, Шушкевич і Кравчук. Їм назустріч біжать охоронці з парасольками — починається дощ. "Мені парасольку не треба, — відмовляється Кравчук. — Я тихесенько просочуся між крапельками".

У часи правління Кравчука з"явилося слово "кравчучка". Так назвали ручний візок, на якому перевозили товар роздрібні торгівці-"човники". Він витримував вагу до 100 кг. "Кравчучками" користуються досі, переважно люди похилого віку.

Перший президент є також автором багатьох крилатих висловів. Наприклад: "Маємо те, що маємо", "Якщо хочеш перевірити людину, то пообіцяй їй владу і зачекай. Потім дай владу і почекай. А тоді відбери її і зачекай. Якщо людина пройшла всі три етапи, то їй можна довіряти", "Народ думає, як краще жити, а політики — як поділити повноваження, хто важливіший, хто слабший, хто зверху, хто знизу. Вибачте, але це ж не любовне ложе!", "Публічні суперечки між першими особами країни — це не демократія, це стриптиз".

Зараз ви читаєте новину «Кравчукові виповнюється 75 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути