середа, 15 вересня 2010 04:42

Кравченка називають єдиним замовником убивства Ґонґадзе

Автор: фото: PHL
  Генерал Юрій Кравченко застрелився 4 березня 2005 року з пістолета у своєму гаражі. Того дня о 10 ранку він повинен був з’явитися до Генеральної прокуратури на допит у справі убивства журналіста Георгія Ґонґадзе
Генерал Юрій Кравченко застрелився 4 березня 2005 року з пістолета у своєму гаражі. Того дня о 10 ранку він повинен був з’явитися до Генеральної прокуратури на допит у справі убивства журналіста Георгія Ґонґадзе

Генпрокуратура називає єдиним замовником убивства журналіста Георгія Ґонґадзе екс-міністра внутрішніх справ, нині покійного Юрія Кравченка. Слідство тривало 10 років і встановило, що саме Кравченко віддав наказ генералу міліції Олексієві Пукачу вбити журналіста.

У понеділок Генпрокуратура завершила слідство й висунула Пукачу звинувачення — умисне вбивство за обтяжуючих обставин та перевищення влади. У постанові слідчого Генпрокуратури Олександра Харченка йдеться, що за два дні до зникнення Ґонґадзе міністр МВС Кравченко покликав до себе в кабінет Пукача. Наказав убити журналіста. Генерал із трьома підлеглими задушив Ґонґадзе й закопав тіло. Пізніше дістав труп, відрубав голову сокирою й закопав її в іншому місці.

У постанові слідчого інші високопосадовці не згадуються. Однак інтернет-сайт "Українська правда", який заснував Ґонґадзе, має інформацію, що Пукач свідчив і щодо нинішнього голови Верховної Ради Володимира Литвина, який тоді очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми. За твердженнями генерала, через день після вбивства Литвин побував у кабінеті Кравченка. Там були перший заступник міністра, нинішній губернатор Вінниччини Микола Джига, керівник апарату МВС нині покійний Едуард Фере і сам Пукач. Кравченко представив Литвину Пукача й нібито сказав: "Володимир Михайлович, це — наш співробітник, який особисто розібрався з Ґонґадзе". Поплескав Пукача по плечу і звернувся до Литвина: "Передайте президенту, що ми виконаємо будь-яку його вказівку".

Улітку цього року відбулася очна ставка Пукача з Литвином та Джигою. Однак обидва запевнили, що не знайомі з колишнім генералом.

Генерал із трьома підлеглими задушив журналіста й закопав тіло

— Усе, що є в зізнаннях Пукача, не клеїться. Це повна маячня, — вважає колишній заступник міністра внутрішніх справ Кравченка, нині депутат-"нунсівець" Геннадій Москаль, 59 років. — Кравченко ніколи подібних команд у себе в кабінеті не давав. Він приймав у кабінеті тільки певних людей. Якщо хтось отримував якісь команди, то не від Кравченка, а від посередника. І скільки я працював у міністерстві, ніколи в його приймальні не бачив Пукача. Маячня, що в Кравченка в кабінеті був Литвин. Бо він сам до нього завжди ходив. І чому більше року допитували Пукача, якщо все так просто? Кравченка зробили цапом-відбувайлом. Це виключно політичне рішення. Проблема одна — спіймали Пукача при старій владі, а судять при новій. Звідси й усі розбіжності. Тому якщо буде відкрите судове засідання, то багато ще чого спливе і Пукача розкладуть по поличках. А якщо закрите — то ніхто нічого більше не взнає.

Історія з убивством Георгія Ґонґадзе стала приводом для початку акцій протесту "Україна без Кучми" й подальшої помаранчевої революції, нагадує голова Інституту "Республіка" Володимир Чемерис, 47 років:

— Убивство Ґонґадзе стало сірником для бочки з порохом. Але ситуація не змінилася. Сьогоднішня влада намагається відновити авторитарний режим часів Кучми. Їй би швидко пригадати, як усе закінчилося. Після "України без Кучми" побачили, що з владою можна боротися. А після помаранчевої революції — що треба змінювати систему.

Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року.

Зараз ви читаєте новину «Кравченка називають єдиним замовником убивства Ґонґадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути