Ексклюзиви
четвер, 13 жовтня 2011 00:00

"Кожен українець переплатив цього року більш як тисячу гривень"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Міністр освіти Дмитро Табачник нахиляється до міністра юстиції Олександра Лавриновича перед початком засідання уряду 12 жовтня
Міністр освіти Дмитро Табачник нахиляється до міністра юстиції Олександра Лавриновича перед початком засідання уряду 12 жовтня

Міністри прийшли до зали засідання уряду за 5 хв. до початку. До журналістів підходить 53-річний Юрій Бойко, міністр енергетики та вугільної промисловості. Його просять прокоментувати рішення суду, що засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко має виплатити "Нафтогазу" 1,5 млрд грн.

— Еще не рассматривали этот вопрос, — каже Бойко. — Наши юристы изучают ситуацию, мы сделаем выводы. Пока, несмотря на приговор Тимошенко, ведем диалог с "Газпромом" по пересмотру газовых контрактов 2009 года.

Заходить прем'єр 63-річний Микола Азаров. Міністри, які не розсілися в крісла, поспішають на свої місця. Азаров спідлоба їх оглядає та читає вступне слово:

— Україна цього року добросовісно виплатила понад 51 мільярд державних боргів, близько 70 мільярдів гривень за російський газ по кабальній формулі. Тобто кожен українець, включаючи немовлят, переплатив за газ більш як тисячу гривень.

Він переривається, дивиться ліворуч на одного з операторів Першого національного, який знімає у навушниках та у мікрофон тихо говорить щось своєму редактору.

— Я прошу. Хто розмовляє? — кричить Азаров на нього та продовжує спокійним тоном. — Уряд має врегулювати масу інших боргових претензій до держави. Наприклад, вимогу Міністерства оборони Російської Федерації повернути 405 мільйонів доларів боргу горезвісних "Єдиних енергетичних систем України" Тимошенко. А це 3,3 мільярда гривень, на хвилиночку. Це дорівнює всім витратам держави на будівництво лікарень та шкіл 2012 року.

Відчиняються двері з протилежного від Азарова боку. Пригнувшись заходить Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ. Крадькома пробирається на місце. Азаров цього не помічає.

— 24 жовтня в Україну прибуває місія Міжнародного валютного фонду, — продовжує. — У нас позитивні результати по програмі співробітництва. Єдине спірне питання — вимога МВФ підвищити тарифи на газ і тепло для населення. Але уряд має свої розрахунки. Наша позиція полягає у тому, що треба знайти інші компенсатори і не перекладати на людей тягар надвисоких цін за газ.

За годину Анатолій Близнюк, міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства, пояснює, що різницю у тарифах покриють із бюджету наступного року.

Зараз ви читаєте новину «"Кожен українець переплатив цього року більш як тисячу гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути