середа, 17 грудня 2008 16:17

"Коли читаю характеристики КДБ на Тарасюка, хочеться плакати"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Ярослав Кендзьор не хоче бути в одній коаліції з Литвином і Тарасюком
Ярослав Кендзьор не хоче бути в одній коаліції з Литвином і Тарасюком

Член Народного руху і народний депутат від блоку НУ-НС 67-річний Ярослав Кендзьор відмовився підписувати угоду про Коаліцію національного розвитку, стабільності і порядку. Крім нього, так зробили ще 35 "нашоукраїнців". Однак більшість у два голоси вирішила створити союз із БЮТом і Блоком Литвина.

Чому ви проти "коаліції трьох"?

— Від самого початку ця коаліція проявляла себе як антипрезидентська, а відтак і в багатьох випадках антидержавна. 9 грудня зранку майже вся фракція практично одноголосно за винятком п"ятьох проголосувала за початок формування коаліції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина. Ми обрали переговорну групу й домовилися, що проходимо крок за кроком процес створення коаліції — написання коаліційної угоди тощо. Але на кінець дня почалося політичне мародерство, коли раптом захотілося до завершення сесійного дня обрати голову Верховної Ради і сформувати коаліцію. Це й зірвало абсолютно благородний намір. Особливу роль провокатора у цьому зіграв лідер Народного руху Борис Тарасюк. На другий день на засіданні фракції депутати вимагали від нього пояснень, що ж він підписав. Тарасюк не зміг нормально цього пояснити. Хоча заявив гордо й героїчно, що він унеможливив формування антиукраїнської коаліції БЮТу і Партії регіонів. А пізніше сказав, що років за два-три народ збагне і подякує йому за цей вчинок. А я додам, що держава ще й медаль йому на груди повісить, — жартує. — Окрім звання провокатора, іншого він не отримає!

У чому антипрезидентськість і антидержавність коаліції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина?

— 10 грудня після фіктивного створення коаліції я слухав виступ прем"єр-міністра. Це було звернення неадекватної людини. У мене було бажання викликати їй швидку допомогу, і щоб у їхній бригаді обов"язково був психіатр. Бо нормальна людина із нормальною психікою, тим паче прем"єр-міністр, якщо вона хотіла добра Україні і спокою у парламенті, при всій своїй ненависті до президента не мала права так топтатися по Вікторові Ющенку. Називала його і провокатором, і ворогом народу. Висновок напрошувався один: або ця людина хоче зірвати формування нормальної коаліції, або неадекватна.

Також наступного дня я прочитав інтерв"ю нинішнього голови Верховної Ради Володимира Литвина. Там він говорить, що Чорноморський флот Росії може до споконвіку базуватися у Криму, якщо більше заплатить. Оцінюючи роботу президента, він сказав, що тому затишно і комфортно серед хрестів. Натякаючи на Голодомор і на те, що Ющенко робить колосальну роботу, щоб таких як Литвин і Тарасюк приводити до національної пам"яті і свідомості. Коли цей український "патріот" топчеться по святих для мене речах, то поруч із ним у коаліції бути не хочу.

Але ви залишаєтеся в одній фракції з Тарасюком і тими її членами, які підписалися під коаліційною угодою. Як далі працюватимете?

— Ці люди зрадили президента, причому лише з міркувань власної політичної безпеки і депутатського мандату.

Вони боялися дострокових виборів і того, що не потраплять у наступний парламент?

— Саме це й було їхнім основним мотивом. Хоч мало хто про це відверто говорить. Мене також жахає бюджет прем"єра в умовах страшної кризи, популізм і демагогія. Вона ж веде Україну до катастрофи. І освячувати такі дії не маю бажання ні я, ні ще 35 моїх колег із фракції.

Це правда, що "нашоукраїнцям" на засіданні фракції роздали один варіант коаліційної угоди, а Тарасюк підписав згодом інший?

— Так. І це зробив колишній інструктор ЦК Компартії України Тарасюк, цей вірний ленінець. За своє життя він здобув відмінні характеристики і рекомендації КДБ. Коли я їх читаю, то хочеться плакати. Це ж треба було демонструвати таку відданість цьому кривавому  більшовицькому режимові й лізти зі шкіри. І цей чоловік щось підписує, знаючи, що ми на центральному проводі Народного руху прийняли ухвалу, в якій ідеться: старатимемося відновити демократичну коаліцію, але на певних принципах. Це і питання мови, НАТО, ОУН-УПА — всі національні пріоритети там закладені. Але ж подивіться на перші кроки нашої славної коаліції, яка без комуністів нічого не може. Ця дуже демократична коаліція на чолі із Тарасюком голосувала за порядок денний: включили проект комуністів за відродження свята великої жовтневої революції, законопроект "регіонала" Колесніченка про дві державні мови! А закони, і мій в тому числі, про визнання ОУН-УПА, про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору відкинули. Ось вам ілюстрація до цієї "коаліції чотирьох".

Зараз ви читаєте новину «"Коли читаю характеристики КДБ на Тарасюка, хочеться плакати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути