четвер, 12 лютого 2009 18:14

"Коли Янукович був утомленим, Льовочкін підсовував йому всякі папірці"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  47-річний народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак жартома називає свою 28-річну дружину ”старушкою”
47-річний народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак жартома називає свою 28-річну дружину ”старушкою”

Після провального голосування минулого тижня за відставку уряду Юлії Тимошенко Партія регіонів поділилася на два табори. Тепер там шукають винних.

З одного боку барикад опинилася група впливових депутатів на чолі з Сергієм Льовочкіним та Юрієм Бойком, які приєдналися до Партії регіонів на минулих парламентських виборах. Вони публічно відстоюють інтереси компанії "РосУкрЕнерго". Інший табір очолюють Борис Колесніков і Андрій Клюєв, які раніше змагалися за лідерство у виборчому штабі партії. Наступного понеділка вони спробують покарати лідерів групи "РосУкрЕнерго" за невдале голосування.

Одним із депутатів-"регіоналів", який публічно критикує Льовочкіна і Бойка, є Василь Грицак, 47 років. Він запрошує на розмову в комітети Верховної Ради. На вході перетинаємося з лідером комуністів Петром Симоненком. Він мило усміхається і просить дівчат дати йому дорогу. Кабінет Грицака — на сьомому поверсі, у вікно видно Кабінет Міністрів.

Що відбувається в Партії регіонів: місяць тому збиралися виключити вас, а тепер Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка?

— У партії завжди було спокійно. Спірні питання не виносили назовні, хоч і бурхливо обговорювали всередині. Не було жодного конфлікту чи скандалу.

Коли Віктор Янукович був прем"єр-міністром, то ми могли до нього чи будь-кого з міністрів зайти на прийом. Були і регіональні питання, і партійні, і особисті. Я теж ходив до Януковича і просив, щоб поновили в органах внутрішніх справ мого брата на підставі рішення суду. Він допоміг. Але в жовтні 2006 року керівником апарату прем"єра став Сергій Льовочкін. Про нього наш колега Борис Колесніков сказав, що той "із повзунків потрапив у помічники президента Кучми".

Як він зміг у 28 років зайняти таку посаду і пропрацювати на ній чотири роки — до кінця повноважень Леоніда Кучми?

— У нього був надзвичайно потужний батько в системі міліції. Мав беззаперечний авторитет. І це нормально, що батько проштовхнув сина. Але син навчився по-різному підносити документи, — Грицак показує аркуш розгорнутим, а тоді згортає. — Він міг показати, що написано тільки з однієї сторони. Завдяки йому деякі документи не потрапляли за призначенням. Льовочкін не користувався повагою серед працівників адміністрації Кучми. Він плів серйозні інтриги при дворі президента і є в цьому талантом.

Так-от, 2006 року він, образно кажучи, поставив пропускну рамку при вході на поверх до прем"єр-міністра. Багато заслужених людей, таких як Звягільський, Скудар, Ландик, не могли пройти до Януковича. Їх Льовочкін або не пускав, або відсував у кінець черги. Після того як я відмовився йому прислужувати, він категорично мене не пускав. Уже тоді він серйозно задумався, як можна буде на дострокових виборах провести в парламент своїх людей. І зробив це. Сьогодні має достатню підтримку. 72 народні депутати, які були в попередньому скликанні, у наступне не потрапили через Льовочкіна. Він уперше почав збирати компромат на народних депутатів. Мовляв, цей вірний, цей — ні, а цей належить до групи ризику.

Хіба Янукович це не контролював?

— У нього проходили тоді дуже важкі переговори то з президентом, то з парламентом, із ранку до ночі засідав Кабмін. Янукович так виснажувався роботою, що йому було не до цього. Льовочкін уміло такою ситуацією користувався. Коли бачив, що лідер у гарному робочому настрої, то не йшов до нього. А коли Янукович був "ніяким", то Льовочкін підсовував усілякі папірці.

Вибачте, це сопляк порівняно зі мною

Ця людина перейшла межу нормальних стосунків із депутатами. Він почав керувати так, що нас усіх прорвало. Одні мають право ходити на канали, інші не мають права давати інтерв"ю, запроваджено розподіл округів. "Я сказав", "Я вирішив", "Однозначно буде так" — це його манера спілкування з колегами. Вибачте, це сопляк порівняно із заслуженими та авторитетними  депутатами фракції,  в тому числі зі мною. Він у житті нічого не зробив, щоб залишити слід.

Як же ви потрапили в списки, якщо його критикували?

— У кінцевому варіанті списки затверджували колегіально. Він відступив.

Тепер маєте доступ до Віктора Януковича?

— Льовочкін досі не підпускає. Януковичу його порекомендували бізнесмени, зокрема з оточення співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа.

Чи погодиться Янукович на виключення Льовочкіна з партії?

— Це екзамен для лідера партії. Ми побачимо, чи є справедливість.

Покарання Льовочкіна і Бойка ініціює колишній віце-прем"єр Андрій Клюєв?

— Так. Але настрій депутатів зрів уже давно. У приватних розмовах усі говорять, що Льовочкіну не місце в Партії регіонів. Він не мав відношення до її створення. Просто використав партію для своїх цілей. Через які заслуги стала народним депутатом його сестра Юлія Новікова?

Як Льовочкін себе поводив на засіданні, коли посипалися звинувачення на його адресу?

— Усі думали, що він боєць. А він не те що поплив, він потік. Сидів мокрий, розгублений і не знав, що сказати з трибуни. Бойко говорив не до ладу, але нормально. Після виступу Клюєва фракція вибухнула аплодисментами. Такого ніколи не було.

Як відреагував Янукович?

— Він теж не очікував такого розвитку подій. Коли Клюєв доповідав про погану явку депутатів на засідання, Янукович сказав: "Називай винних". Він і не думав, що серед інших будуть прізвища Льовочкіна і Бойка. Зрозумів, що небажано ставати на захист Льовочкіна після аплодисментів.

Що втратить Партія регіонів, якщо Льовочкін піде?

— Хто за ним стоїть? Ніхто. За Зв"ягільським стоять люди, за Ландиком — теж. Працівники їхніх заводів, але одночасно це виборці. Консорціум "ЄДАПС", на якому працює близько п"яти тисяч людей, — це також виборці. Ті, хто на моє прохання голосували за Партію регіонів. Я їздив у колектив, виступав перед ними. Хай Льовочкін скаже, куди він їздив і який трудовий колектив сьогодні може його підтримати. Якщо принести чемодан із грішми і роздати людям — це одне питання. А я можу їхати без грошей. Мене знають добре на Київщині.

За час розмови депутату телефонують більше десяти разів. Деякі дзвінки збиває. Коли дзвонять із приймальні голови комітету "бютівця" Віктора Швеця, Грицак просить перервати інтерв"ю і йде до нього. Повертається за 20 хв.

Із кримської організації Партії регіонів виключили прем"єра автономії та мера Сімферополя. Партія тріщить по швах?

— Ні. Просто в керівництва не вистачає волі навести порядок. У першу чергу в собі. Партію треба очистити від інтриг.

Раніше ваші однопартійці говорили, що Ахметов перестав фінансувати партію, а його місце зайняла група депутатів від "РосУкрЕнерго"...

— Я чіткої інформації щодо фінансування партії не маю. Але припускаю, що 90 відсотків дає Рінат Ахметов. Ну і 10 відсотків — усі решта.

Хто запропонував вимагати звіту уряду, щоб його відставити?

— Той, хто ініціював питання про відставку уряду, але не мав достатньо голосів, є просто провокатор. Йому не місце в партії. За такі помилки в часи Другої світової війни командуючого армії в кращому випадку зміщали з посади, а то й розстрілювали. Наші часи відрізняються від тодішніх. Ініціатором цієї схеми з відставкою був Льовочкін. Він принизив Партію регіонів.

Тепер фактично уряд має карт-бланш до початку нової сесії — 1 вересня. Я принципово не голосував за відставку уряду Тимошенко. Для того, щоб це робити, треба мати відпрацьований план дій. Нічого немає. А має бути наперед домовленість про створення нової коаліції. Наприклад, із Блоком Юлії Тимошенко. Іншої ефективної конфігурації в нинішній кризовій ситуації створити  неможливо. Я за таку коаліцію. Бо  не можна воювати з власним народом.

На стінах кабінету розвішані сімейні фотографії із 28-річною дружиною та дорослою донькою від першого шлюбу. Також фото внучки Анни. Зауважуємо, що в депутата гарна жінка.

— Та старушка, — жартує з її віку Грицак.

1961, 17 лютого — Василь Грицак народився в селі Гориньград на Рівненщині

1986 — закінчив Український інститут інженерів водного господарства

1992 — помічник начальника УМВС України в Харківській області

2001 — начальник Департаменту ресурсного забезпечення МВС України в Києві

2006, 2007 — народний депутат від Партії регіонів

Одружений, має доньку і сина

Зараз ви читаєте новину «"Коли Янукович був утомленим, Льовочкін підсовував йому всякі папірці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути