вівторок, 04 червня 2013 05:00

"Коктейль Молотова треба брать. Іначе нічого не буде"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Близько півтисячі киян прийшли під Київраду 2 червня вимагати виборів у столиці
Близько півтисячі киян прийшли під Київраду 2 червня вимагати виборів у столиці

— Хватить мені, що ця влада нагло знущається над простими людьми! Не можу вже терпіть оцієї наглості. Може, влада побачить, що люди самі виходять на вулицю, й оголосить вибори, — каже киянин Василь Кірішев, 62 роки. Нижнього ряду зубів у нього немає. У неділю ввечері із чотирма сусідами він прийшов під будівлю Київради.

Кількадесят громадських організацій зібрали тут мітинг із вимогою провести вибори мера та Київради, п'ятирічні повноваження яких закінчилися 2 червня. Конституційний суд заявив: чергові вибори у столиці потрібно проводити в жовтні 2015-го.

Кірішев — пенсіонер, раніше працював машиністом автокрану. Попри дощ, стоїть без парасольки. Вода стікає з його рудого сивого волосся та вусів. Записує свої дані на папері, що приклеєний до стенду з написом "Дніпровський район". Вказує адресу, номер мобільного переписує з 5-сантиметрового аркуша, ставить дату й підпис. Таких стендів на пікеті 10, по одному від кожного району.

— Збираємо контакти людей, які надалі готові піднімати місто, — каже перед початком 36-річний Єгор Соболєв із громадської організації "Свідомо".

Біля будівлі чергують 70 міліціонерів. На прилеглій вул. Хмельницького — сім мікроавтобусів міліції, на вул. Лютеранській їх 12. У "швидких" також сидять правоохоронці. Збираються близько 500 киян. Від дощу ховаються під парасольками, деякі в дощовиках.

— Ми постійно збираємося мирно. А що це дає? Пора вже чинити радикальні дії, — говорить 30-річна Юлія Смірнова. У столиці живе останні 10 років. Прийшла з 10-річним племінником, своїм хлопцем Іваном та друзями — Оленою і Олексієм. Працює на фірмі менеджером із продажу. Тримає зелений рюкзак, в якому вода й кілька бутербродів, якщо доведеться тут ночувати.

Акція розпочинається о 16.30 — із півгодинним запізненням. Єгор Соболєв повідомляє: люди, які залишили свої координати, ходитимуть парками й дитячими майданчиками і закликатимуть інших ініціювати проведення виборів.

Виступають громадські активісти. О 17.30 вмикають "Як тебе не любити, Києве мій". Люди похитуються і підспівують. Розходяться.

Біля вхідних дверей кілька чоловіків у медичних масках намагаються прорвати кордон міліції. Їх відтісняють.

— Там зараз навіть голодної миші немає, — умовляє їх хтось. Вони йдуть геть. Міліція їх не затримує.

— Думала, що зайдемо всередину й викинемо цих придурків звідти, — каже Людмила Пономаренко з Борщагівки. Складає чорну парасольку. — Покричати "Банду геть!" і поспівати гімн — це нічого не дасть. "Коктейль Молотова" треба брать. Іначе нічого не буде.

Люди не вірять у зміни через вибори

Опозиція вимагатиме позачергових виборів мера та Київради 27 жовтня цього року, заявив у понеділок керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. Призначити їх може Верховна Рада.

Тільки кияни можуть домогтися виборів мера та Київради, вважає політолог 57-річний Вадим Карасьов:

— Загроза дестабілізації у столиці та надмірна політизація киян можуть змусити владу піти хоч на вибори мера цього року, а Київраду залишити на 2015-й. Однак влада зробить усе, щоб перед президентськими виборами не віддати столицю опозиції. Люди в масі своїй не вірять, що вибори щось змінять. Якби опозиція висунула єдиним кандидатом в мери Кличка, тоді б люди повірили. Була б ідея, мотор мобілізації, персона, навколо якої гуртуються люди, політики, бізнесмени. Цього нічого немає. За абстракціями ніхто на мітинги не ходить.

Зараз ви читаєте новину «"Коктейль Молотова треба брать. Іначе нічого не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути