Ексклюзиви
середа, 15 лютого 2012 05:15

Ключовим для опозиції є висунення єдиних кандидатів

Комітет опору диктатурі підготував і підписав три документи про спільні дії на парламентських виборах. Над четвертим працюють.

— Перше — це програмні принципи, із чим ми йтимемо на вибори, оцінка режиму Януковича та першочергові заходи, яких уживатимемо після приходу до влади, — розповідає координатор КОДу, нардеп-"бютівець" 50-річний Сергій Соболєв. — Це стосується політреформи, судової, адміністративної реформ. Усе розробляла підгрупа з кожної партії КОДу та фахівців із певних галузей.

— Друге — принцип формування окружних дільничних комісій, підготовку цих людей, аби не допустити фальсифікацій, — продовжує Соболєв. — Третє — єдиний список кандидатів по мажоритарних округах. Четвертий — похід на вибори єдиним партійним списком, його ще обговорюють. Це все треба зробити за лютий — початок березня. Бо в березні маємо вийти з концепцією та розумінням — це один чи кілька списків і по мажоритарці з кандидатами. Бо має стартувати робота цих людей.

Єдиний партійний список нікому не потрібний, вважає політолог 42-річний Сергій Таран:

— Партії й так можуть подолати прохідний бар'єр, і ефект буде більший. А от питання висунення єдиного кандидата на мажоритарних округах — критичне для опозиції. Якщо не висунуть єдиного кандидата, програють навіть там, де мають велику підтримку населення, бо голоси розпорошаться і переможе єдиний кандидат від влади. Хоча зараз вона серйозно обговорює можливість скасування того, що депутат може одночасно висуватися і по списку, і по мажоритарці. Тому в опозиції будуть серйозні дилеми, хто піде на список, хто — на мажоритарку. Оці зміни можуть спонукати її шукати інших форматів співпраці, зокрема і до єдиного партійного списку.

Зараз ви читаєте новину «Ключовим для опозиції є висунення єдиних кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути