вівторок, 16 жовтня 2012 06:30

"Кличко відпадає одразу. Нарешті його позбудемося"

"Кличко відпадає одразу. Нарешті його позбудемося"

— Товариство, давайте заходити. Уже 10 по шостій, — закликає чоловік у шкірянці у холі Будинку кіно в Києві. — Люди на поїзди позапізнюються, а ви базікаєте.

Кількадесят осіб тупцюють у холі. О 18.00 у неділю тут мав розпочатися XXV з'їзд партії "Свобода".

Тісна зала ледве освітлена. Майже всі місця зайняті. Багато хто із сумками та пакетами — за кілька годин мають їхати додому. Через задуху обмахуються картками-мандатами. Попереду за столом сидять лідер політсили Олег Тягнибок та його заступник Андрій Мохник.

— Нас сьогодні на марші УПА по кількості було нарівні з львів'янами, — каже "свободівець" із Хмельниччини 51-річний Олександр Мирний, що сидить неподалік. — Ми заздалегідь забронювали 550 квитків на потяг. Вони нас на автобуси не пускали, а ми це передбачили. І бачте, таки добралися.

— Будемо сподіватися, що це востаннє ми так добираємося, — відказує інший сусід Олег Лопатовський, 43 роки.

Початок з'їзду затримують на півгодини. Люди підходять і підходять.

— Кожного разу "Свобода" добре стартувала, але погано фінішувала, — розповідає про виборчу кампанію 43-річний Олег Тягнибок. — Тому виконком ухвалив, щоби ми сьогодні зібралися (на з'їзд. — "ГПУ").

Пропонує обговорити передвиборну ситуацію по областях. До слова запрошує 40-річного Андрія Мохника.

— "Батьківщина", "Свобода" та УДАР домовляються за результатами парламентських виборів сформувати коаліцію демократичних сил у Раді та відсторонити президента Януковича від влади, — говорить він. — Зауважу, це пропозиція "Батьківщини". Не знаю, чи УДАР пристане на неї.

Присутні позіхають. Кілька чоловіків кладуть голову на руки та дрімають. Дехто сидить із заплющеними очима. Тягнибок важко дихає, витирає піт із лоба.

До зали постійно заходять нові люди. Вільних місць нема. Хлопець із оселедцем на голові та двоє чоловіків у вишиванках сідають навпочіпки в кінці приміщення.

— Якщо є редакційні правки — то кажіть, — говорить Мохник.

— Є! — вигукує 48-річна Ірина Фаріон, представниця львівської організації. — Скасування антизаконного закону Ківалова-Колесніченка (так званого мовного законопроекту. — "ГПУ"). Це має бути питанням номер один. Опозиція його провалила з тріском.

— Абсолютно погоджуюся. Це єдиний пункт, який не включений у цю угоду, — відповідає Мохник.

— Я поясню, про що йдеться, — додає Тягнибок. — Яценюк запропонував підписати таку угоду. Очевидно, вони хочуть якось долучити УДАР. Я не дуже розумію, нащо, але у Яценюка, певно, є аргументи. Тому давайте приймати.

— Ну ще тоді можна додати пункт про УПА, — каже хтось із рядів.

— Ну тоді Кличко відпадає одразу. Нарешті його позбудемося, — зі сміхом підтримує Фаріон.

У залі регочуть.

— Ви даєте пропозиції, щоби вони не проголосували? — насуплюється Тягнибок. — Народ, що за ходіння! — звертається до трьох чоловіків, які виходять. — Це що вам, базар? Василь, ти куди?

Дверей до зали майже не зачиняють. Люди снують туди-сюди.

Після репліки Тягнибока делегати одностайно голосують за угоду. По одному до мікрофона підходять голови всіх обласних організацій та розповідають про ситуацію з виборами, кандидатами-мажоритарниками та кандидатами за списками. Претензії тільки до одного претендента.

— Ви в курсі, людина дуже довго не виконує партійні зобов'язання (правозахисник Олександр Панченко з райцентру Лохвиця на Полтавщині, кандидат №73 у списку "Свободи". — "ГПУ"), — каже 46-річний Валерій Черняков, що представляє Полтавську область.

— Є один момент, — підводиться з місця інший представник цього регіону. — Ця людина отримала премію Степана Бандери. І якщо ми його знімемо, він збере конференцію. Це вдарить рикошетом по партії.

— Я думав, буде більше людей, — за кілька секунд відповідає Тягнибок. — Якщо так, то давайте не створювати прецеденту і ні за що не голосувати.

З'їзд тривав 2 год. Олександра Панченка в залі не було. У телефонному коментарі "ГПУ" він розказав, що написав заяву до Центрвиборчкому на зняття своєї кандидатури з виборчого списку "Свободи".

Зараз ви читаєте новину «"Кличко відпадає одразу. Нарешті його позбудемося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

497

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути