вівторок, 07 вересня 2010 02:00

"Китайські інвестиції в Україну підуть китайським фірмам"

Із 2 по 5 вересня президент України Віктор Янукович перебував із офіційним візитом у Китаї. Сторони підписали низку угод. Китайці обіцяють інвестувати в українську економіку $4 млрд. Зокрема побудувати платформу для видобутку нафти й газу на шельфі Чорного моря, звести парогазову електростанцію в Криму. Надати Україні $1 млрд кредиту. За ці гроші китайська компанія збудує 30 км залізниці від столиці до Бориспільського аеропорту.

— Україна виграє, якщо збільшаться поставки військової техніки й літаків до Китаю. Але китайські інвестиції підуть насамперед тим китайським фірмам, які будуть їх освоювати, — каже Олексій Гарань, 51 рік, науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії. — Китай, купуючи об"єкти за кордоном, ніколи не погоджується бути міноритарним власником, а вимагає контрольного пакета. Залишається питання: чи будуть завантажені замовленнями українські підприємства під час будівництва залізниці Київ–Бориспіль та енергетичної станції в Криму? Чи залучатимуть наша робочу силу? Є певний позитив від домовленостей із Китаєм для розвитку наших стосунків із Росією, бо це послаблює критичну залежність у низці сфер від Росії.

— Українські ноу-хау, які були за часів Союзу, залишаються дуже цікаві Китаю. На підкуп для наших чиновників у нього грошей вистачить, — погоджується політолог 35-річний Олександр Палій. — Проблема в тому, що позитиви від співпраці отримає китайська держава та українські олігархи, а не Україна. Раніше казали, що Китай вкладатиме кошти у видобуток енергоносіїв, було можливе виробництво на території нашої держави обладнання газовидобутку, зокрема труб. А тепер починають говорити ніби Україна збирається закупити в Китаю 20 тисяч тонн гречки. Це повний абсурд, прояв неефективності уряду. Ми виробляємо достатню кількість крупи, щоб продати її закордон.

Зараз ви читаєте новину «"Китайські інвестиції в Україну підуть китайським фірмам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути