четвер, 07 липня 2011 09:26

Кірєєв вигнав Тимошенко із зали
5

Із вікна столичного Печерського райсуду, де проходило засідання у справі Юлії Тимошенко, видно заповнений ”беркутівцями” двір
Фото: фото: Ростислав Мисюкевич

— Процес намагаються утаємничити від громадськості. Незважаючи на те, що Янукович обіцяв на Європейській асамблеї, що суд буде публічним і відкритим. Я категорично проти заборони телетрансляції, — звертається до суду 50-річна Юлія Тимошенко.

Слухання кримінальної справи щодо підписання газових угод із Росією в Печерському суді столиці продовжилося в середу. Суддя Родіон Кірєєв заборонив пряму трансляцію засідання. Пояснив, що виступатимуть свідки. Їм треба зберегти анонімність.

— Підсудна, до вас звертається суд, — каже до Юлії Тимошенко.

— Не перебивайте її — вас же ніхто не перебивав, — вигукує "бютівець" 77-річний Михайло Косів. — Ми просимо вас дотримуватись етичних норм.

— Ви перебиваєте суд і порушуєте порядок, — повільно протягує слова Кірєєв. — Встаньте, назвіться.

Депутати та захисники, які сидять на лавах, разом підіймаються з місць. Їм аплодують прихильники Юлії Тимошенко, які стоять у залі.

— По черзі називатися чи як? — вигукує якась жінка.

— Ми просимо, щоб справу вели максимально коректно. Мене звуть Косів Михайло Васильович, народний депутат, 34-го року народження. Був у судах Совєтського Союзу за антирадянську пропаганду й агітацію, бо ми з В'ячеславом Чорноволом видавали підпільний журнал "Український вісник". На мій сором мушу признатися, що радянські суди були в стократ коректніші від вас.

Зала аплодує.

— Косьєв? — перепитує Кірєєв. У залі сміються.

— Моє ім'я вписано в історію української держави, — відповідає Михайло Косів.

— Назвіть, будь ласка, чітко ім'я, — наполягає суддя.

— Та скільки ж можна!? — обурюються в залі.

— Ви порушуєте судочинство, — звертається Кірєєв до Косіва.

— Суд постановив: для підтримання порядку видалити вказану особу з залу. Залиште суд — я не хочу, щоб вас виводила міліція.

До Косіва проштовхуються крізь натовп 10 міліціонерів. Нардеп Андрій Шкіль стає навпроти лави, на якій сидить Косів. Не пускає правоохоронців.

— Ви не маєте права його навіть торкнутися, — кажуть депутати міліціонерам. — Почитайте про статус народного депутата.

— Ми виконуємо наказ, — відповідає майор.

— А якби вам наказали стріляти?

— Судова міліція працює без зброї.

— Майор, ти краще розкажи, як людей до суду заводив о четвертій ночі! — кричить хтось із депутатів. Кажуть, на попереднє судове засідання привели провокаторів.

— Ви за копійки лазите на колінах перед цією владою, — звертається до міліції правозахисник Микола Звєрєв, 43 роки. — Напишіть рапорт про звільнення. Майте мужність, адже існує ще Божий суд.

Юлія Тимошенко знімає перепалку на відеокамеру свого портативного комп'ютера. Через вікно фільмує двір, який заповнили бійці міліцейського спецпідрозділу "Беркут".

— Кажуть, немає зброї, — повертається до залу Тимошенко. — Подивіться у вікно, скільки там озброєних людей.

Косів залишається на місці. Міліціонери відходять. Однак невдовзі депутат встає і прямує до виходу — йому погано. Міліціонери випускають його із зали не одразу — тільки після того, як "бютівці" пояснюють, що це — народний депутат. У коридорі Косіва під руки тримають однопартійці. На вулиці він сідає в машину "швидкої".

Суддя оголошує про цивільні позови до Тимошенко. У позовній заяві від громадянина Олега Омельченка йдеться, що підписання газових контрактів призвело до підвищення цін на комунальні послуги та опалення. Це завдало йому збитків. Просить стягувати з відповідача не менш як 154,7 грн щомісяця. У залі сміються.

На вулиці стоять шість автобусів із "Беркутом".

— Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов отримав наказ від президента захистити суддю Кірєєва у випадку підготовки штурму Печерського суду. Зараз до суду підійшли "малинові берети", які готують силове захоплення, — каже Тимошенко.

Засідання продовжується. Через крики суддя просить вивести із зали "бютівця" Євгена Суслова.

— Ви не суддя — ви нелюдь, — каже Тимошенко.

— Ви видалені з зали за систематичне порушення порядку, — говорить Кірєєв.

Тимошенко виходить.

Зараз ви читаєте новину «Кірєєв вигнав Тимошенко із зали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути