четвер, 01 листопада 2012 07:00

Кандидат у депутати намагався з'їсти протокол

З неділі в окружній виборчій комісії №197 у Каневі на Черкащині не можуть порахувати голоси. Там змагаються самовисуванець, нардеп-"регіонал" Богдан Губський та кандидат від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Леонід Даценко.

За протоколами опозиціонер обійшов Губського майже на 4700 голосів. Лідирує Губський, за офіційними даними на сайті ЦВК. У нього 34,6% голосів проти 31,8% Даценкових. До середи комісія не опрацювала й половини протоколів.

У вівторок виявили три підроблені протоколи. В одному з них цифру 172 навпроти прізвища Губського виправили на 707. Натомість у Даценка замість набраних 532 голосів — 103.

Леонід Даценко одягнений у білу із синім вишиванку й джинси. Показує всім підроблений протокол. Цифри в ньому замальовані коректором. Ще один протокол зник після ухвалення його комісією.

— У приміщенні завівся барабашка, який краде протоколи і підмінює їх, — каже нардеп-"бютівець" 36-річний Андрій Шевченко.

Протоколи до серверного відділу носила член комісії Олена Клюй.

— Викликайте міліцію! — гукають спостерігачі.

За 10 хв. з'являються правоохоронці. Комісія затверджує справжні протоколи і несе їх у комп'ютерний відділ. Голова комісії Неоніла Левченко зачитує кілька протоколів. Приходить Інна Бачева, юрист Богдана Губського.

— Я вимагаю зупинити підрахунок, поки міліція не знайде зниклі протоколи. За 15 хвилин я можу принести свої протоколи.

Комісія погоджується чекати. Бачева приходить і каже, що його немає.

О 19.00 чути сильний стукіт у двері. Близько десятка короткострижених чоловіків намагаються прорватися всередину. Їх зупиняють місцеві жителі. Між конфліктуючими стають міліціонери.

Стає погано голові комісії Неонілі Левченко. Вона викликає машину і їде на орендовану квартиру.

Засідання веде її заступник. У неї за спиною стоїть високий, огрядний чоловік. Це — кандидат у депутати в цьому ж окрузі Володимир Матюша, самовисуванець, член Партії пенсіонерів. Його називають людиною Богдана Губського.

Заступник дочитує черговий протокол. Матюша кидається на неї, вириває протокол, жмакає і запихає до рота. До зали вривається міліція. Чоловіка скручують і виводять. Документ відбирають.

О 21.50 члени комісії просяться на каву. Оголошують технічну перерву на 20 хв. О 21.52 приїжджає 49-річний Богдан Губський. Він у чорному довгому плащі.

— Я прийшов сюди, бо почув, що на членів комісії чиниться тиск. У залі якісь бандюки.

Губський іде в кімнату до членів комісії. П'є з ними чай.

О 23.30 стає погано другому члену комісії. Жінку виводять під руки двоє колег. Ніхто не повертається. О 23.35 члени комісії йдуть до зали. Замість 18 за стіл сідають восьмеро осіб. Решта розходяться. Опозиціонери чекають їх до 23.50 і складають акт. Через відсутність кворуму засідання призначають на ранок середи. Міліція стає під двері кімнати, де зберігають протоколи.  Члени комісії опечатують їх. Губський їде. За ним і чоловіки, що проривалися в комісію.

— Протоколи, де лідирував Губський, закінчилися. Залишився Канів і Канівський район. Тут перевага Льоні вражаюча, — говорить дорогою товариш Даценка Юрій Громовський, 59 років.

У середу зранку комісія знову не працює. Приходять лише шестеро її членів.

Зараз ви читаєте новину «Кандидат у депутати намагався з'їсти протокол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути