вівторок, 23 жовтня 2012 05:30

"Как же получается, что идет такая слежка за Юлией Владимировной?"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Прихильник екс-прем’єра Юлії Тимошенко встановлює картонні коробки під будівлею Генпрокуратури. 22 жовтня
Прихильник екс-прем’єра Юлії Тимошенко встановлює картонні коробки під будівлею Генпрокуратури. 22 жовтня

Двоє чоловіків біля будівлі Генпрокуратури складають три картонні коробки. Ставлять одну на одну, закріплюють скотчем. Поверх фіксують коробку із зображенням обличчя президента Віктора Януковича. Нижче клеять плакат: "Головне страховище України!".

Чоловіків оточують 20 людей із прапорами "Батьківщини". У понеділок уранці вони прийшли підтримати депутатів-опозиціонерів. Ті планують зустрітися із генпрокурором Віктором Пшонкою і вимагати порушити кримінальну справу через оприлюднення в інтернеті відео перебування в лікарні ув'язненої Юлії Тимошенко. На ньому екс-прем'єр займається фізичними вправами, ходить кімнатою на підборах, спираючись на ходунки.

— Как же получается, что идет такая слежка за Юлией Владимировной? — каже киянка 59-річна Наталія Копитова. Тримає плакат із зображенням Януковича поруч із відеокамерою: "Януковичпродакшн представляет съемки нового сериала "Ненаглядная". — Это же ужас и беспредел. Снимают даже в туалете. Непонятно, чем он (Віктор Янукович. — "ГПУ") руководствуется и думает. Говорили, что она побила двухметровых "шкафов" в колонии. Так почему это не показали?

До мітингувальників підходить нардеп-"бютівець" Юрій Одарченко, 52 роки. Тисне чоловікам руки. Киває міліціонерам, які стоять за 10 м. До депутата йде судовий виконавець Олександр Марченко. Зачитує рішення Окружного адмінсуду Києва про заборону проведення мітингу під Генпрокуратурою.

— Ця постанова суду абсолютно не стосується "Батьківщини", — підвищує голос Юрій Одарченко.

Олександр Марченко швидко йде геть. О 9.55 до головного входу підходять лідери Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко. Їх оточують ще з десяток нардепів.

— Давайте заходити, — каже 38-річний Арсеній Яценюк і відчиняє двері до будівлі. Журналістів усередину не пускають.

За півгодини до преси виходить прес-секретар Генпрокуратури Маргарита Велькова. Стає перед трьома десятками телекамер.

— За підписом заступника генпрокурора Державній пенітенціарній службі було доручено провести службове розслідування за даним фактом, — каже про відеозаписи. — Будемо чекати відповідей. Далі прийматимемо рішення щодо порушення чи не порушення кримінальної справи.

Маргарита Велькова прямує до дверей прокуратури. Із них виходять депутати.

— Ми написали заяву про порушення кримінальної справи, — розказує Арсеній Яценюк. — Вимагаємо з'ясувати, хто встановлював відеокамери та розповсюджував дане відео, притягнути до відповідальності як керівництво колонії, так і наглядаючих прокурорів, які мали зупинити цей злочин. Тюремники порушують закон і знущаються над Юлією Тимошенко. Віктор Пшонка висловив стурбованість тим, що побачила вся мережа інтернет. Як він нас поінформував, завтра всі матеріали службового розслідування будуть у стінах Генпрокуратури.

За 40 хв. депутати та мітингувальники розходяться. "Свободівець" 40-річний Андрій Мохник фотографує фасад Генпрокуратури.

— У нас він хоч і скляний, нагадує Грузію, але не зовсім прозорий, — усміхається.

За Юлією Тимошенко спостерігають у душовій

17 жовтня Юлія Тимошенко написала президентові Віктору Януковичу відкритий лист щодо оприлюднених відеозаписів із лікарні. Подаємо зі скороченнями.

"Я підтверджую автентичність цих матеріалів на 90 відсотків, — пише екс-прем'єр. — Особливо в тій частині, яка стосується моїх занять лікувальною фізкультурою з лікарем-реабілітологом. Значна частина заходів потребує повного зняття одягу, і приховані відеокамери це все фіксують у безперервному режимі.

Працівники колонії, які мене підтримують, передали точний план розташування всіх прихованих відеокамер. Три встановлені в кімнаті для конфіденційних зустрічей із захисниками, дві приховані відеокамери безпосередньо в душовій кабінці та по одній над кожним із двох унітазів. Що ви особисто хочете побачити на відеозаписах у душі, туалетах,  тюремній палаті, у кімнатах, де здійснюються медичні процедури з повним роздяганням? Що ви робите з цими фільмами? Проглядаєте самі або в веселій компанії з друзями? Я відмовляюся від такого "лікування" під відеокамерами з трансляцією на телеканалах. Вимагаю повернути мене до колонії в такому стані, як є".

 

Зараз ви читаєте новину «"Как же получается, что идет такая слежка за Юлией Владимировной?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути