четвер, 12 квітня 2012 05:00

"Із середини року почнеться фінансова нестабільність"

У четвер Верховна Рада має розглянути зміни до держбюджету щодо фінансування соціальних ініціатив президента. Депутати повинні підвищити пенсії, виділити кошти на компенсацію знецінених заощаджень радянського Ощадбанку та будівництво доступного житла. Уряд хоче розпочати підвищені виплати із 1 травня.

— Пенсії підніматимуть на 100 гривень і більше щомісяця, — каже прем'єр 64-річний Микола Азаров. — Завдяки цьому середній розмір трудової пенсії зросте до 1364 гривень. Пенсії за вислугу років військовим побільшають на 412 гривень і досягнуть 2376. Військовим інвалідам їх підвищать на 479 гривень. У середньому вони становитимуть 2760 гривень. Понад 6 мільярдів гривень призначили на виплату компенсацій за знеціненими вкладами громадян. Мільярд спрямований на здешевлення іпотечних кредитів для будівництва доступного житла. Крім того, ми зможемо забезпечити житлом значну частину інвалідів — ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, які роками стоять на черзі. Законодавчо визначену мінімальну заробітну плату шахтарів збільшать на 30 відсотків.

Бюджетних доходів забракне для втілення ініціатив президента, вважає президент Центру ринкових реформ 59-річний Володимир Лановий:

— Зростання економічних прибутків, виробництва, торгівлі та податку на додану вартість не відбувається в таких темпах, як прогнозує влада. Тому вона намагається різними фіскальними методами знайти кошти, аби почати фінансування соціальних програм. Зокрема через збільшення митних платежів та акцизних зборів.

— Азаров говорить, що доходи і видатки бюджету зросли на 33,3 мільярда гривень, продовжує Лановий. — Таким чином хоче заспокоїти людей. Насправді видача тих же 6 мільярдів на виплату заощаджень Ощадбанку призведе до збурення фінансової системи. Із середини року почнеться фінансова нестабільність. Бізнес не захоче поступатися своїми надприбутками, які отримує із бюджету. Тоді уряд почне тиснути на Нацбанк. Якщо намагатимуться надрукувати додаткові гроші, дуже зростуть ціни. Ми матимемо несталу фінансово-цінову ситуацію, тому посилиться руйнування економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Із середини року почнеться фінансова нестабільність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути