Ексклюзиви
вівторок, 10 грудня 2019 07:05

Із МОЗу звільняється частина працівників

6 грудня керівниця директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства охорони здоров'я Ірина Литовченко заявила, що піде з посади до кінця року. Разом із нею — майже весь директорат — 10 працівників.

25 листопада про відставку заявив керівник Національної служби здоров'я України Олег Петренко.

"Вчора вони перейшли межу, яку я для себе ставила, — пише Ірина Литовченко у "Фейсбуку". — До кінця року я залишу міністерство разом із практично всією командою. Причина — ціннісні та світоглядні розбіжності, які роблять неможливою подальшу роботу в МОЗ".

За день до цієї заяви з офіційного сайту попросили видалити всі згадки про команду попереднього керівника міністерства Уляни Супрун, каже Литовченко. О дев'ятій вечора дали доручення повідомити на сторінці МОЗ у "Фейсбуку", що стався технічний збій.

Ірина Литовченко перемогла на відкритому конкурсі й очолила директорат у лютому 2018-го. На державну службу прийшла з громадського сектора, вона співзасновниця благодійного фонду "Таблеточки", який допомагає онкохворим дітям і їхнім сім'ям.

Директорат стратегічного планування — один із п'яти в міністерстві. Має дві експертні групи. Довгостроково планує роботу, займається бюджетуваннням, прогнозує наслідки рішень МОЗ. Відповідає за міжнародну співпрацю, розподіляє донорську допомогу.

— Люди йдуть із ключових посад в охороні здоров'я на національному рівні. Це свідчить про непорозуміння та конфлікти з новою політичною командою, — говорить експертка з охорони здоров'я 32-річна Світлана Бубенчикова.

— Такі процеси — не на користь реформи. Міністерство має припинити відволікатися на кулуарні ігри та маніпуляції. За це несе відповідальність керівництво. Зоряна Скалецька тісно співпрацює із профільним комітетом Верховної Ради. Уляна Супрун діяла максимально автономно та рішуче.

Сьогодні важливо підготувати медичні заклади до нових умов фінансування. І це, переважно, залежить, не від міністерства чи Національної служби здоров'я, а від керівників і власників закладів. Із публічних заяв керівництва парламентського комітету та МОЗ ми чуємо, що реформа незворотна. Однак під час останнього засідання комітету провалили законопроект про паралельний імпорт ліків, що знизив би на них ціни в аптеках. Це тривожний сигнал.

Зараз ви читаєте новину «Із МОЗу звільняється частина працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути