четвер, 12 березня 2009 18:13

Італійські депутати голосуватимуть відбитками пальців

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народні депутати від Партії регіонів голосують замість своїх колег 12 січня 2007 року. У цей день спільно з Блоком Юлії Тимошенко, комуністами і соціалістами вони подолали вето президента на закон ”Про Кабінет Міністрів”, який забирав у глави держави лево
Народні депутати від Партії регіонів голосують замість своїх колег 12 січня 2007 року. У цей день спільно з Блоком Юлії Тимошенко, комуністами і соціалістами вони подолали вето президента на закон ”Про Кабінет Міністрів”, який забирав у глави держави лево

Наступного тижня в нижній палаті італійського парламенту запрацює нова, сенсорна система для голосування. Вона зчитує відбитки пальців. Це перешкоджатиме депутатам голосувати одночасно за себе і відсутніх колег.

Нововведення підтримують не всі. Частину італійських парламентарів така система обурює. Деякі відмовляються здавати відбитки пальців.

Українські депутати з вівторка теж збираються у Верховній Раді. Але голосуватимуть старим методом: за кожним рядом закріплені конкретні нардепи, завданням яких є тиснути на кнопки замість відсутніх колег. Італійські журналісти називають таких парламентарів "піаністами", а українські своїх — "кнопкодавами".

Голосувати за інших забороняє Конституція. Кожен нардеп має голосувати лише за себе. Але обранці не соромляться. Натискають кнопки й перед телекамерами.

Деякі нардепи за кілька років роботи бували в парламенті всього кілька разів. Наприклад, "регіонал"-мільярдер Рінат Ахметов чи "бютівець"-мільярдер Костянтин Жеваго. Але їхні депутатські картки справно "голосують" майже з усіх питань, що розглядає Рада.

Колишній спікер 34-річний Арсеній Яценюк торік обіцяв запровадити у Верховній Раді голосування по-новому. Для цього мали модернізувати електронну систему для підрахунку голосів "Рада-3". Нововведення розпізнавало б депутата за відбитком пальця. Нардепи занервували. "Бютівець" Сергій Сас заявив, що система загрожуватиме їхньому здоров"ю.

Називають таких парламентарів "піаністами"

— Натискаючи на клавішу, депутат замикає електричний ланцюг, і це пускає в хід кнопку голосування, — пояснює він. — Якщо замикання ланцюга не відбувається, кнопка не спрацює. Виходить, депутат повинен бути постійно діючим електродом.

— Шкодить здоров"ю — коли один депутат голосує за шістьох! Оце точно шкодить здоров"ю! — відказував Яценюк.

Розробники "Ради" хотіли під час голосування зайняти весь час й обидві руки депутата. Процес мав відбутися так: нардеп встромляє картку, ставить палець однієї руки — на сенсор, а іншою голосує. Перестрибнути за сусідній пульт уже не встигає. Сенсор причепили до системи так, щоби однією рукою здійснити процедуру було неможливо. Головне затримати депутата біля пульта на 10 с, відведених на голосування. На впровадження системи протидії депутатському шахрайству мали витратити близько 440 тис. грн.

Але "бютівці" протестували систему й оголосили, що її можна обдурити — проголосувати за себе і ще за двох колег. Діяти вона так і не почала. Торік у вересні демократична коаліція розвалилася, Яценюка відставили і про сенсорне голосування забули. Депутати продовжують натискати стільки кнопок, скільки встигають.

Зараз ви читаєте новину «Італійські депутати голосуватимуть відбитками пальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути