вівторок, 13 листопада 2012 00:30

Інтереси Януковича і Медведчука можуть збігтися

Автор: фото: Тарас Подолян
  Тарас Чорновіл: ”Влада уникатиме прямої розмови про вибори президента в парламенті. Наголошуватимуть на іншому: це потрібно для наведення порядку в країні, щоб влада стала відповідальнішою”
Тарас Чорновіл: ”Влада уникатиме прямої розмови про вибори президента в парламенті. Наголошуватимуть на іншому: це потрібно для наведення порядку в країні, щоб влада стала відповідальнішою”

Верховна Рада в цілому прийняла Закон про всеукраїнський референдум "регіонала" Дмитра Шпенова. За це 6 листопада проголосували 265 нардепів. Тепер документ має підписати президент.

Для проведення референдуму у двох третинах областей України треба зібрати не менше ніж по 100 тис. підписів громадян, а загалом — три мільйони.

У висновках головного юридичного управління парламенту сказано, що закон може дати можливість "продовжити президентський термін і достроково припиняти повноваження Верховної Ради". Віце-спікер Микола Томенко прогнозує: найближчим часом Конституційна асамблея підготує проект про внесення змін в Основний закон і запропонує його нову редакцію винести на референдум. Там буде положення про вибори президента в парламенті.

— Зараз зміни в Конституцію приймає Верховна Рада у кілька етапів, — говорить позафракційний депутат 48-річний Тарас Чорновіл. Він утримався під час голосування за цей закон. — Потім свою думку може висловити ще й Конституційний суд. Тепер ця схема зламається. У разі прийняття Конституції на референдумі вона автоматично стає чинною.

Навіщо владі цей закон?

— Припускаю, Янукович націлився на 2015 рік — президентські вибори. Сумніваюся, що нова Конституція дозволятиме обирати главу держави простою більшістю — 226 депутатами. Бо якщо хтось із олігархів посвариться з Януковичем, то перекупить частину депутатів — і буде новий президент. Тому, скоріш за все, залишать норму про 300 "за". Для влади один раз купити під це голосування 50-60 опозиціонерів буде не так важко.

Для початку треба запустити процес і вміло провести агітаційну кампанію. Розказати, що проект нової Конституції гарантує щасливе життя, безкоштовну освіту й медицину. Але замовчать дві речі.

По-перше, уникатимуть прямої розмови про вибори президента в парламенті. Наголошуватимуть на іншому: це потрібно для наведення порядку в країні, щоб влада стала відповідальнішою. Спокусливих фраз буде багато. А потім проведуть вибори за методом Донецької області, де максимально накручується явка, або за Первомайським сценарієм — за участю "Беркута".

По-друге, приберуть дві норми: про заборону обмеження прав громадян і що депутати можуть вносити зміни до Конституції.

Крім влади, є один дядечко, який до виборів і під час них із багатьох білбордів казав: "Страной управляешь ты". Референдум, який він має на увазі, передбачає одне суттєве питання: "Чи погоджуєтеся ви з тим, щоб Україна стала частиною єдиної держави трьох братніх народів — Росії, Білорусі та України?". Віктор Володимирович (Медведчук, колишній голова Адміністрації президента Леоніда Кучми і кум президента Росії Володимира Путіна. — "ГПУ") представляє тут російські інтереси. Він може пролобіювати це питання у Верховній Раді. А в Партії регіонів вистачає людей, які часто їздять до Москви й отримують там другу зарплату.

Чому зараз постало питання референдуму?

— Найбрудніші речі проводять у післявиборний період. Багатьом депутатам було наплювати.

Опозиція виступає за скасування закону. Це реально?

— Правильно робить. Щоб направити подання до Конституційного суду, треба зібрати 150 підписів. Я готовий приєднатися. Але поки що не бачу активності з боку опозиції. Вона зараз зайнята своїми проблемами. Тому закон про референдум потонув у темі фальсифікацій виборів у кількох округах.

Зараз ви читаєте новину «Інтереси Януковича і Медведчука можуть збігтися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути