вівторок, 07 лютого 2012 00:45

Ігор Калінін очолив Службу безпеки України

Автор: фото з сайта www.focus.ua
  Ігор Калінін два роки керував управлінням держохорони
Ігор Калінін два роки керував управлінням держохорони

Президент Віктор Янукович призначив 52-річного Ігоря Калініна головою СБУ. Відповідний указ підписав 3 лютого і цього ж дня представив його керівному складу відомства.

Два останні роки Ігор Калінін очолював управління держохорони, що відповідає за безпеку найвищих посадовців. За його керівництва відомство відзначилося безпрецедентним опікуванням президента. Так у столиці стали звичними перекриття вулиць задля проїзду кортежу глави держави. Через це на дорогах виникали величезні затори.

— Калінін викладав в Академії служби безпеки. Знаю його як професіонала, — розповідає генерал-лейтенант Служби безпеки в запасі Олександр Скіпальський, 66 років. — Він фахівець, а не олігарх. Його призначення відповідає критеріям керівника СБУ.

Попередній голова СБУ Валерій Хорошковський не виправдав надій, — вважає Олександр Скіпальський. — Зокрема розгорнув суперечливу боротьбу з національно-патріотичним рухом в країні. Тому Хорошковського м'яко пересадили в крісло міністра фінансів. Новий голова СБУ — повністю людина президента. Далі питання, які завдання поставив перед новим глава держави. Якщо боротися з усім українським, то це насторожує і не відповідає інтересам народу. Якщо йтиметься про захист від впливу іноземних спецслужб, у першу чергу російських, це позитив.

Віктор Янукович почав призначати силовиків, близьких до себе і віддалених від олігархічних груп, вважає нардеп-"нунсівець" Геннадій Москаль, 61 рік:

— Президент діє за принципом "я і ти, і нікого між нами". Якщо Наливайченко і Хорошковський — це були політичні фігури, то Калінін — професіонал. Далі Янукович поміняє міністра оборони, голову зовнішньої військової розвідки. Так президент замикає на собі всіх силовиків. На них тільки він має вплив. Такі перестановки пов'язані з недовірою до оточення, яке тягне з комори все, що погано лежить. Усі ж бачать рівень корупції, контрабанди, розкрадання бюджету. За моєю інформацією, Янукович дав жорстку установку це припинити. Такі люди, як Калінін, повинні виконувати роль сторожових псів.

 

Служив в Афганістані

Ігор Калінін народився в Московській області, росіянин. 1981-го закінчив Московське вище командне училище дорожніх та інженерних військ. Із 1984-го служив у КДБ, за два роки воював в Афганістані.

За незалежної України 10 років викладав у Національній академії СБУ тактику спецпідготовки та спецоперації іноземних держав. Кандидат воєнних наук за спеціальністю "розвідка та іноземні армії".

Три роки очолював Центр спеціальної підготовки головного управління "А" СБУ, що займається протидією терористам, захистом перших осіб держави. Кажуть, за помаранчевої влади працював у центрі спецпідготовки тілоохоронців "Альфа-щит". Із приходом Віктора Януковича на посаду президента, Ігор Калінін очолив управління держохорони.

 

Зараз ви читаєте новину «Ігор Калінін очолив Службу безпеки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути