Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2006 18:25

"Ідеологічним лідером залишається Віктор Ющенко"

Автор: фото: PHL
  Павло Качур каже, що перевибори зараз невигідні націонал-демократичним силам
Павло Качур каже, що перевибори зараз невигідні націонал-демократичним силам

Колишній міністр будівництва та архітектури, а тепер радник президента Павло Качур, 53 роки, є одним із членів новообраної президії "Народного союзу "Наша Україна". У президентському секретаріаті він має кабінет. Невеличкий, зі світлими шпалерами. Стільці оббиті чорним дерматином. На полицях — пляшки мінеральної води, помаранчеві папки зі з"їзду "Нашої України" і одна товста книжка "Історія Європи" Нормана Дейвіса.

Качура в кабінеті немає. Зустрічається з іншим радником президента — колишнім головою Секретаріату Олегом Рибачуком. За кілька хвилин заходить, усміхається.

Чому Ющенко запропонував на голову ради партії саме Віктора Балогу?

— Президент сформулював завдання: партія має бути демократизована. Тому кожен партійний посадовець повинен залежати від низових членів і завойовувати авторитет у них. Згодом голову ради партії обиратимуть усі партійці прямим голосуванням. Балога заявляє, що своєї кандидатури не висовуватиме. Це означає, що він зацікавлений запустити цей механізм якнайкращим чином і не використовуватиме нинішню посаду у власних цілях.

Чому за нього проголосували аж із четвертого разу?

— Не розумію, хто рахує? Спочатку зробили рейтингове голосування по всіх кандидатах. Потім проголосували — не пройшов. Два голоси не вистачило. Йти далі з необраним головою ради партії — неефективно. Друге місце у рейтингу зайняв Безсмертний. Балога вийшов і каже: "У разі свого обрання я готовий призначати головою виконкому Романа Безсмертного". Відбулося кооперування.

Вашу кандидатуру до списку президії внесли замість народного депутата Станіслава Аржевітіна, якого пропонував Балога. Перед засіданням знали, що так станеться?

— Мою кандидатуру вніс зал. А Балога погодився. Я не знав, що буду членом президії. Приємна така довіра людей.

Упродовж усієї розмови Качур тримає руки на столі перед собою.

Зараз "Наша Україна" — третя в рейтингу політичних сил. Після Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів. Чи реально стати першою?

— Думаю, що реально. Не хотів би казати за час, який для цього знадобиться. Але в нас є сильний резерв для активізації внутрішньопартійної роботи.

Качур розповідає про демократизацію в "Нашій Україні". Каже, що раніше її бракувало:

— Раду партії обирає з"їзд. Але це масовка. Сам член ради вплинути на щось не може. А члени ради вже обирають голову ради партії, голову виконкому, президію — тих, хто реально впливають.

Ми потужно представлені в Донецькій області і в Криму

Таким чином було відсічено демократичне середовище, яке представляють низові партійні організації. Зараз, якщо ми з"їздом оберемо голову, лідери почнуть завойовувати авторитет у низових організаціях. Так розшириться сфера підтримки партії.

Хто мав би очолити для цього партію?

— Хто б не був посадовою особою, все одно ідеологічним лідером залишається Віктор Ющенко. Це не приховують ані сам президент, ані члени партії.

Чутки про можливе лідерство Юрія Луценка Качур заперечує. Мовляв, той навіть не є членом партії.

Нині багато кажуть про можливість розпуску Верховної Ради. За яких умов це могло би статися?

— До цього дуже багато словесної уваги: ля-ля-ля. Я не бачу зараз, що може стати причиною. Якщо такі причини будуть, то, думаю, президент постарається їх усунути, — трохи задумується і додає: — Знаєте, вибори можна проводити що три місяці. Це теж вихід. Адже частина політиків таки не потрапить до парламенту. Але перше завдання, яке стоїть сьогодні перед національно-демократичним табором — це об"єднання зусиль. І воно ще не вирішене. Якщо ми зараз підемо на нові вибори роздрібленими, важко сподіватися на добрі результати.

Партія регіонів втрачає виборців на сході й півдні країни. "Наша Україна" планує забрати голоси в цих регіонах?

— Ми потужно представлені в Донецькій області і в Криму. Але це чисельність. Тепер треба, щоб ці люди стали джерелом симпатій навколишніх. Ми можемо завойовувати їх правдою. Не обіцяти того, що не можемо виконати.

Партія "Наша Україна" створювалася значною мірою на гроші Порошенка, Мартиненка, Третьякова... Чому жоден із них не потрапив зараз до керівництва?

— Я би розділив питання грошей і прізвищ. Ці люди пройшли з "Нашою Україною" з 2001 року великий шлях. Я поважаю їх як організаторів і професіоналів. Але про гроші не можу говорити, бо не знаю. Щодо фінансування партії — мають бути запроваджені членські внески. Адже якщо ми будуємо політичну партію, яка тільки чекає спонсора, то ми переводимо її в політичне підприємство.

Після призначення міністром будівництва й архітектури ви казали, що вже через рік люди зможуть брати житло в кредит за 500 гривень на місяць...

— Ця пропозиція базувалася на такому: запуск програми "Доступне житло" і програми іпотечного кредитування, — пояснює, чому не вдалося цього досягти. Каже, зараз ніхто цим не займається. Розповідає, як можна було б знизити ціни: зменшити метраж і покращити планування квартир, місцеві ради мали виділяти під урядові програми земельні ділянки безплатно. Також — залучати будівельників, які заробляли б лише 50% від собівартості будівництва.

Нестор Шуфрич — це такий шоу-мен

Ви були міністром 10 місяців. Що перешкоджало вам реалізувати задуми?

— Час! 10 місяців — це з моменту створення міністерства. Я починав із нуля — формував структуру і все інше. А потрібно було часу бодай до травня 2007 року. Тоді були б перші результати.

Як ви оцінюєте призначення Нестора Шуфрича міністром із надзвичайних ситуацій?

— Багато сьогоднішніх призначень в уряді — парадоксальні. Вони побудовані не на призначенні особистостей, які дали б максимальний ефект, а за принципом: "Он наш". Що цей "наш" буде давати, нікого не цікавить.

Нестор Шуфрич — політик цікавого спектра. Має вплив на вузький прошарок, де сприймають його поведінку. Питання виконавчої роботи — зовсім інше. Треба вміти поєднати суспільні інтереси і подати їх у вигляді державної політики. Типаж, який представляє Нестор Шуфрич — це такий шоумен. Для виконавчої влади це неправильне рішення.

Чи готуєтеся до святкування Нового року і Різдва Христового?

— Дуже активно. Вчу з онучкою колядки. Їй два з половиною роки, — Качур радісно сміється. — Вигадую, що їй має принести Миколай. Ще не дуже конкретно, але мене ця думка свердлить. І вже подумки за святковим Різдвяним столом, де за традицією збирається вся родина.

1953, 8 грудня — народився в селі Сосулівка Чортківського району Тернопільської області
1980 — закінчив Львівський державний університет, факультет прикладної математики і механіки; науковий співробітник Фізико-механічного інституту АН УРСР
1990 — заступник голови Львівської міськради
1996 — заступник виконавчого директора Асоціації міст України
2000 — радник прем"єр-міністра Віктора Ющенка
2002 — народний депутат від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"
2005 — міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства
2006 — радник президента
Одружений. Має двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Ідеологічним лідером залишається Віктор Ющенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути