Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 07:35

"Ідеальний мер думає не про гроші, а про місто. Таких не бачу"

Автор: УНІАН
  Люди стоять у черзі до дільниці у селищі Коцюбинське під Києвом 25 жовтня. Читають розвішані на сходах і поручнях списки кандидатів
Люди стоять у черзі до дільниці у селищі Коцюбинське під Києвом 25 жовтня. Читають розвішані на сходах і поручнях списки кандидатів

– Пустіть, я маю право голосувати! Понавигадували чортзна-що, – кричить у день місцевих виборів 25 жовтня кремезний 50-річний чоловік перед входом до виборчої дільниці в Черкасах. Її облаштували в холі спеціалізованої школи №3.

За крісло мера ­борються 13 кандидатів. Балотується й нинішній міський голова 46-річний Анатолій Бондаренко. Представляє партію "За майбутнє". У травні він відмовився посилювати карантин всупереч вказівкам центральної влади. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Також обирають депутатів Черкаської міськради, районної та обласної рад.

Худорлявий чоловік пускає на дільницю одного-двох виборців. Попередньо міряє температуру. За 2 год. після відкриття стоїть черга з 20 осіб. Намагаються тримати дистанцію.

– Комісія ще не набила руку. Багато бюлетенів, люди довго думають у кабінках. З часом справа піде швидше, – говорять спостерігачі.

У холі чимало людей – члени виборчої комісії, спостерігачі. Виборці роздивляються бюлетені. Встановили чотири кабінки. Одна – для осіб із температурою вище 37°C. Туди заходить всі охочі.

– Із бюлетенями важко розібратися. І кабінки поставили неправильно, під стіною в кутку. Краще би біля вікон. Усередині темно. А як літня людина без окулярів не бачить, то тим більше, – каже 68-річна Любов Когода. Чекає чоловіка. – Хочу такого мера, щоб хазяїном був. Я за Віталія Ільченка голосувала і його партію "Слуга народу". Не розумію тих, хто Олега Ляшка та Радикальну партію підтримує. Вони лише базікають.

– А я дивився, щоб ім'я знайоме було. Все рівно для людей нічого не робитимуть, – говорить 76-річний Микола Когода, усміхаючись.

У дворі школи із 5-річною донькою бавиться Сергій Марченко, 30 років.

– Радили дітей не брати, та немає з ким оставить, – каже. – Я проголосував, тепер жінка пішла. Маємо ручки, антисептики й рукавички. Тривожить, що пускають людей із симптомами вірус­них інфекцій. Нехай у них окрема кабінка, але в черзі разом стоїмо, списки одні. Ми важко переживали карантин, сиділи без роботи. Боюся, після виборів знову все закриють. Щодня збільшується кількість хворих.

Я за Віктора Євпака голосував. Він молодий, амбіційний, сучасний. Для мене важливо, щоб мер був не бізнесменом, який роками крутить махінації в політиці, а розумною людиною з ідеями та бажанням щось змінювати. Партію обрав "Голос". Не підтримав би "Національний корпус". Хлопці занадто молоді, запальні. У політиці треба холодний розум.

На подвір'ї збираються журналісти з телекамерами. Голосувати йде Анатолій Бондаренко із дружиною Валерією. З іншими виборцями стоїть у черзі, простягає руку, щоб виміряли температуру.

– За кого голосуватиму, ще не визначився. Ви ж бачили ці списки, складно розібратися, – говорить Анатолій Васильович.

Першою пропускає дружину. Згодом заходить у кабінку.

– Надіюся на перемогу. Продовжуватиму розпочаті справи. А не виграю, все одно політику не залишу. Є безліч проєктів у Черкасах, які хочу втілити в життя, – каже Бондаренко. Згадує конфлікт із президентом Володимиром Зеленським:

– Катастрофи з коронавірусом у Черкасах не було. Ситуація контрольована. Справу поліція закрила за відсутності доказів. Те, що Зеленський назвав мене бандитом – припускаю, це було на емоціях. А оточення радив би йому міняти. Ці люди некваліфіковані.

До Бондаренка підходять виборці, вітаються.

– А то опитування від президента? – запитує Анатолій Васильович. Підліток у білій накидці з картонною скринькою розміс­тився в кутку біля сходів.

– Спостерігачі, дайте йому на щось сісти, – говорить Бондаренко. Чоловіки швидко подають шкільного стільця.

– Люди не дуже охоче підходять. До обіду майже 50 було, – каже волонтер 16-річний Руслан Вербівський. – Переважно старшого віку. Тут усе просто, треба лише галочки ставити.

– О, це що, тут теж якийсь опрос? А ну дай, де писати, – говорить 63-річна Віра Петрівна. До цього відповіла на питання екзитполу. – Я раніше відмовлялася. Боялася, що з роботи виженуть. Тепер на пенсії, нічого не боюся.

Роботою Зеленського незадоволена. Надіялася, олігархів поставить на місце. А він лише пляше під їхню дудку. Команда – непрофесійна. У голові пусто. Україна потребує багато змін. Найперше – безпека, щоб не стріляли. Друге – нормальна медицина. За кордоном лікарі за гроші, але й у людей гарний прибуток. А в нас – як вийшов на пенсію, то лягай і помирай.

79-річний Микола Іванович ховає ручку до потертого портфеля. Поправляє чорного картуза.

– Швидше б цей балаган закінчився. Ідеальний мер, який думає не про гроші, а про місто. Таких не бачу. У Черкасах усе викладають плиткою, майструють стели, пам'ятники. То добре, але реальні проблеми лишаються. Як тільки сильніший дощ – усе тоне, стоки засмічені. Маршрутки їздять, як хочуть, графіка немає. Більшість автобусів жахливі. Карантину ніхто не дотримується – салони забиті, не всі в масках. Голосував за Бондаренка й Радикальну партію. Інших кандидатів не знаю.

Явка виборців у Черкасах становила 35,76%. У місті буде другий тур виборів міського голови. Змагатимуться Анатолій Бондаренко і Віктор Євпак від "Голосу", за результатами екзитполів.

Зараз ви читаєте новину «"Ідеальний мер думає не про гроші, а про місто. Таких не бачу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути