середа, 11 липня 2012 07:45

"І владі, й опозиції треба заборонити влазити в мовне питання"

Акція проти прийнятого у другому читанні мовного закону Ківалова — Колесніченка триває. Опозиційні політики оголосили про її закінчення та розійшлися, однак громадські активісти продовжують протестувати під столичним Українським домом. 12 з них оголосили голодування.

Автор: фото надане В.Пономарьовим
  В’ячеслав Пономарьов: ”Люди не лохи, вони все розуміють”
В’ячеслав Пономарьов: ”Люди не лохи, вони все розуміють”

В'ячеслав Пономарьов, 27 років, житомирянин, член громадського об'єднання "Остання Барикада". На акції під Українським домом відповідає за технічну справність обладнання.

Чого добиваються люди, що лишилися тут, і коли закінчать стояти?

— Хочуть, аби влада бачила: люди — не лохи, вони все розуміють. І тут, і в регіонах є багато людей, які російськомовні в побуті, які, можливо, і хотіли б другу державну мову, але так, як це відбулося, з якими порушеннями — недопустимо. І люди виказують свій протест проти цього. Шкода, що зараз їх мало. Мабуть, це така українська ментальність: "От буде п'ять чи десять тисяч, тоді підтягнуся і я". Люди сидять удома і чекають збільшення протестних настроїв. Тим часом навіть співробітники міліції й окремі представники "Беркуту" казали: їм подобається, що ми робимо, і вони нас підтримують. Але мають вказівки й мусять їх виконувати.

Це не є подвійна провокація: по-перше, Партія регіонів виконує свою передвиборну програму в частині мови; по-друге, що за рахунок теперішніх протестів вони заглушили інформаційний потік стосовно інших законів, що сприятимуть розкраданню бюджету?

— Звичайно, це провокація, звичайно, це навмисне кинутий "шматок м'яса". І ми повелися на неї, бо не могли інакше. Якби люди не вийшли сюди, то в Раді сказали б: "Бачите, ніхто не обурюється". Тобто не вийти ми не могли. Повелися на цю провокацію, але показали свою позицію.

Які небезпеки несе закон "Про мови"?

— Виходячи з нього, на статус регіональної можуть претендувати кільканадцять мов національних меншин. Це вносить розбрат на місцевому рівні.

Наступною проблемою є формулювання "місце компактного проживання", під яке попадає місто, село, район, область. Законопроект не має чіткої термінології, і на цьому підґрунті можна очікувати масу маніпуляцій.

Яким би мав бути закон, щоб він вирішив мовні проблеми в Україні?

— Думаю, такого закону взагалі не має бути. Конституція України не заперечує інших мов спілкування в країні. А чому саме російські націоналісти підняли це питання? Бо вони завжди агресивні, і це є питання, скоріше, російського імперіалізму — їм завжди мало території, їм потрібно завжди щось ще приєднати до себе.

Не думаю, що в Україні є люди, яких обмежують у праві спілкуватися російською. Сюди надходить російська відеопродукція, більшість книжок — російською, журналів і газет — так само.

Що робити з меншинами, які втрачають свої мови?

— Перше: "Остання Барикада" ініціювала створення "Комітету на захист української мови". До нього долучилися багато представників національних, етнічних меншин: кримські татари, лемки, єврейська громада та інші. Вони стають разом із нами на захист української мови. Вони також бачать проблему в цьому законопроекті, і в цій бандитській владі. Проблеми з іншими національними меншинами я не бачу, оскільки вони не вважають, що з боку українців їхні мови утискаються.

Вони не потребують підтримки держави?

— Їхня культура потребує підтримки держави, але вони захищають українську мову. Вона, на їхню думку, має бути єдиною державною.

Автор: фото надане П. Шкутяком
  Петро Шкутяк: ”Якщо закон діятиме, то мова почне зникати”
Петро Шкутяк: ”Якщо закон діятиме, то мова почне зникати”

Петро Шкутяк, 32 роки, депутат Івано-Франківської обласної ради.

Чим поганий мовний закон?

— Якщо він буде діяти, то через 10 років українська мова почне зникати. У  цьому законопроекті закладені такі передумови. А ще через деякий час почне зникати держава Україна. Адже наша мова є одним із чинників нашої державності.

Чи це не є провокація Партії регіонів для прийняття інших законів — із розкрадання бюджету?

— Звісно, так. Але це не значить, що не треба протестувати проти мовного законопроекту.

Зараз у південно-східних регіонах триває кампанія зі збору підписів за "вільне спілкування російською". Яким би міг бути компроміс для вирішення мовного питання раз і назавжди?

— До прийняття законопроекту Ківалова — Колесніченка ситуація була досить нормальною. Але "регіоналам" перед виборами нема чим хвалитися, тому піднімають мовне питання. По-друге: людей спеціально під'юджують, аби посварити між собою. У мене безліч російськомовних друзів у багатьох регіонах України, і на мовному ґрунті в нас ніколи не виникало суперечок. А політики, які нічого не роблять, за рахунок мови стараються здобути рейтинг перед виборами. Але це — питання, в яке їм не варто було вв'язуватись. "Регіонали" перейшли межу компромісу.

Як Україна має підтримувати українську? Як — мови меншин?

— Через навчальний процес, через книговидання якісних матеріалів. До початку 2000-х в Україні не транслювали в кінотеатрах жодного фільму українською мовою. І навіть коли перша картина в Івано-Франківську з'явилася українською — було дивно сидіти і слухати. Революцію зробив мультфільм "Тачки" — перший якісно перекладений і озвучений україномовний продукт. І дуже кльові були цитати. Після цього дивлюся фільми винятково українською — це і є підтримка мови.

Думаю, і владі, й опозиції треба заборонити влазити в мовне питання. Воно занадто делікатне для наших політиків.

Зараз ви читаєте новину «"І владі, й опозиції треба заборонити влазити в мовне питання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути