вівторок, 20 червня 2017 06:26

"Гройсман навіть штрафу не заплатить"

— Результати перевірки електронних декларацій викличуть скандал — починаючи від міністрів і закінчуючи обласними чиновниками. Задекларовані таємні накопичення не можна описати економічною раціональністю. За 10–15 років стали мультимільйонерами, — говорить політолог 64-річний Віктор Небоженко.

Національне агентство з протидії корупції досі не оприлюднило результати перевірки електронних декларацій топ-чиновників за 2015-й. Перша хвиля декларування закінчилася 30 жовтня торік. Президент, прем'єр-міністр, урядовці, народні депутати, судді, прокурори та слідчі подали інформацію про своє майно і статки. НАЗК мала оприлюднити результати перевірки декларації прем'єра Володимира Гройсмана і членів уряду до 23 квітня. Проте продовжили термін розгляду до 25 травня. Тоді заявили, що висновки агентства готові. Не публікують їх через розбіжності між членами НАЗК.

— Введення електронних декларацій було політичною помилкою президента Порошенка, — говорить Віктор Небоженко. — Зробив поступку заради траншу Міжнародного валютного фонду. Корупційні кола фактично визнали свою вину. Це — страшний компромат, який тепер продаватимуть. Зроблять усе, щоб інформація не дійшла до громадян. Порошенко використовує дані як засіб впливу на окремих чиновників.

— Члени НАЗК не приймають рішення, бо не хочуть брати на себе відповідальність. Їхні перевірки неякісні. Вони не призведуть до жодних юридичних наслідків для декларантів, — говорить 30-річна Олександра Дрік, координатор коаліції "Декларації під контролем".

— НАЗК паралізоване. Не може опрацювати величезні обсяги інформації. Також — перевірити точність оцінки майна. Наприклад, людина вказала, що купила квартиру за 10 гривень — агентство оцінку не проведе. Ще при перевірці декларації Гройсмана 20 мільйонів гривень готівки він пояснив усно. І це людина, яка з 2002 року на держ­службі. У його тещі-пенсіонерки раптом з'явилося півмільйона доларів, які вона дала йому на купівлю квартири у столиці. Прем'єр-міністр, в якого знайшли не задекларовані депутатські 80 тисяч гривень, навіть штрафу не заплатить.

Зараз ви читаєте новину «"Гройсман навіть штрафу не заплатить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути