вівторок, 12 серпня 2008 17:23

Гриценко засуджує Саакашвілі

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
   Народний депутат від блоку ”Наша Україна - Народна самооборона” Анатолій Гриценко вважає, що Грузія перед початком військових дій мала порадитися з Україною та НАТО
Народний депутат від блоку ”Наша Україна - Народна самооборона” Анатолій Гриценко вважає, що Грузія перед початком військових дій мала порадитися з Україною та НАТО

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко, 50 років, учора дав оцінку військовим подіям у Грузії. Припустив, що цього тижня закінчаться широкомасштабні бойові дії. Після цього розпочнуться тривалі й складні переговори.

Зустріч відбувається в комітетах Верховної Ради. Біля них майже немає припаркованих автомобілів. У коридорах пусто. Більшість нардепів у відпустках.

Анатолій Гриценко повернувся з відпустки в неділю. Хоче провести засідання комітету з питань національної безпеки й оборони. Мають визначитися, як українському парламенту діяти в умовах збройного протистояння між Росією та Грузією.

До кімнати збираються журналісти. У ній ніде стати. Тому всіх запрошують на третій поверх до широкої, прохолодної зали. Гриценко сідає за стіл та розкладає папери. Основні тези на них виділені зеленим маркером.

— Хочу висловити співчуття всім, хто має загиблих і поранених, незалежно, які вони мають паспорти — грузинські, осетинські чи російські. Усім тим, хто постраждав у зоні конфлікту, — починає колишній міністр оборони України.

Тимошенко не хоче дратувати Росію, бо розраховує на її підтримку під час президентської кампанії

Висловлює солідарність Грузії, бо проти неї чиниться агресія. Підтримує об"єднання зусиль грузинської влади та опозиції для припинення війни. Зазначає, що ситуація у регіоні непроста:

— Я засуджую непродумані й безвідповідальні дії президента Саакашвілі, який вдався до силового вирішення внутрішнього конфлікту. Цей крок має трагічні для Грузії наслідки.

Говорить, що грузинський президент не проконсультувався ані зі своїм стратегічним партнером — Україною, ані з країнами-членами НАТО.

— Результат очевидний: Грузія втрачає і Південну Осетію, й Абхазію. Він явно протилежний тому, на який вона розраховувала, — додає Гриценко.

Каже, що всі пам"ятають, як російська влада розстріляла свій парламент, "мочила у сортірах" і залишила в руїнах столицю Чечні — Грозний. Додає, що якщо б Росія не вийшла за територію Південної Осетії, то оцінка подій була б іншою.

— Вона була б не на користь Грузії. Росія могла привернути громадську думку у світі на свою користь, — вважає нардеп.

Його запитують, чому немає реакції на події в Грузії з боку прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Гриценко говорить, що є дві причини: або в уряду немає своєї позиції, або Тимошенко не хоче дратувати Росію. Оскільки розраховує на її підтримку під час президентської кампанії.

Зараз ви читаєте новину «Гриценко засуджує Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути