четвер, 10 вересня 2009 07:12

"Героєм України" можна стати за півмільйона доларів

— Я знаю випадок, коли один чиновник за хотів мати звання "Герой України" і за це заплатив 5 мільйонів доларів, — каже нардеп-"бютівець" Андрій Сенченко, 49 років. — Я розказав про це своєму знайомому з Секретаріату президента, а він мені: "Тю, а чого так дорого? Я би і за 250 тисяч доларів узявся".

Переконує, що на кожну нагороду є своя ціна. Нібито через кризу вони зменшилися. Мовляв, про це всі знають, але мовчать.

48-річний "регіонал" Василь Грицак, який сім років тому отримав генерал-лейтенанта, не вірить, що за нагороди платять аж такі гроші. Припускає, що звання "Герой України" може коштувати щонайбільше $500 тис., орден "За заслуги" I ступеня — $50 тис., орден "Ярослава Мудрого" — $30 тис.

— Це потолок, — наголошує Грицак. — Жахлива ситуація з генеральськими званнями. Їх роздають направо і наліво. Присвоюють у невизначений термін, коли людина навіть не має відповідної посади. Із часом це зникне, бо немає сенсу платити за те, що нічого не варте. Для багатьох нагорода — для "понту", елемент кабінетного інтер"єру.

Пригадує, як сам отримував звання:

Найбільше хабарів пропонували від Міністерства внутрішніх справ

— До 2004 року ніякі звання і нагороди не купувалися. Хіба що можна було втихаря вирішити це питання. Були суми типу три-п"ять тисяч доларів або можна було накрити "поляну" чи завезти якийсь подарунок.

Найбільше нагород продавали, коли секретаріатом керував 46-річний Віктор Балога, стверджує Василь Грицак:

— Кажуть, він навіть факсиміле сам ставив і президент не знав, кому що присвоюють.

Сам Балога це заперечує:

— Найбільше хабарів мені пропонували від Міністерства внутрішніх справ — за присвоєння генеральських звань. Але якби хоч раз я погодився, то з того ж дня себе б не поважав.

Заступник керівника Служби держнагород і геральдики Секретаріату президента Віктор Бузало кинув слухавку після запитання про ціни за нагороди. Більше на дзвінки не відповідав.

Ліна Костенко та Олег Скрипка відмовилися від державних нагород

Протягом 1992–2008 років державні нагороди отримали 55 тис. українців. Кавалерів ордена "За заслуги" I ступеня приблизно 300. "Героїв України" — понад 200, повних кавалерів ордена "Ярослава Мудрого" два — предстоятелі УПЦ Київського та Московського патріархатів.

Президент Віктор Ющенко має орден "За заслуги" III ступеня. Голова Верховної Ради Володимир Литвин — звання "Герой України". Лідер Партії регіонів Віктор Янукович орден "За заслуги" I ступеня. У прем"єр-міністра Юлії Тимошенко держнагород та орденів немає.

Найвище військове звання генерал армії мають троє. Це голова Державної прикордонної служби, брат голови Верховної Ради Микола Литвин, також екс-начальник Управління держохорони Валерій Гелетей і командувач внутрішніх військ Олександр Кіхтенко. Ще один брат Володимира Литвина — командувач військами Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил Петро Литвин є генерал-майором.

Від ордену "Ярослава Мудрого" відмовилася поетеса Ліна Костенко, а співак Олег Скрипка не захотів отримувати звання заслуженого артиста.

Зараз ви читаєте новину «"Героєм України" можна стати за півмільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути