вівторок, 11 вересня 2018 06:55

Газ для населення подорожчає на чверть

— Ціна на газ неминуче зміниться. Моє завдання — включити механізми додаткового соціального захисту людей, — говорить прем'єр-міністр Володимир Гройсман, 40 років, у ефірі телеканалу 3 вересня.

— Це питання дуже чутливе для українців. Але зрозумійте — це наші зовнішні зобов'язання. Із 2005-го по 2013 рік в Україні набрали боргів на 50 мільярдів доларів. Сьогодні я й кожен українець мають щось зробити, щоб їх віддавати.

Із 6 по 19 вересня в Києві працює місія Міжнародного валютного фонду. За її підсумками мають дати $2 млрд допомоги. Із 2015-го Україна отримала від фонду чотири кредитні транші на $8,7 млрд за програмою розширеного фінансування. Її загальний обсяг — $17,5 млрд.

МВФ наполягає, щоб ціна на газ для населення була ринковою. Вона зросте на 25% цьогоріч і на 15% — наступного, кажуть у Нацбанку. Зараз за кубометр українці сплачують 6,9 грн. Відповідно газ подорожчає до 8,7 грн.

— Зростуть тарифи на гарячу воду, опалення. Уряд знову запропонує субсидії. Ще домогосподарствам, які зекономлять, даватимуть додаткову компенсацію по кілька сотень гривень, — каже економіст 44-річний Олексій Кущ.

— Половина споживачів сидять на субсидіях. На це держава витрачає десятки мільярдів гривень. Така модель економічних відносин з'їла сама себе. Якщо від неї зараз відмовитися, це загрож­уватиме соціальним вибухом.

Підвищення ціни насамперед ударить по тих, у кого немає субсидій. Це підштовхуватиме людей виїжджати за кордон.

— Кабмін не може не погодитися з вимогами Міжнародного валютного фонду. Ці зобов'язання 2014 року взяв попередній уряд Арсенія Яценюка. Прем'єр Гройсман пропонував МВФ поетапно піднімати ціну на газ. Бо фонд вимагав — одразу підвищити на 60 відсотків. Тоді різко зросла б кількість отримувачів субсидій і навантаження на держбюджет, — розповідає політолог Віктор Таран, 40 років.

— Уряд має вчасно перерахувати субсидії. Зменшити бюрократичні перепони, щоб оформити пільги можна було без великих черг. Тоді масових обурень не буде — основний фінансовий удар візьме на себе держава.

Треба вже наступного року запустити механізм монетизації пільг. Щоб замість субсидій отримували гроші на руки. І нехай люди самі вирішують, що з ними робити — платити за газ, утепляти будинок, купувати ощадніший котел. Населення більше вкладатиме кошти в енергозбереження, а споживання газу зменшиться.

До кінця року МВФ треба віддати 5 мільярдів доларів. Нині золотовалютних запасів — приблизно 17 мільярдів. Якщо повернемо ці кошти без додаткових запозичень, це на третину спустошить резерви Нацбанку й гривня знеціниться. Кредит фонду розблокує ще два транші — 800 мільйонів доларів від Світового банку й мільярд євро від Євросоюзу. У сумі — 4 мільярди доларів. Цими грошима погашаємо борги та втримуємо курс національної валюти.

Влада перед виборами ризикує рейтингом. Будь-яке підвищення цін на комунальні послуги несе для неї іміджеві втрати. Але інакше — ризик ще більший. Ніхто не хоче йти на вибори з курсом 50 гривень за долар. В уряді пообіцяли підвищити в грудні зарплати освітянам і медикам, пенсії, мінімальну зарплату (із 3723 до 4170 грн. — ГПУ). Це має частково компенсувати негативні наслідки зростання ціни на газ.

1443 кубометри газу за рік сягало середнє споживання газу населеням в Україні 2017-го. У Молдові — 425 куб. м, у Польщі — 573, в Угорщині — 961 куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Газ для населення подорожчає на чверть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути