Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2011 06:00

Фракцію "БЮТ-Батьківщина" очолив Андрій Кожем'якін

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Нинішній керівник фракції ”БЮТ-Батьківщина” Андрій Кожем’якін (ліворуч) та його попередник Іван Кириленко (праворуч) спілкуються під час засідання Верховної Ради 7 грудня
Нинішній керівник фракції ”БЮТ-Батьківщина” Андрій Кожем’якін (ліворуч) та його попередник Іван Кириленко (праворуч) спілкуються під час засідання Верховної Ради 7 грудня

У середу вранці Верховною Радою ширилися чутки, що фракція "БЮТ-Батьківщина" отримала нового голову — 46-річного Андрія Кожем'якіна. У вівторок попередній голова 55-річний Іван Кириленко зробив неоднозначу заяву в парламенті. Мовляв, опозиція готова підтримати економічні реформи влади в обмін на звільнення Юлії Тимошенко. Решта "бютівців" цю ініціативу активно спростовували.

— Іван Григорович занадто добрий, — говорить у кулуарах про Кириленка один із "бютівців". — Йому складно давалися певні рішення. Може і вчорашня заява про голосування за бюджет і ринок землі з "регіоналами", якщо випустять Тимошенко, зіграла свою роль. Він часто висловлюється емоційно. Це декому не подобається.

Нардепи реєструються. На табло — 370, хоча людей у залі вдвічі менше. Півгодини слухають заяви від фракцій. Потім на прохання "БЮТ-Батьківщини" та блоку НУ-НС оголошують перерву. Депутати виходять у кулуари й обговорюють зміну керівництва фракції "БЮТ-Батьківщина". Виявилося, рішення нардепи-"бютівці" ухвалили вранці перед засіданням. Кириленко сам написав заяву про звільнення.

— Рішення прийняли одноголосно, — розказує "бютівець" Сергій Міщенко, 40 років. — Кандидатуру запропонував Іван Кириленко. Сказав, що Кожем'якін у курсі всіх справ, знає всі переговорні процеси.

"Бютівці" в залі розстилають на своїх місцях плакат "Ні політичним репресіям. Україні волю!". До трибуни йде Кожем'якін. Уперше виступає як голова фракції:

— Більшість ігнорує всі вимоги опозиційних фракцій. Принципово не йде на співпрацю і продовжує узаконювати політичні репресії в Україні. Ми не братимемо участі в цьому фарсі.

Депутати НУ-НС та БЮТу виходять із зали. До журналістів підходять Кожем'якін та Кириленко. Стають поруч за трибунами. Кілька хвилин чекають. Кириленко похмурий:

— Я переходжу на роботу в центральний апарат нашої партії для організації роботи виборчого процесу, — каже. — У фракції давно назріла необхідність рухати вперед молодих.

— Іван Григорович — мій друг, — бере слово Кожем'якін. — Ми дружимо сім'ями. В наших стосунках нічого не змінилося.

"Бютівці" дякують журналістам і разом ідуть. У цей час депутати більшості приймають за основу законопроект про зміни до Кримінального кодексу щодо статевих зносин з особою, яка не досягла 16 років. Пропонують звільнити від кримінальної відповідальності людину, яка мала статеві зносини з неповнолітньою особою, у разі їхнього подальшого одруження. Також підвищити мінімальний вік жінок для вступу в шлюб із 17 до 18 років.

Зараз ви читаєте новину «Фракцію "БЮТ-Батьківщина" очолив Андрій Кожем'якін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути