Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 00:45

"Є договорняки тих, хто має сидіти, із тими, хто повинен саджати"

— Те, що відбувається зараз, — це полювання. Нагадує боротьбу з бабцями в підземних переходах, у той час як розкрадають десятки мільярдів. Роблять усе, щоб показати, що міністр не гідний посади. А прийдуть інші — наведуть порядок. Це дорога в нікуди, — говорить міністр інфраструктури 39-річний Володимир ­Омелян у Солом'янському районному суді міста Києва. 14 вересня йому обирають запобіжний захід у справі про незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації.

Національне антикорупційне бюро звинувачує Омеляна, що він не задекларував машину БМВ. Її нібито купив за 1,4 млн грн. Автівкою, що належить братові, міністр користується з 2015-го. Також він не задекларував будинок у селі Іванковичі під Києвом площею 269 кв. м. Його орієнтовна вартість — 6 млн грн. Мешкає там із дружиною, дизайнеркою Світланою Бевзою, сином Марком і донькою Анною. Дім належить двоюрідній племінниці жінки. Крім того, міністр нібито вніс недостовірні дані про вартість автомобіля "Вольво", який коштує 296 тис. грн. У декларації за 2015 рік Омелян не вписав активи й видатки на понад 3 млн грн, позаторік — на 8 млн грн, порахували в НАБУ.

Справу порушили в травні 2017-го.

На засідання приходять віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, міністр юстиції Павло Петренко, глава фракції Радикальної партії Олег Ляшко, нардепи-"радикали" Дмитро Лінько та Андрій Лозовий, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить призначити Омеляну 5 млн грн застави. Однак суддя Ганна Сергієнко відпускає його на поруки міністра молоді й спорту Ігоря Жданова та народного депутата від "Народного фронту" Федора Бендюженка. Зобов'язують здати закордонний і дипломатичний паспорти. Документи видаватимуть для відряджень за кордон, а потім забиратимуть.

Володимир Омелян працює на державній службі 18 років. На посаді міністра інфраструктури — 887 днів. Бореться з монополіями на ринку авіаперевезень і виступає за припинення залізничного сполучення з Російською Федерацією.

— Омелян — виходець із системи, працював за її правилами, — каже політичний оглядач 54-річний Леонід Швець.

— На будь-якого чиновника можна щось знайти. Але Омелян — не найзаплямованіший. Навпаки, у владі він — одна з небагатьох світлих особистостей. Мріє про гіперлуп (залізниці, якими потяги рухаються зі швидкістю 250–300 км/год. — ГПУ). Він потрапив під роздачу.

Генпрокуратура, НАБУ, поліція продовжують працювати неефективно. Стара система поки що перемагає. Бере гору над прагненнями Майдану.

Є договорняки тих, хто має сидіти, із тими, хто повинен саджати. Всі вони — вихідці зі старої системи. У владі майже немає нових людей.

Відкрили справи на міністра, нардепа і заступника голови СБУ

У Національному антикорупційному бюро відкрили провадження щодо першого заступника голови СБУ Павла Демчини і нардепа з "Народного фронту" Антона Геращенка. Солом'янський суд зобов'язав бюро порушити справу щодо міністра юстиції Павла Петренка.

Демчина володіє активами, законність отримання яких не підтверджена доказами, за даними слідства. Ідеться про автомобілі Ольги Воловчук, матері дітей заступника голови СБУ, — "Пежо", "Мазда", "Рендж Ровер" та "Мерседес бенц". Орієнтовна вартість машин — 5 млн грн. Дохід цивільної дружини з 1998-го по 2017 роки становив 164,3 тис. грн, Демчини — 1,147 млн грн.

Племінниця міністра юстиції Божена Клінчук після його призначення купила дві квартири в елітних житлових комплексах на Печерську та автомобіль "Лексус". Дівчина живе з матір'ю. Петренко житла не має, винаймає помешкання. Має 11-річну машину "Фольксваґен", "Ленд Ровер", користується орендованою "Тойотою". На рахунках у банках зберігає 44,11 млн грн.

Журналісти програми "Наші гроші" з'ясували, що Антон Геращенко орендує квартиру в Києві площею 200 кв. м за гроші тестя Олексія Шамбурова. Той до 2016 року не отримував доходу. Пізніше заробляв підприємництвом 270 тис. грн на рік. Однак оренда квартири Геращенка коштує близько 75 тис. грн на місяць. Сам нардеп заробляє 100 тис. грн на рік.

Зараз ви читаєте новину «"Є договорняки тих, хто має сидіти, із тими, хто повинен саджати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути