Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2013 06:00

Двох нардепів через суд позбавили мандатів

Вищий адміністративний суд позбавив мандатів позафракційних нардепів 50-річного Олександра Домбровського та 35-річного Павла Балогу. Таке рішення ухвалив 8 лютого за позовом екс-депутата Юрія Кармазіна. Мотивувальну частину вироку суд не оприлюднив. Оскаржити рішення можна протягом п'яти днів.

Павло Балога — рідний брат екс-міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги. Він балотувався в окрузі №71 на Закарпатті. Із різницею 220 голосів переміг "регіонала" Петра Деркача. Балога вступив у фракцію Партії регіонів 12 грудня і вже наступного дня — вийшов.

— Уперше в історії України у законно обраного депутата повноваження відбирає суд, а не народ, який їх надав. Кармазін і суд — сміття в руках "гаранта" Конституції, — написав у соціальній мережі екс-міністр.

Олександр Домбровський балотувався у округу №11 на Вінниччині. Він — колишній мер Вінниці та губернатор області. Близький до нардепа і власника корпорації "Рошен" Петра Порошенка. Отримав майже на 2 тис. голосів більше за кандидата від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Наталії Солейко.

Кармазін пояснив свою ініціативу тим, що "діяв як правозахисник".

— Перед законом усі рівні. Отже, всі колись будуть відповідати за свої вчинки, — написав він у соцмережі. — Правоохоронні органи довели факт злочину під час виборів на цих округах, а суд не зміг цим знехтувати і брати на себе відповідальність, маючи докази фальсифікації.

Від детальніших коментарів Кармазін відмовився, мовляв, зараз перебуває за кордоном. Позивачами з Кармазіним також виступили Євген Угляй, водій Деркача, та Анатолій Дацький — колишній депутат Жмеринської райради на Вінниччині від "Батьківщини".

Домбровського рішення суду шокувало:

— Позовну заяву подали вранці 7 лютого, — розповідає він. — Її одразу прийняли і на 15 годину того ж дня призначили слухання. Подзвонили із суду в аграрний комітет Верховної Ради, повідомили моєму помічнику. Я не встиг навіть попередити адвокатів. Чому мене позбавили мандату, які були аргументи — я не знаю. Вибори на 11-му окрузі були дуже непрості, провокаційні. Але чому за чотири місяці знову повертаються до цього? Швидше за все, це реакція на моє голосування у сесійній залі. Я голосую не так, як треба, а так, як хотіли б мої виборці. Зокрема, не голосував за призначення Азарова прем'єр-міністром.

Центрвиборчком ще не отримав рішення суду.

— Обидва депутати прийняли присягу у Верховній Раді й отримали повноваження народних депутатів, — каже член ЦВК 39-річний Андрій Магера. — Цей момент в юридичній площині є невідворотним.

— Це перевертає всю правову систему з ніг на голову, — каже член Центрвиборчкому 39-річна Жанна Усенко-Чорна. — В Україні не було таких прецедентів. Це рішення може зруйнувати всю правову систему держави.

Позбавлення мандатів Домбровського та Балоги — показова вистава, вважає політолог 56-річний Вадим Карасьов, один із лідерів партії Балоги "Єдиний центр":

— Влада демонструє силу перед політичними важковаговиками Віктором Балогою та Петром Порошенком, які зараз ідуть у самостійне плавання, віддаляються. Їх наближення до опозиції суттєво її підсилить, а владу — знекровить. Крім цього, хочуть ще й посварити Порошенка з опозицією. Сина Порошенка висунули на виборах до Вінницької облради від "Батьківщини". А Домбровський переміг у представниці "Батьківщини". Тому влада розраховує, що опозиція його не захищатиме. Йдеться і про контроль над областями. Позиції Балоги на Закарпатті дуже сильні. Він там формальний і неформальний лідер. Порошенко — ключовий гравець у Києві, який має також підтримку вінниччан.

Це рішення — також акція залякування депутатів-"регіоналів", які можуть бути невдоволені ситуацією у самій партії, — продовжує Карасьов. — Їм показують, що можуть позбавити мандатів, і ніхто не захистить. Опозиційних депутатів поки що не чіпатимуть, бо це їх мобілізує на боротьбу.

Через помічника Кармазін повідомив, що планує найближчим часом оскаржити результати виборів у 59-му окрузі Донеччини. Там переміг "регіонал" Олександр Васильєв, брат колишнього генпрокурора.

Зараз ви читаєте новину «Двох нардепів через суд позбавили мандатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути