середа, 12 вересня 2012 05:15

Двох активістів "Відсічі" переслідували троє чоловіків

  Такі листівки активісти громадської організації ”Відсіч” роздавали в Києві біля Національного авіаційного університету
Такі листівки активісти громадської організації ”Відсіч” роздавали в Києві біля Національного авіаційного університету

Активісти громадської організації "Відсіч" Ілля Кротенко і Дарина Петришин у неділю роздавали листівки біля столичного Національного авіаційного університету. До них підійшли шестеро чоловіків.

— Вони хапали нас за руки і ранець, видирали листівки, — розповідає Ілля Кротенко, 25 років. — Трьох найактивніших ми впізнали. Це Артем Рябчук — випускник цього університету, Володимир із міста Бориспіль та заступник голови Солом'янського районного осередку Партії регіонів — Роман Карпов. Він погрожував нам міліцією. Ми зрозуміли, що чоловіки налаштовані агресивно, і спробували втекти. Однак вони нас наздогнали. Володимир відібрав у Дарини фотокамеру. Та сторонні хлопці, які стояли поруч, повернули її. Тоді й ми, і нападники одночасно викликали міліцію. Приїхали три наряди. Один із них, наскільки ми зрозуміли, прибув "по знайомству". Міліціонери віталися за руку з Карповим, називали цих чоловіків на ім'я.

Дарина на місці події написала пояснення. Його прийняв міліціонер, який відмовився показувати своє посвідчення, говорить Петришин. Активісти сіли у маршрутку й поїхали до Солом'янського райвідділу міліції. Там заяву про напад прийняти не схотіли.

— Протягом години міліціонер вішав нам лапшу, — розказує Кротенко. — Нас намагалися розділити: водили то до кабінету, то на коридор. Урешті ми зрозуміли, що залишатися там немає сенсу, і поїхали.

Правоохоронці кажуть, сутички між активістами "Відсічі" та чоловіками не було. Запевняють: заяви жодна зі сторін не написала.

— Надійшов виклик, що хлопець і дівчина розповсюджують агітацію, — говорить Ігор Михалко з прес-служби столичної міліції. — Наряд приїхав на місце. Але ті від свідчень категорично відмовилися. Сказали, не мають часу. Натомість повідомили, що у них нібито забирали фотоапарат. Інша сторона стверджувала, що вони це вигадали, аби відволікти правоохоронців від роботи. Усім запропонували поїхати до відділку для з'ясування ситуації. Чоловіки поїхали. А хлопець та дівчина знову відмовилися. Тож відкривати справи чи затримувати когось не було підстав.

Кротенко наполягає, що вони з Дариною Петришин були в міліції. Підтвердити це можуть записи камери спостереження на прохідній райвідділу, вважає Ілля.

У Солом'янському районному осередку Партії регіонів інциденту не коментують.

Під час розповсюдження агітації проти "регіоналів" у інших районах Києва активістів затримувала міліція, кажуть у "Відсічі".

25 серпня учасники організації роздавали листівки на батьківщині голови парламенту Володимира Литвина — у місті Новоград-Волинський Житомирської області. Його звинувачували у схваленні закону "Про засади державної мовної політики", який убиває українську. На активістів напали невідомі чоловіки, серед яких упізнали двоюрідного брата спікера — Петра. Володимир Литвин заявив, що після того "ще більше заповажав брата".

Вимагайте талон в опергрупи

Коли на вас нападають, треба миттєво набирати номер міліції — 102, радить правозахисниця Римма Білоцерківська, 49 років:

— Під час розмови потрібно вказати, що відбулося, і попросити, щоби приїхала оперативна група. Також попередити: якщо міліціонери не відреагують на виклик, вони нестимуть відповідальність. Будь-який оператор мобільного зв'язку на вимогу надасть роздруківку дзвінків. Цей документ стане беззаперечним доказом факту виклику правоохоронців. Обов'язково при собі треба мати й номер внутрішньої безпеки міліції. Туди можна зателефонувати і зафіксувати, що міліціонери відмовилися приїхати чи зареєструвати факт порушення ваших прав.

У оперативної групи повинна бути книжечка з відкріпними талонами ЖРЗПЗ — журналу реєстрації заяв і повідомлень про злочини, що скоєні або готуються. Обов'язково слід вимагати талон. Він є документом, який захищає вас і гарантує те, що в людей братимуть пояснення. Після отримання такого протягом п'яти днів міліція повинна здійснити перевірку. Як правило, правоохоронці починають "наїжджати" на людину, яка написала заяву, і вимагати від неї пояснення. Треба відмовити і зазначити: все, що я хотів, указав у своїй заяві. Тоді міліціонерам доведеться опитати особу чи осіб, на яких були складені заяви.

 

Зараз ви читаєте новину «Двох активістів "Відсічі" переслідували троє чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути