середа, 13 січня 2010 07:53

Другого Майдану не буде

Автор: фото з сайту www.from-ua.com
  Політолог Кость Бондаренко вважає, що на президентських виборах буде масовий підкуп членів виборчих комісій
Політолог Кость Бондаренко вважає, що на президентських виборах буде масовий підкуп членів виборчих комісій

Київська міська організація Партії регіонів повідомила мера Леоніда Черновецького про намір провести у столиці масові акції. Із 17 січня по 20 лютого "регіонали" планують вивести своїх прихильників під стіни Кабміну, Секретаріату президента, Верховної Ради, Центрвиборчкому, Вищого та Київського апеляційних судів. Також — на майдан Незалежності, Михайлівську, Софійську та Європейську площі.

Нині акції за участі великої кількості людей можуть бути нетривалими і за гроші, вважає директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна 39-річний Кость Бондаренко. Помаранчеву революцію зразка 2004-го організувати не вдасться.

— Ні в Партії регіонів, ні в БЮТу немає мобілізаційного ресурсу у вигляді мережевих структур, що мали б формувати ядро Майдану, — каже. — Майдан ще й дуже дорога річ. Потребує величезної кількості грошей. Досі не порахували, скільки витратили 2004 року. Думаю, не менше сотень мільйонів доларів. Зараз їх немає у жодному штабі.

Навіть якщо комусь і вдасться вивести людей на вулиці, створити Майдан номер два, то він буде недовготривалим і нерезультативним.

Чи можуть люди самі вийти на вулиці?

— Це нереально, бо переважна більшість не вірить у те, що вибори можуть щось змінити. Більше того, 70 відсотків громадян переконані, що в нас вибори неможливі без фальсифікацій. Останні п"ять років жодні вибори не проходили без них. Люди відчувають розчарованість. Молодь — тим більше.

Більшість не вірить у те, що вибори можуть щось змінити

Майдан — це не просто технологія, коли людям гукнули збирайтеся — і вони зібралися. Як правило, для того, щоб набралася критична маса людського невдоволення, потрібно щонайменше десять років. Вони ще не пройшли.

До яких кроків можуть вдатися основні кандидати на президентство?

— Робитимуть акцент на роботі з дільничними комісіями, Центрвиборчкомом і судами. Будуть оптом купувати членів комісії. Бо 2007 рік, коли були позачергові парламентські вибори і коли Партія регіонів намагалася звозити людей на Майдани, показав неефективність цієї технології.

Чи визнає одна сторона іншу переможцем?

— Доведеться. Якщо відбудеться міжнародне визнання переможця і його інавгурація, то, думаю, друга сторона буде змушена зробити це.

Зараз ви читаєте новину «Другого Майдану не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути