пʼятниця, 11 лютого 2011 11:35

"Довіра до Януковича в його команді стрімко впала"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Святослав Олійник
Святослав Олійник

Народний депутат 35-річний Святослав Олійник прибрав зі свого кабінету портрет колишнього колеги — Андрія Портнова. Раніше вони разом надавали юридичну допомогу Блоку Юлії Тимошенко, були нардепами-"бютівцями". Після зміни влади Портнов пішов працювати заступником глави адміністрації Віктора Януковича. Олійник створив свою політичну силу — "Україна майбутнього". Став позафракційним.

Які здобутки Януковича за останній рік?

— Люди весь час на щось розраховували. Коли вибрали президентом Ющенка, вирішили, що настане рай. А він виявився простою людиною, ще й зі своїми проблемами, друзями. Коли розчарувалися в Ющенку, вирішили, що Тимошенко встановить справедливість. Стало зрозуміло, що вона теж не всім подобається. Тоді частина людей організувалася навколо Януковича. І от він тепер дає нам унікальну можливість усвідомити, що боротьба особистостей — це не політика і не курс держави. Що іконізація лідера — це помилка. За неї суспільству треба заплатити повним крахом. У цьому початок і кінець історичної місії Януковича.

Скільки треба часу, щоб люди зрозуміли — безперспективно покладатися на вождів?

— Мине кілька місяців, і вони (влада. — "ГПУ") стануть нездатними керувати державою. Тоді зрозуміємо, що треба розраховувати тільки на себе. Свідома частина населення на виборах обере ліберальну ідею як принцип, і це змінить владу. Але навіть не вона є ключовою: ніхто нас не змушує смітити на вулицях, не змушує даїшника бути неввічливим до водія і навпаки. Ми самі це робимо, чим задаємо стандарт життя. Самі створюємо конфліктну ситуацію і переживаємо її щодня — на роботі, в родині, в міжінституційних відносинах. За це платимо падінням економіки, погіршенням іміджу держави.

Як можуть бути ефективними влада і держава, якщо люди не бажають платити податків?

— Держава їх постійно обманює, і це залишається пам'яті. Відсутня логіка розподілу бюджетних грошей. Говорять, що в бюджеті цього року є 5–7 мільярдів, які отримує "Укравтодор" на будівництво доріг. А за яким критерієм проходить вибір цих шляхів? Це такий добрий дядя, який приїде в Дніпропетровськ і там відремонтує дорогу? Чому я маю платити? У пресі з'являються розслідування, що мільярди державних грошей опиняються на рахунках чиновників у Монакієвому (від назв князівства Монако і міста Єнакієве на Донбасі. — "ГПУ"). Це наслідок радянського стилю розподілу ресурсів.

Треба йти європейським шляхом. Спускатися на землю і вибудовувати концепцію сталого розвитку маленького села, містечка. Це означає вирішення будь-якої проблеми крізь призму трьох аспектів — економічного, екологічного і соціального. Якщо розрахунки показують, що саме в цьому місці потрібно ставити дитмайданчик, його треба робити. А якщо ми поставимо там супермаркет, то це вже буде корупція.

Як в українських умовах подолати корупцію?

— Користь від правоохоронної системи буде тоді, коли вона ловитиме хабарників на гарячому, хапатиме за руку сьогодні. Інакше яка мені різниця, що вони вже вкрали, якщо й зараз теж крадуть. Тут виникає інша проблема для влади — зараз уже крадуть свої. І доки в Януковича не вистачить сміливості застосувати критерії боротьби з корупцією відносно однопартійців, триватиме деградація держави.

Влада каже, що сильна сьогодні як ніколи. Їй удасться заламати суспільство?

— Хороший приклад — повернення заступника голови Адміністрації президента Васильєва до депутатства у Верховній Раді. Ще шість місяців тому ніхто так не зробив би. Це означає падіння довіри до Януковича всередині його команди. Стався дуже стрімкий провал. Виявляється, немає вертикалі влади, бо немає довіри серед своїх.

Януковича вже почали висміювати. Асамблея "За права жінок похилого віку" обрала головою Людмилу Янукович. Це ж комедійна ситуація. Ще місяць пройде в такому режимі, президент буде основним героєм "95-го кварталу". Це перемога суспільства над донецько-авторитарним Януковичем.

1 квітня людям буде новий подарунок. Певні глави Податкового кодексу почнуть діяти, й тоді зупиниться вся економіка.

Із ким працюватиме Янукович, якщо проведе кардинальні зміни у владній команді?

— В Україні достатньо людей.

Президентові варто залучати людей із опозиції, наприклад, Яценюка?

— Яценюк і так працює в команді Януковича. Він користується всіма інформаційними, фінансовими, організаційними ресурсами, які належать Партії регіонів. Він грає роль опозиції. Таке робиться для того, аби боротися з Тимошенко. Юлія Володимирівна "народила" Януковича, а він, борючись із нею, формує штучну опозицію. Тимошенко також не є опозицією. Вона не дає іншого вектора розвитку країни, а є лише персональним недругом глави держави.

Як країні вийти з протистояння між Януковичем і Тимошенко?

— Робити справжню політику. Треба ставити запитання політикам: ви ліві чи праві, в чому це проявляється? Чому нікого не дивує коаліція між Партією регіонів і комуністами? Так само не було ніяких ідеологічних розбіжностей, коли за допомогою комуністів голосували принципові питання при Юлі. Вони були лише з частиною НУ-НС. Отам ще якоюсь мірою були неструктуровані початки ліберальної ідеї, — Олійник задумується, а тоді продовжує. — Серед таких в НУ-НС, можливо, Олександр Бондар — колишній голова Фонду держмайна. Із його виступів бачу, він розуміє, що таке аукціони, система ринкових відносин. Можливо, Юрій Єхануров.

Як діяти президенту за теперішніх умов?

— У Януковича є два варіанти: або скинути мішок із піском, який називається Партія регіонів, перекласти відповідальність на уряд і зробити перезавантаження. Другий — самому зостатися під цими залишками.

Є такі стадії: страшний, неприємний, дискомфортний, нестрашний, смішний і остання — жалко. Зараз Янукович смішний. Скоро його стане жалко. Хоча Янукович не пропаде. У нього є "Межигір'я". А нам треба думати, як іти далі.

"Пять миллионов долларов, и Олийнык становится депутатом"

Напередодні торішніх виборів мера дніпропетровський журналіст Борис Філатов зняв півгодинний документальний фільм "Святослав Олейник. История предателя". Його можна переглянути в інтернеті.

Автор фільму розповідає, що рідний дядько нардепа Микола Олійник є головою дніпропетровського Жовтневого суду. А один із найбагатших дніпропетровських підприємців Геннадій Корбан говорить, що сприяв кар'єрному зростанню Олійника.

— В БЮТ его привел Корбан. Какие-то 5 миллионов долларов, и Олийнык становится депутатом, — каже у фільмі екс-"бютівець" Михайло Бродський.

— Цей фільм замовив дніпропетровський рейдер Корбан, — переконує Олійник. — У ньому є правди і неправди 50 на 50 відсотків.

Був прокурором Дніпропетровська

Святослав Олійник закінчив юрфак Дніпропетровського університету. Працював прокурором області, заступником прокурора міста, адвокатом. Кажуть, представляв у судах інтереси Ігоря Коломойського. Нібито дружина Олійника — найкраща подруга доньки мільярдера.

2006-го Олійник став нардепом від БЮТ. Торік голосував за харківські угоди щодо Чорноморського флоту, подовження повноважень Ради. У жовтні посів третє місце на виборах мера Дніпропетровська.

У кабінеті Олійника висить оригінал картини Антоніо Менегетті — італійського філософа, художника й засновника вчення під назвою онтопсихологія. Олійник є послідовником теорій Менегетті. Вчення закладає основи дієвого контакту людини зі світом із метою індивідуальної реалізації. Онтопсихологія не входить до жодної з наук. Її прихильників часто називають сектантами.

Зараз ви читаєте новину «"Довіра до Януковича в його команді стрімко впала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути